szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon is történt már az ausztriaihoz hasonló menekülttragédia, méghozzá 1995 júliusában, Győr közelében. Egy bolgár rendszámú kamion pótkocsijában 18 halottat találtak a rendőrök. Srí Lanka-iak fulladtak meg a levegőtlen, felforrósodott járműben. Az egyik bolgár embercsempészt 2013-ban kapták el az Egyesült Államokban.

A magyar rendőrség 1995. július 15-én Győr közelében bukkant az elhagyott, bolgár rendszámú kamionszerelvényre. A pótkocsiban 18 halottat találtak.

Ennél több, összesen nagyjából 40 menekült lehetett a járműben, de az életben maradt embereket az embercsempészek kiengedték, azzal, hogy megérkeztek úti céljukra, Németországba. A magyar határőrök nem sokkal ezután elfogták a Srí Lankából útnak induló embereket, akik elmondták, hogy Romániában szálltak a járműbe, és fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempészeknek.

1995 októberében írt a HVG az osztrák-magyar határon virágzó embercsempészetről. Ezt a szakaszt akkor a Nyugat kapujának tartották, valóságos üzletág alakult ki a menekültek illegális szállításából. Az akkori cikkben is az olvasható, hogy a 18 tamil menekülő fejenként 800 dollárt fizetett a csempészeknek, de az utazás végül az életükbe került.

Egy Heiligkreuznál lefülelt koszovói albán csoport tagjai 10 ezer schillinget fizettek a remélt szabadságért, de a tarifa más esetekben akár 17 ezer schillingig is felmehetett.

A bolgár kamionban megfulladt tamilok ügyében 2013 októberében volt fejlemény. Az amerikai hatóságok Kirklandban, Seattle elővárosában letartóztatták ugyanis az 58 éves Plamen Vladimirov Trifonovot, akit Bulgáriában embercsempészéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádoltak meg, és egy bíróság 2002-ben, távollétében nyolcévi börtönbüntetésre ítélte.

Azt nem tudni, Trifonov hogyan kerülte el a börtönbüntetés letöltését, és hogyan jutott az Egyesült Államokba. Kiadását Bulgária kérte az amerikaiaktól.

Később azt mondta: Győr mellett vette észre, hogy utasai megfulladtak, és ijedtségében visszaindult Bulgáriába. Az embercsempészésben több bolgár állampolgár is közreműködött. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban