szerző:
Bogár Zsolt - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Július 18-án indul hivatalosan az M4 Sport, de már gőzerővel folynak az előkészületek. Július elsejétől szól a stáb szerződése, az első két hétben próbaadás megy, de aztán sorra jönnek a nyár nagy sporteseményei. A hvg.hu megtudta, milyen programokkal készülnek. A szlogen állítólag a "Hajrá, magyarok!" lesz.

Egy korszerűen berendezett, változtatható méretű új stúdióban, cserélhető komplett díszletekkel várják a július 18-i indulást az M4 Sportnál, a köztévé új tematikus csatornájánál. A díszleteket ugyanaz a világhírű brit cég tervezte, mint az M1 arculati megújulását. A hvg.hu információi szerint a munkatársak július elsejétől már az M4-en dolgoznak, július 4-től két héten át pilotadások készülnek, épp azért, hogy élesben ne legyenek akkora bakik, mint a köztévé hírcsatornájának indulásánál.

Szabó László Zsolt, a közmédiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója májusban, a Media Hungaryn jelentett be részleteket a csatorna indulásáról. Mint elhangzott, az M4 Sport must carry csatorna lesz, vagyis minden szolgáltató számára kötelezően terjesztendő, a csatornabesorolásnál is előre kerül a szolgáltatók programkínálatában, oda, ahol a többi közszolgálati csatorna is van. Az M4 Sport napi tízórányi élő műsort kínál majd, itt láthatóak majd egyebek mellett a Forma-1, a kazanyi vizes-világbajnokság, a pekingi atlétikai vb és nem utolsó sorban a három évre megszerzett labdarúgó-Bajnokok Ligája közvetítései is.

Hajrá Magyarok!
©

A hvg.hu információi szerint az állami sportcsatorna szlogenje, a „Hajrá magyarok!” lesz, amely a szándéka szerint jól tükrözi azt a törekvést, hogy mind az öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) és 16 kiemelt sportág is folyamatosan jelen lesz a képernyőn. Úgy tudjuk, a jelmondatot a köztévé vezetőségében találták ki, a társaságnak 2012 óta tanácsokat adó volt fideszes politikus, Várhegyi Attila rábólintott. Ez az egyik legrégebbi lelátói rigmus, de persze ismerős lehet Orbán Viktor beszédeiből is, aki szónoklatait rendszeresen azzal fejezi be, hogy „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”

40 fős alapstáb

Az új sportadó főszerkesztője Vobeczky Zoltán lett, ő május elsejével váltotta az MTVA sportfőszerkesztőségének élén Szujó Zoltánt, információnk szerint egyelőre év végéig kapott megbízást. Vobeczky korábban elődje jobbkezeként dolgozott felelős szerkesztőként a Forma-1 hazai közvetítésein. A hvg.hu úgy tudja, kiterjedt casting folyt: többek között megkeresték Héder Barna korábbi MTV sportriporter-műsorvezetőt, aki a stábjával 1996 óta a nyári olimpiákon a vívóközvetítéseket rendezi, de Sport TV-s újságírók neve is felmerült.

Hajdú B. István marad szabadúszó
©

A hvg.hu információ szerint az M4 Sport egy körülbelül 40 fős műsorvezetői-szerkesztői-riporteri stábbal kezd, és akárcsak a hírcsatornánál, itt is besegítenek gyakornokok. Azt már bejelentették, hogy visszatér a köztévéhez Hajdú B. István, aki marad szabadúszó, és értesülésünk szerint csak egyes közvetítésekre szerződtetnek (BL-meccsek, magyar válogatott meccsei). Hozzá hasonlóan ismét a köztévé képernyőjén lesz látható Deák Horváth Péter szerkesztő-műsorvezető, aki a londoni olimpia után tűnt el, valamint érkezik a Sport TV-től Molnár Mátyás, a Harmadik félidő című „futballshow műsor” egyik arca, az Eurosporttól pedig Székely Dávid és Vásárhelyi Tamás. Utóbbiak – Hajdú B.-hez hasonlóan – szintén megtarthatják külsős állásukat. Míg korábban a köztelevízió mellett a képernyőn megjelenő munkatársak máshol nem vállalhattak állást, a Riskó Géza főszerkesztő alatti érában a külsőzés meghonosodott: például Knézy Jenő is így maradhatott a Eurosporton a Tour de France kommentátora. A műszakot is több helyről szedték össze (grafikusok például a TV2-től is érkeztek), a gyártást – MTVA-s szokás szerint – külön szervezeti egységből vezénylik, ami nem feltétlenül jó, miután a sportközvetítéseknél más közvetítésekhez képest is speciális tudásra van szükség.

A Digit legyűrték

Az M4 Sport legnagyobb húzása, mint azt márciusban bejelentették, hogy a következő három évre a Sport Tv-t közvetítő AMC Networksszel közösen megszerezték a labdarúgó-Bajnokok Ligájának (BL) szezononkénti hatvan mérkőzésének a közvetítési jogát. Az M4 Sport a keddi és a szerdai találkozók esetében is első választó (tehát ők stoppolják le, hogy aznap melyik meccset adják), emellett az állami sportadó adhatja a BL- és az európai Szuperkupa-döntőt is.

Orbán Viktor a BL-döntőn - már itthonról is nézheti
©

A labdarúgó-OTP Bank Liga mérkőzéseinek közvetítéseire vonatkozó szerződés a 2015/16-os szezon végén jár le, de az MLSZ-szel új megállapodás körvonalazódhat, tekintve, hogy az NB I. 12 csapatosra szűkül, és ha a nézőszámot növelni szeretnék a stadionokban, az MLSZ sem biztos, hogy ilyen sok meccs közvetítésében érdekelt. (Az elmúlt szezonban a Sport TV fordulónként 4-5, az MTVA pedig 2-3 meccset adott.) 2012-ben a jogtulajdonosok rekordösszeget, 3,54 milliárd forintot fizettek a jogokért három évre, ami sportközgazdászok szerint a bajnokság valós értékével köszönő viszonyban sem volt. Információink szerint az új szezonról jelenleg is tárgyalnak az MLSZ-szel.

Az MTVA–Sport TV-tandem a BL-ajánlatával értesülésünk szerint alaposan rákínált az európai kupasorozatot eddig – a Sport TV- vel közösen – adó Digi Sportra, amely nem csak az árat vette figyelembe a licitnél, hanem azt is, hogy a kormány bármikor megváltoztathatja a jogszabályi környezetet, kicsavarva a kezéből bizonyos tartalmak közvetítését. Mint arról beszámoltunk, 2012-ben a Médiatanács rendeletben határozta meg, hogy mit tekint kiemelt jelentőséggel bíró eseményeknek, melyeknek a közszolgálati adón a helyük. A listán kizárólag sportesemények vannak felsorolva, így ez lényegében megágyazott annak, hogy júliustól mi tartozik az M4 Sport kötelezettségei közé. Eszerint az M4 Sport közvetítheti valamennyi látványsportág válogatott találkozóin kívül az olyan kurrens sporteseményeket, mint a 2015-ben a döntőig jutó Veszprém férfi kézilabdacsapatának a BL-meccsei (a Digi TV adta) vagy a vízilabda-BL magyar érdekeltségű találkozói (a Szeged meccsei szintén a Sport TV-n mentek). Ha pedig a látványsportágakban a bajnokikat, illetve a nemzetközi meccseket is az M4 adná, akkor a jégkorongbajnokság sem a Digin, az Alba Volán EBEL meccsei sem a Sport Klubon futnának, ahogy az sem fordulhatna elő, hogy egy magyar kosárcsapat bejutását az Eurochallenge négyes döntőjébe ne az M4 adja (2014-ben a Szolnoki Olaj meccseit a Sport Tv közvetítette.) Úgy tudjuk, a csapatsportágak közül a röplabda is felbukkan majd a kínálatban, ahogy a Nemzeti Vágtával a médiajelenlétet már megalapozó lósport is nagy felületen mutatkozhat be.

A távirányító urai
Az MTVA, amely idén 86 milliárd forintból gazdálkodhat, még azzal is a piaci vetélytársak elé vághat, hogy a parlament megszavazta, a műsorszóró társaságoknak kötelező ingyen sugározniuk a köztévé legtöbb csatornáját. Akik analóg módon sugároznak, azoknak négyet, akik digitális úton, azoknak 6+5-öt, azaz több köztévés csatorna kétszer is szerepel majd az előfizetői csomagban: normál és HD-minőségben is. Azzal is megkötötték a szolgáltatók kezét, hogy az MTVA csatornáit az első csatornahelyekre kell rakni. Tehát, ha az összes köztévés csatorna elindul, 11-et kell kapcsolni a távirányítón, hogy elérjük az RTL-t vagy a TV2-t. Több szolgáltató, így a Telekom is jó ideje – a nézői igényekhez igazodva – a legnagyobb tévéket, az RTL-t és a TV2-t tette az első helyre, július 1-től újra kell programozniuk a beosztást. Míg az M4-et ingyen kell sugároznia a szolgáltatónak, a többi sportcsatornának fizetnie kell a kábelcégnek, amely így kényszerpályán van, ha a tematikus csatornákat helyhiány miatt ritkítaniuk kell a családi csomagjaikból.

Milyen műsorokkal készülnek?

A hvg.hu információi szerint az M4 Sportnál már kitaláltak egy sor új formátumot, és megvan az első hetek műsorstruktúrája is. Lesz például egy sor portréműsor: Gulyás Lászlóé a Nemzet Sportolóit, az Előttem az utódom (ezen a címen a 80-as években már ment tévéműsor) egy-egy olimpiai bajnokot és lehetséges követőjét, míg az ErNő munkacímű (ez talán a legmellbevágóbb) az erős sportoló mögött álló nőt mutatja be. A tervek között szerepel a Sport Tv-n futó Arany pillanatokhoz hasonló, az aktuális highlight-okat felidéző műsorszám (Láttad?). Szinte az összes verseny- és szabadidősport valamilyen formában a képernyőre kerül (lesz például strandfoci, a női fociról szóló műsort pedig Kötényre keresztelték, ilyen néven egyébként már van egy hasonló tematikájú blog). Az összes látványsportágnak lesz magazinműsora, a foci-NB I.-nek saját showműsora. Dénes Ferenc és Muszbek Mihály közreműködésével láthatunk sportgazdaságról szóló műsort (Sportnagyító), és még sportfogadás (Lefogadnám) és sportbulvár is lesz (Meztelenül). A munkacímekből két dolog mindenképp látszik: nincs túl sok eredeti ötlet, jóhány kifejezetten hajaz korábbiakra, míg egy-két munkacím letagadhatatlanul szexistának tűnik.

Az első hetek slágere kétségtelenül a Forma-1 Magyar Nagydíj (július 26-28) közvetítése lehet, de adják a Videoton BL-selejtezőjét, az OTP Bank Liga első fordulóit (szombaton napi két meccs és ismétlések, vasárnap futballshow), a moszkvai vívó-vb-t, valamint a milánói kajak-kenu-vb-t és az azt megelőző utolsó válogatókat.

Mi lesz a Dunával sport nélkül?

Az M4 elindításával az MTVA folytatja azt az üzlet- és műsorpolitikáját, melyet a március 15-i átszervezés óta a nézettségi adatok nem igazoltak vissza. Újabb és újabb csatornákat indítanak, a műsoraikat „szétdobják” ezek között, a maradék műsoridőt pedig megpróbálják feltölteni valahogy. Aztán, ha elmaradnak az eredmények, különféle számolási trükköket vetnek be, hogy elhitessék, az ország fele őket nézi.

Pedig a modern televíziózás lényege az úgynevezett programing, a tervezés. A tévék figyelnek arra, hogy a műsoraik egymásra épüljenek késő délutántól kezdve fokozatosan emeljék a nézettséget. A köztévé ezzel a trenddel megy szembe, amikor a legnézettebb műsorait tematikus csatornákra pakolja. Részben ezzel magyarázható, hogy a Híradó is sokkal rosszabb számokat produkál, mint az új hírcsatorna, az M1 márciusi indulása és a Duna főcsatornává alakítása előtt.

Március 15. óta az új főműsor, a Duna TV 30 legnézettebb műsora közül az első 12 mind sportműsor volt. (Az első közülük a március 29-i magyar–görög meccs volt (0:0), amit 890 ezren látták. A 13. legnézettebb volt az első nem sportműsor, az Eurovíziós Dalfesztivál közvetítése.) Az M4-es indulásával kapcsolatban a fő kérdés az, hogy a legnézettebb sportműsorok átrendezésével mennyivel zsugorodik tovább a Duna közönsége, illetve a sportcsatorna mekkora nézettséget tud elérni, amikor éppen nem BL-t vagy Forma-1-et közvetít. Míg a Dunán a sportműsorok voltak a legsikeresebbek, a sportcsatornák a mindennapokban „a futottak még” kategóriába tartoznak. A DigiSport vagy az Eurosport nem is méreti magát a Nielsen Közönségméréssel, a Sport1 a múlt héten a közönség 0,2-1,2 százalékát tudta megfogni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz