szerző:
Dercsényi Dávid - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány válsághelyzetet akar elrendelni a déli határnál a migránshullám miatt. Itt a hadsereget is bevetnék: a katonák bárkivel szemben felléphetnek, ha védeniük kell a határt és a kerítést, és fegyvert, illetve "kényszerítő eszközöket" is használhatnak. A rendőrök bárkinek a házába bemehetnek, ha azt feltételezik, hogy ott menekültek húzzák meg magukat. A határ közelében a kormány olyan táborokat építene, melyeket csakis Szerbia felé lehet elhagyni, belföld felé már nem.

Fegyvert használhatnak majd a katonák a határ és a kerítés védelmében, éles lőszert viszont csak nagyon indokolt esetben – ez olvasható ki abból a törvényjavaslatból, melyet fideszes képviselők terjesztettek a parlament elé péntek délután. Ugyanakkor a kormány válsághelyzetet készül kihirdetni, különleges jogokkal ruházná fel a rendőröket, és zárt táborokat állítana fel a határnál, hogy a menekültek ne utazhassanak át az országon nyugati irányba.

Korábban Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke közölte, hogy a kormány nem elégszik meg a rendőrségi határvadász egységek felállításával és a kerítés felépítésével, hanem a katonaságot is bevetnék. Csütörtökön a Jobbik is beterjesztett egy alkotmánymódosító javaslatot, mellyel lehetővé tenné fegyverek használatát a honvédekre támadó vagy a kerítést megrongáló bevándorlókkal szemben.  Mint arról a hvg.hu péntek reggel beszámolt, a Jobbik kész kisegíteni a Fideszt – melynek már nincs kétharmada – a parlamentben, de elvárja, hogy a fegyverhasználatot tegye lehetővé a határ védelmében.

Bekeményít a Fidesz

Őrkutya, gumilövedék, pirotechnikai eszköz, könnygázgránát, elfogó háló – ezeket vethetik majd be a katonák, ha a határon áttörő migránsokat próbálják megállítani. Illetve lőfegyvert is, ha olyan támadást észlelnek, ami életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztet, esetleg rátámadnak arra a létesítményre, melyet a katona őriz (egyébként a rendőrök már most is megvédhetik magukat ebben a formában). A tervezet szerint szeptember 15-től már bevethető lenne a hadsereg.

Jöhetnek a zöldsapkások
©

A Fidesz – hasonló logikával, mint a Jobbik – a honvédelmi törvény módosításával lehetővé tenné, hogy a katonák fegyverrel védjék a határt. Ennek egyetlen feltétele van: a kormánynak előbb válsághelyzetet kell elrendelnie, és ki kell jelölnie azt a területet, ahol a Honvédséget be lehet vetni. A válsághelyzet elrendeléséről szóló törvénytervezetet a kormány dolgozta ki és terjesztette be, magyarán a kabinet szeretné felruházni magát azzal a joggal, hogy válsághelyzetet hirdethessen ki.

A Fidesz javaslatából kiderül, hogy a katonák ugyanolyan feladatokat látnának el a déli határnál, mint az oda rendelt rendőrök. Hogy mit védhetnek meg fegyverrel a kezükben a katonák, azt a kormány fogja majd meghatározni, de nyilván ezek közé tartozik a kerítés is. A katonák a tervezet szerint a válságzónában megállíthatják majd az autókat, lezárhatják majd a területet, kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. A tervezet úgy fogalmaz, hogy a katonák – éles lőszer nélkül – „bárkivel szemben testi sérülés okozó” módon léphetnek fel, igaz, ez a fellépés „nem irányulhat emberi élet kioltására”. Amennyiben a katona használja a fegyverét – a kényszerítő eszközt –, azt jelentenie kell feljebbvalójának, aki kivizsgálja, hogy jogszerű volt-e az eszközhasználat.

Börtönbe is zárhatják a határsértőket

De nemcsak a honvédek, hanem a rendőrök is kemény módszerekkel intézkedhetnek válsághelyzetben. A Fidesz hozzányúlna ahhoz a jogosítványhoz is, ami már az 1222-ben kiadott Aranybullában is szerepelt: engedély, meghívó nélkül ne lehessen magánbirtokra, házba bemenni. Ez a modern jogrendszerbe úgy került be, hogy rendőr házkutatási engedély nélkül nem mehet be magánlakásba. Ha a törvényt megszavazzák, akkor válsághelyzetben a rendőr – amennyiben feltételezi, hogy ott menekültek bújnak meg – engedély nélkül benyomulhat bárhova.

A Fidesz korábban bejelentette, a kerítés megrongálását bűncselekménnyé fogják nyilvánítani, és börtönbüntetéssel szankcionálható lesz. Ezt a pénteken betrejesztett törvények már tartalmazzák is. 3 évig terjedő szabadságvesztessél büntethető az, aki átmászik a kerítésen – ez illegális határátlépés. Akár 5 évet is kaphat az, aki megrongálja a határzárat. Megemelték a embercsempészekre kivethető tételt is, a legsúlyosabb esetekben 8–10 évre.

Azokat, akik törvényt szegve törnek át a határon – tehát nem a kapukat választják –, megrongálják a kerítést vagy akadályozzák annak építését – és ezért elítélik őket –, automatikusan kiutasítják. Ha mégis megpróbálnak visszaszökni Magyarországra, mehetnek a börtönbe.

Különleges jogrend lesz a határnál

Bevezetését a kormány rendelheti el a rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra. Bevezetése esetén különleges jogosítványokat kapnak állam és a hatóságai.

Zárt táborokat épít a kormány
©

Bevezetésének feltételei:

a) ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma

aa) egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
ab) két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
ac) egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja,

b) ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma

ba) egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
bb) két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
bc) egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja.

c) ha egy település közbiztonságát veszély fenyegeti

d) zavargás tör ki a menekültek körében.

Figyelembe véve a jelenlegi menekülthullámot, a kormány a törvény hatálybalépése után akár azonnal elrendelheti a válsághelyzetet.

Zárt táborokba küldik a menekülteket

A kormány a déli határszakaszok közelében tranzitzónákat alakítana ki, ahol lefolytatnák a menedékkérelmi eljárásokat. A tranzitzónák lényegében zárt táborok lennének: csak Szerbia felé lehetne elhagyni őket, Magyarország felé nem. Ezzel a megoldással a kormány a Mátyás királyhoz siető okos lány taktikáját veszi elő: lesz is zárt tábor (ami Orbán Viktor szerint 2013 előtt a sikeres magyar menekültügy kulcsa volt), meg nem is. A zárt menekülttáborokat az EU szüntette meg embertelenségük miatt, azóta csak bizonyos esetekben (kitoloncolás miatt vagy adminisztratív okokból) lehet a menedékkérőket zárt táborokba zárni. Mostantól mindenki ilyen kvázi zárt táborba kerülne.

Ugyanakkor még jobban felpörgetnék a menedékkérelmi eljárásokat is. Ezeket a táborokat lényegében azonnal megépítené a kormány, és az itt benyújtott menedékkérelmek ügyében hozott közigazgatási határozatot (megkapja-e vagy nem a menekültstátuszt – a szerk.) a bíróság nem változtathatja meg, vagyis nem lesz fellebbezés. Azaz kiüresítik és formálissá teszik a menekültügyi eljárást.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Terjed az ebola is

Terjed az ebola is

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Ne csak az ismeretlent lássuk! Nézzük meg azt is, milyen a világ, amelyben él!

Ne csak az ismeretlent lássuk! Nézzük meg azt is, milyen a világ, amelyben él!