szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország mindenki számára segítséget nyújt állami keretek között, de ez csak az együttműködő migránsoknak jár - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti tájékoztatóján. Részletesen beszámolt a szeptember 15-e után kezdődő, új időszakról, és azt mondta, Pintér Sándor javaslatára még aznap kihirdetik a válsághelyzetet. A határvédelmi kerítés egy hónappal a határidő előtt elkészülthet, megépül a vasúti kapu is Röszkénél. Lázár megköszönte minden magyar állampolgárnak a támogatást, akik a menekültkrízis helyszínein segítséget nyújtottak. Meglehetősen sértetten nyilatkozott viszont a magyar kormányt menekültügyben érő kritikákról, Németország hozzáállásáról.

  • Csúcsot döntött a menekültek száma szerdán: 3321-en lépték át a határt
  • Szerbia felé nyitott tranzitzóna nem lesz Magyarországon
  • Lázár szerint nem a kormány munkáját érheti kritika, hanem azt, hogy nem tudják elég tempósan cáfolni az álhíreket.
  • Szeptember 15-én kihirdetik a válsághelyzetet, onnan kezdve a rendőrség és a katonaság védi a határt. Fegyvert nem használhatnak.
  • Kétfajta ember lesz a határon: egyik, aki beadta a kérelmét (róluk a magyar állam gondoskodik), illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el.

A legfrissebb kormányzati intézkedésekről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Azzal nyitott, hogy elnézést kért a késésért, ami azért történt, mert elhúzódott a mai helyzetértékelő a menekültüggyel kapcsolatban. A 12 órai állapot szerint az idén eddig 176 ezer migráns érkezett  Magyarországra. Csak az utolsó 52 napban 90 ezren érkeztek, tehát júliustól fogva különleges kihívások elé állt Magyarország - mondta.

A győri vasútállomásról folyamatos a menekültek Vámosszabadiba szállítása, a Keleti pályaudvar környékén pedig közel kétezren várakoznak a továbbjutásra. Röszkén összesen kb. 1600-an voltak dél körül, fél 1 körül érkezett egy nagyobb csoport, őket egyből Vámosszabadiba vitték - mondta.

A tegnapi 3321 határátlépő relatív csúcsot jelent - mondta. Az elmúlt napokban a "népvándorlási krízissel" kapcsolatban a nemzetközi sajtó élénken figyelt. Lázár szerint nem a kormány munkáját érheti kritika, hanem azt, hogy nem tudják elég tempósan cáfolni az álhíreket. A beengedés feltételeinek kialakításával vagyunk elfoglalva, és nem azzal, hogy megtévesztő tudósítások alapján alakítanak ki véleményeket rólunk - mondta.

©

Az emberséges bánásmóddal kapcsolatban Lázár azt mondta, nemcsak az EU-s egyezmények alapján kötelessége ez a kormánynak, hanem ez a magyarok erkölcsi kötelessége is. 2013-ban és 2014-ben például ezer közel-keleti keresztény családot fogadott be Magyarország. Magyarország mindenki számára segítséget nyújt állami keretek között, de az csak az együttműködő migránsoknak jár. Komoly ellátást biztosít a rendszer azoknak, akik ide érkeznek.

A magyar államnak az is a kötelessége, hogy a rendet fenntartsa az országban, és a káoszt megelőzze. Ezt csak úgy lehet, ha azokkal, akik ide jönnek, betartatják a törvényeket. Ebben nem foglaltatik benne, hogy az autópályán leülők feje fölé sátort borítanak, "tehát nem az emberekhez visszük a segítséget, hanem az embereket visszük a segítségnyújtó helyekre" - fogalmazott a miniszter. A táborokban viszont mindenkinek biztosítanak ellátást.

Minden ezzel kapcsolatos kritika szerinte félrevezető és hamis. "Szolidaritást kérnek számon rajtunk azok, akiktől semmi szolidaritást nem kapunk" - mondta.

Minden magyar polgártársnak megköszönte a segítséget, akik segítenek a hatóságoknak és a menekülteknek. Elmondta, hogy Orbán Viktornál járt két nagy segélyszervezet képviselője, és a kormány együttműködési lehetőséget kínált ezeknek, valamint a Magyar Vöröskeresztnek azért, hogy a határon várakozók is megfelelő ellátást kapjanak.

Szeptember 15-e után jöhet a válsághelyzet

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet fog kialakulni - mondta. Aki a hivatalos átlépési ponthoz érkezik, lehetőséget kap arra, hogy a helyszínen benyújtsa a menedékkérelmét, és a kérelem elbírálásáig jogi védelmet, ellátást biztosítanak neki. Ez az eljárás maximum 12 napot vehet igénybe, fellebbezésekkel együtt is legfeljebb 2 hétig tart. Németországban ez egyéves procedúra - mondta a miniszter. Magyarország biztonságos államnak tekinti Szerbiát és Görögországot is, így az ezeken áthaladó migránsok esetében ez lesz az irányadó.

A másik módosulás a határátlépést illeti: a műszaki határzár mellett a rendőrség, szükség esetén a hadsereg is védi majd a határt, akárcsak a büntetőjogi szabályok változásai. A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik, egy hónappal is lerövidíthetik a határidőt. Az elmúlt időszakban napi 10 kilométer épült. A három és fél, négy méteres kerítés alkalmas lehet az ország védelmére, főként, ha a túloldalon egyfolytában rendőrök járőröznek.

Addigra megépül a vasúti kapu Röszkén, ahogy arról korábban a Népszabadság is beszámolt.

Nem tudni egyébként - mondta Lázár, hogy szeptember 15-e után ugyanekkora tömeg fog-e Magyarországra érkezni, így a kormány - a miniszer szavaiból ez világlott ki - nem igazán van tisztában azzal, hogy mi fog következni az új helyzetben. Az is biztos, hogy idő kell hozzá, amíg a változások életbe lépnek.

©

Szeptember 15-én a kormány kihirdetheti a válsághelyzetet, ahogy az aznap hatályossá váló törvények lehetővé teszik. Előtte meghallgatják Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését az ügyben. Az biztos, hogy tűzparancsot nem kapnak sem a katonák, sem a rendőrök. Utóbbi kitételt Lázár akkor is megerősítette, amikor felvetődött, mi történik, ha a határ túloldalán túl nagy tömeg gyűlne össze, akik megpróbálnak erővel bejutni az országba. A miniszter azt mondta, a rendőrök és a katonák feladata lesz, "hogy megvédjék az országot, megvédjék a hazát", de a fegyvertelen tömeggel szemben nem alkalmazhatnak fegyvert.

Hétfő este Orbán Viktorral megnézték a kerítést - idézte fel Lázár. A büntetés-végrehajtás elegendő anyagot biztosít az építkezéshez - konstatálták. Azt remélik, hogy akik szeptember 15-től ide tartanak, megváltoztatják az útirányt, illetve ha nem, a hivatalos belépési pontoknál jelentkeznek. Így az ország legkülső határán fogják biztosítani a regisztrációt.

Pintér Sándor belügyminiszter ez ügyben találkozott ma a szerb belügyminiszterrel: lesznek olyanok, akik a szerb oldalon várakoznak majd az itteni regisztrációra, az ő ellátásukból Szerbiának is ki kell vennie a részét. Ez ügyben a kormány az ökumenikusok segítségét is kérte. Százak, ezrek is lehetnek Lázár szavai szerint, akik minden körülmény ellenére ott várnak majd a bejutásra. Az ő megsegítésükre csak civileket kérhetnek - mondta a miniszter. A BÁH-pontok a határsávban lesznek majd.

Az már csak logisztikai kérdés, hogy a menedékkérelmet benyújtók hol kapnak ellátást: a határhoz közel, vagy valamelyik meglévő menekülttáborban.

A befogadóállomások szeptember 15-e után bővülni fognak. Szerbia felé nyitott tranzitzóna nem lesz Magyarországon - mondta kérdésre válaszolva. A határszélen ügyintézési pontokat biztosítanak, az eddiginél jobb szolgáltatással. Nem tervezik, hogy zárttá teszik a debreceni és a bicskei menekülttábort - válaszolta egy kérdésre.

Kétfajta ember lesz a határon: azok, akik beadták a kérelmüket, illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el. Azt senki sem mondhatja meg előre Lázár szerint, hogy a bíróság kinek ítéli meg a menedékjogot.

"Csak Németország ügye"

Az Európai Unió területén csak az maradhat, akit valóban üldöznek a hazájában. Szerinte úgy tűnik, mintha a válság nem az EU, hanem csak Németország ügye lenne. Lázár azt mondta, a német nagyvállalatok gazdasági lehetőségnek tekintik a bevándorlókat, a magyar kormány az emberi szempontot hiányolja ebből a kommunikációból. Ha olvassa az ember ezeket a híreket, az az érzése, mintha ez nem szólna másról, mint a német gazdaság olcsó munkaerővel való ellátásáról. Reméli, hogy nem ez vezérli a német politikát - mondta Lázár.

Vérlázító, amit az osztrák kancellár a napokban megengedett magának - mondta őszintének tűnő felindulással Lázár János, miközben arról beszélt, milyen nemtelenül és igazságtalanul támadják az EU-ból a magyar kormányt. Orbán Viktor azonban nagyvonalúan elengedte ezt a füle mellett, és kész rá, hogy fogadja Budapesten az osztrák államfőt.

A kormány álláspontja szerint egyébként sem a kvótarendszer, sem a határra tervezett hotsportok nem jelentenek megoldást a krízisre. Hozzátette: nem érti azt az 54 ezres számot, amit az Európai Bizottság hirdetett ki - ennyi menekültet fogadnának be az európai országok Magyarországról. Lázár ugyanúgy nem érti, mi lesz azzal a 120 ezer migránssal, aki Magyarországon az idén az 54 ezren felül  megfordult.

Cselekvőképtelen az unió ebben az ügyben, nem a megoldást jelentik, hanem a problémát ebben a helyzetben. Segítséget nem, csak kritikát kapunk tőlük - mondta az Európai Unióról.

©

Amióta Németország hívni kezdte a migránsokat úgy, hogy pontatlanul fogalmazott, azóta borult fel a helyzet szerinte. (Erre többször is visszatért a sajtótájékoztatón.) Megjelent délelőtt a hír, és délután a Keletiben lévő menekültek megtagadták az együttműködést. Semmi mást nem akartak a rendőrök, csak a BÁH-hoz kísérni őket, de a menekültek leültek, és azt mondták, hogy nem - mondta el Lázár.

Lázárnak a kettős mércét juttatta eszébe, hogy Görögország semmit nem tart be a schengeni egyezményről, mégsem kritizálják, ahogy azokat az európai országokat sem, amelyek kerítéssel védik határaikat a bevándorlóktól - mondta. Ugyanígy a menekültekkel kapcsolatos plakátkampány sem magyar sajátosság.

A nemzetbiztonsági kabinet folyamatosan kap olyan jelzéseket, hogy a menekültválság idején erősödik a szervezett bűnözés és a terrorveszély Magyarországon - mondta Lázár János. Azok, akik az M1-esen gyalogoltak, majd buszokkal vitték őket a határhoz, nemzetbiztonsági szűrés nélkül haladtak át a határon - hangzott el.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervezik menekültügyi biztos kinevezését. Nem lehet egy embernek adni egy intézkedési monopóliumot, mert nagyon szerteágazó feladatokról van szó - mondta kérdésre válaszolva.

Paks 2-t jóváhagyták

A paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződést műszakilag jóváhagyja az Európai Bizottság a héten. Ennek az volt a feltétele, hogy teljesítsék az EU-s atomenergiai elvárásokat, valamint hogy versenyszempontból is rendben legyen a beruházás. A Paks 2.-beruházás szerződései Lázár szerint minden energetikai, klímával, környezetvédelemmel kapcsolatos elvárást kielégítenek, amelyek az Euroatom-szerződés célkitűzéseiben szerepelnek. Ez egy újabb lépés ahhoz, hogy a következő 60 évben az olcsó áram feltételeit megteremtsék - mondta a miniszter.

Az energetikai szektorban történt változások eredményeként újabb rezsicsökkentés következhet az elkövetkező 2 évben - mondta Lázár.

Lázár jelenlétében nem szidta meg Hendét Orbán

"Nem emlékszem olyan ülésre, ahol Hende Csabát megszidta volna a miniszterelnök" - mondta Lázár újságírói kérdésre, hozzátéve: kommentálni sem tudja a honvédelmi miniszter lemondását. Annyit elárult, hogy egyetlen ügy vezetett Hende távozásához. Amikor egy újságíró erre rákérdezettt, Lázár annyit mondott: a sajtótájékoztató témája.

Arra a kérdésre, hogy indul-e a Fidesz alelnöki posztjáért, nem válaszolt egyértelműen, de azt mondta, a Fideszben íratlan szabály, hogy aki kormányzati pozícióban van, miniszter, az nem vállal párttisztséget.

A végére egy hír a pécsieknek

Mi lesz a pécsi magasházzal? - tette fel a kérdést egy újságíró, azt firtatva, van-e a kormányban valamilyen megoldási ötlet? Van - derült ki. Lázár annyit mondott: a gyors bontás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!