szerző:
Dercsényi Dávid - Mizsur András

Őrjöngő menekülteket "látott" Kocsis Máté a II. János Pál pápa téren, de ezzel a jelek szerint egyedül van – akik ott élnek, rendre másról mesélnek. Akad olyan, aki szerint a környéken inkább fesztiválhangulat uralkodik, mások ennél óvatosabbak, de nem borúlátóak. Kedd este lezajlott az első fociösszecsapás is a téren.

„Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen.” Kocsis Máté II. János Pál pápa téri helyzetleírásnak szánt Facebook-bejegyzése egyből nagy vihart kavart, és azóta rengetegen cáfolták is Józsefváros fideszes polgármesterének sommás állításait.

Az inkriminált bejegyzést például Jenei-Nagy Gabriella férjének fia is kikerekedett szemmel olvasta. „De hát ez nem is igaz!” – mondta. Előtte ugyanis három és fél órán át kergette a labdát a II. János Pál pápa téren a menedékkérők gyerekeivel.

©

Gabriella pár hete csatlakozott a Migration Aid Nyugati pályaudvarnál dolgozó önkéntes csapatához, ahol az érkező menedékkérőket irányítják el, etetik, itatják. Ők a II. János Pál pápa térhez közel élnek, így folyamatosan látják, ami ott történik. 2-3 héttel ezelőttig csak pár család volt látható a környéken, és este rendre tovább is álltak – addig is csak vizet ittak, esetenként használták a két, játszótérnél felállított mobilvécét. Ezeket a vécéket a játszótér felújításakor helyezte el az önkormányzat, de Gabriella szerint nem szeretik használni ezeket, mert sosem ürítik, mindig megtelnek. Azt mondja, már a menedékkérők érkezése előtt is így volt ez.

„Kocsis Máténak kéne itt töltenie egy hetet!”

Mostanság kétségtelenül mind több menedékkérő érkezik a térre, Gabriella szerint egy hét alatt 30-40 százalékos növekedés volt tapasztalható. A város viszont, ahogy egészen szerdáig máskor is tette, most sem a helyzet emberi megoldására törekedett: nem a mosakodás, evés-ivás stb. feltételeit teremtette meg, hanem a fal felé fordította a két mobilvécét. (A MÁV-hoz hasonlóan, amely szintén inkább kitiltotta a várókból a vonatukra váró menedékkérőket, mintsem a higiénés helyzetüket segített volna megoldani).

©

A tér környékén amúgy is egyre szigorodnak a vécéhez jutás feltételei: az éttermek, orvosi rendelők igazoltatják a gyanús külsejű – értsd menedékkérőnek kinéző – érkezőket, és ha nincs igazolványuk, nem engedik őket be. Ehhez nyilván nincs joguk, de egy sokszor angolul is alig vagy egyáltalán nem tudó menedékkérő nem fog hatáskörtúllépés miatt rendőrökhöz fordulni.

A téren két csap van, persze ezek állapota sem ideális, miután embertömegek fürdenek, mosnak itt, sőt állandósult a kutyafuttató kerítésére felaggatott száradó nadrágok és pólók látványa. „Kocsis Máténak kéne itt töltenie egy hetet!” – így kommentálta a józsefvárosi polgármester bejegyzését a parkkal szemben található fagyizó női tulajdonosa. Ő semmit sem tapasztalt mindabból, ami a politikus állít, nem hallott még se késelésről, se őrjöngésről, sőt mint elmondta, este még nagyobb a csend, mint napközben. „Nem csinálnak ezek semmi bajt, olyan a hangulat, mint a strandon” – magyarázta a nő, aki maga is próbál segíteni; a menekültek a boltjában tölthetik a mobiljaikat, hogy haza tudjanak telefonálni. Nincs ezzel egyedül, elmondása szerint a civilek mindennap jönnek ételt és tiszta ruhát osztani: „Szegény segít a szegényen, ha már az Orbán nem segít” – summázta a fagyizós.

©

A helyzet tehát közegészségügyileg tényleg necces, de erre nem további korlátozásokkal, hangulatkeltéssel kéne reagálni. A téri hangulat viszont rendben van, Gabriella szerint olyan „Sziget hetedik nap reggel” érzés dúl a téren. Más kérdés, hogy tudósítónknak az egyik járókelő azt mondta, a helyiek egy ideje nem szívesen hozzák le a gyereküket. Nem attól félnek, hogy a menekültek bántanák őket, sokkal inkább a fertőzések vélt vagy valós veszélye tartja távol a környék lakóit.

Nem így Gabriellát és férjének gyerekét: elhatározták, hogy lemennek és fociznak egyet a téren lévő gyerekekkel. Lett is nagy derbi. Az „őrjöngő, késelő” fiatalokkal három és fél órán át fociztak, lett bíró is, s háromfős csapatokkal körmérkőzések zajlottak. Aztán a menedékkérők elmentek, így lett vége a II. János Pál pápa téri első focinapnak.

Tegnap rendben volt, most tilos

Ételosztás
©

Jenő és Barbara is azok közé tartoznak, akik önszántukból segítenek a téren táborozó menekülteknek. Ők a Segítsünk együtt a menekülteknek! nevű Facebook-csoporton keresztül gyűjtenek adományokat a rászorulóknak. Barbara színészként dolgozik, Jenő pedig civilben jogász. A férfi egy hónapja kezdte az ételosztást, de számára nem volt ismeretlen terep a jótékonykodás, mert közel három éve egy hajléktalanokat segítő szervezetben is besegít. A felajánlásokból naponta többször tudnak ételt osztani, van, hogy gyümölcsöt vagy szendvicseket visznek. Ebédidőben 400-500 adag meleg étel is elfogy, de mint elmesélték, a 300 palack ásványvizet is percek alatt elkapkodták a menekültek.

Korábban a közeli Alföldi utcai hajléktalanszállón is bonyolítottak le ételosztást, de két napja ezt nem engedik meg nekik. Azt, hogy miért tilos az, ami hetekig még rendben volt, nem indokolta meg a szálló vezetősége. Jenőtől azt is megtudtuk, hogy – Kocsis Máté állításával szemben – azért nem találtunk egyetlen sátrat sem, mert a rendőrök azonnal szétszedetik, ha egy „népvándorló” erre vetemedne. A férfi nagyot csalódott a magyar államban, mert meggyőződése, hogy „lenne elég pénz és eszköz, hogy emberhez méltó körülmények között szállásoljuk el a menekülteket”.

A közeli perzsa étterem üzletvezetője finoman szólva is csodálkozva fogadta Kocsis Máté állításait. Üzletéből pont rálátni az egész parkra, de egyszer sem tapasztalta, hogy a menekültek problémáztak volna. Sőt, mint elmondta, egyszer tanúja volt, ahogy egy magyar férfi megvert egy menekült nőt, aki elájult és végül mentőt kellett hozzá hívni. Szerinte az sem igaz, hogy a migránsok tönkretennék a parkot, mert korábban sokkal rosszabb volt a helyzet. Az étterem tulajdonosa úgy látja, ha nem is tűnik úgy, de a magyarok többsége együtt érez a menekültekkel. Elmesélte, hogy egy alkalommal a közeli irodaház dolgozói összedobtak 100 gyrosra, amit aztán az éhes menekültek között osztottak ki.

A fiú csak jókat mesélt otthon a fociról, kapott a focis társaitól vizet, mindenki jó fej volt. Fesztiválhangulat volt, a térre különben is jöttek további önkéntesek krétát, buborékfújókat, színezőket hozva.

Foci a téren
©

Ez a rész tehát pofonegyszerű. Amit már nehezebb megérteni, hogy miért írogatnak politikusok mindenfélét, ami nem fedi a valóságot, miért keltik a hangulatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

Orbán Viktor: A döntést tudomásul vettük, készen állunk az együttműködésre

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt