Bárdi Bálint
Bárdi Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerdai Szeged környéki razzia során közel 1000 menedékkérőt gyűjtött össze a rendőrség a röszkei idegenrendészeti előállítóba, a túlzsúfoltság és az egyéb körülmények miatt volt is feszültség az ideiglenes állomáson. Vasárnapra sikerült minden menedékkérőt regisztrálni, forrásunk szerint most nyugodt a helyzet. És még egy afgán kisbaba is a világra jött!

A Röszke mellett hangárban – hivatalos nevén idegenrendészeti előállítóban – dolgozó forrásunk szerint az intézmény csütörtökön majdnem elérte befogadóképességének határát, vasárnapra viszont javult a helyzet, mivel folyamatosan zajlott a menedékkérők regisztrációja és tábori elhelyezése.

A röszkei hangárt a tél vége óta használja a rendőrség. A létesítményben állandóan körülbelül 200 menedékkérő tartózkodik, fürdési lehetőség állítólag nincs, de 5 óránként ételt osztanak a rendőrség munkatársai. Az itt dolgozók feladata a hazánkba illegálisan érkezők regisztrációja, előzetes orvosi és pszichológiai vizsgálata, majd továbbítása az idegenrendészeti, menekültügyi szervek, végül valamelyik befogadó tábor felé.

A hangárban dolgozó forrásunk szerint a vasárnapi nap híre, hogy egy afgán nőnél a szegedi határrendészet kirendeltség épületében indult meg a szülés, onnan mentőautóval szállították kórházba. Menedékkérők korábbi beszámolói szerint körülbelül egy hónapba telik, míg az Afganisztánból indulók eléri a szerb-magyar határ. A kismama tehát lehetséges, hogy 8 hónapos terhesen indult útnak.  Egyébként a zöldhatáron keresztül, a háborús viszonyok elől menekülő nők között egyáltalán nem szokatlan a kisbabákkal érkezők, forrásunk szerint körülbelül egy hete egy anya és 5 napos csecsemője érkezett be hozzájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!