szerző:
hvg.hu

Most volt a tárgyalása annak a magyar nőnek, aki bordélyházat üzemeltetett Írországban. A bíróságon egy magyar prostituált a védelmébe vette a nőt.

Tízezer eurót, vagyis több mint hárommillió forintot kell befizetnie egy prostituáltakat segítő szervezet számlájára Karácsony Dianának, annak a magyar nőnek, aki a vád szerint 2011 januárja és 2012 májusa között egy bordélyházat vezetett Dublinban - határozott a dublini büntetőbíróság az Irish Examiner keddi beszámolója szerint.

A nyomozóhatóság szerint nem volt arra semmilyen bizonyíték, hogy a 25 magyar nőt, aki prostituáltként dolgozott a bordélyban, akarata ellenére bármire kényszerítették volna. A madám a nők bevételének 40 százalékára tartott igényt.

Az egyik magyar prostituált a bíróságon elmondta, hogy ő rendszerint rövidebb időszakokra utazott ki Írországba, ahonnan kétheti munka után 5 ezer eurót (több mint 1,5 millió forintot) tudott hazaküldeni a családjának, míg egy újabb, 10 napos időszak után 3500 euróval a zsebében tért haza. Ausztriában is dolgozott amúgy prostituáltként, de ott rosszabb volt a pénz, mint Írországban.

A nő a rendőröknek azt vallotta, hogy nem félt a madámtól, sőt egyfajta barátnőjének nevezte a 32 éves Karácsony Dianát. Másfelől azt is mondta, hogy második anyjukként is tekintettek a nőre, aki szerinte keményen dolgozott, mosott és főzött rájuk.

A bíróság a bordélyház vezetőjére kiszabott kétéves börtönbüntetést azzal a feltétellel függesztette fel, hogy a jelenleg budapesti lakos nő azonnal befizeti a prostituáltakat segítő Ruhama nevű szervezetnek a 10 ezer eurós adományt. Enyhítő körülményként figyelmebe vette Karácsony viszonylagos fiatal korát, a bűntetlen előéletét, és azt, hogy együttműködött a rendőrséggel.

A védő azzal próbálta menteni a madámot, hogy azt mondta, a nő egy ír weblapot böngészve összekavarodott a helyi jogban, amely a prostitúciót nem tekinti törvénytelennek, a bordélyüzelemtetést azonban igen. Karácsony pedig azt mondta a rendőrségen, hogy ők úgy éltek, mint egy család, biztonságban, és megörültek annak, hogy az említett webszájt szerint Írországban pénzt tudnak keresni. Hozzátették, hogy a vádlott ugyancsak prostituáltként dolgozott, és igyekezett biztonságos körülményeket teremteni a nála dolgozó nőknek. És azt is mondta, hogy bárki szabadon dolgozhatott és távozhatott, ha akart.

Karácsonynak Budapestről kellett visszautazni a tárgyalásra, a nő jelenleg alig 300 eurót keres havonta - állította az ügyvédje. Azt is elmondta róla, hogy már a húszas éveiben prostituált lett, amikor nehéz anyagi helyzetbe került.

A rendőrség szerint a magyar prostituáltak a húszas éveikben jártak, ismerősök útján mutatták be őket a madámnak, aki az óradíjuk 40 százalékát levette, de ő fizette a házbérletet, a fogamzásgátlókat és a rezsiszámlákat, míg a lányoknak a saját repülőjegyüket, az edzőtermet kellett fizetniük, meg a hirdetést azokon a partnerkereső oldalakon, amelyeken szolgáltatásaikat hirdették.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!