szerző:
hvg.hu

Magyarország mindenki számára segítséget nyújt állami keretek között, de ez csak az együttműködő migránsoknak jár - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti tájékoztatóján. Részletesen beszámolt a szeptember 15-e után kezdődő, új időszakról, és azt mondta, Pintér Sándor javaslatára még aznap kihirdetik a válsághelyzetet. A határvédelmi kerítés egy hónappal a határidő előtt elkészülthet, megépül a vasúti kapu is Röszkénél. Lázár megköszönte minden magyar állampolgárnak a támogatást, akik a menekültkrízis helyszínein segítséget nyújtottak. Meglehetősen sértetten nyilatkozott viszont a magyar kormányt menekültügyben érő kritikákról, Németország hozzáállásáról.

  • Csúcsot döntött a menekültek száma szerdán: 3321-en lépték át a határt
  • Szerbia felé nyitott tranzitzóna nem lesz Magyarországon
  • Lázár szerint nem a kormány munkáját érheti kritika, hanem azt, hogy nem tudják elég tempósan cáfolni az álhíreket.
  • Szeptember 15-én kihirdetik a válsághelyzetet, onnan kezdve a rendőrség és a katonaság védi a határt. Fegyvert nem használhatnak.
  • Kétfajta ember lesz a határon: egyik, aki beadta a kérelmét (róluk a magyar állam gondoskodik), illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el.

A legfrissebb kormányzati intézkedésekről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Azzal nyitott, hogy elnézést kért a késésért, ami azért történt, mert elhúzódott a mai helyzetértékelő a menekültüggyel kapcsolatban. A 12 órai állapot szerint az idén eddig 176 ezer migráns érkezett  Magyarországra. Csak az utolsó 52 napban 90 ezren érkeztek, tehát júliustól fogva különleges kihívások elé állt Magyarország - mondta.

A győri vasútállomásról folyamatos a menekültek Vámosszabadiba szállítása, a Keleti pályaudvar környékén pedig közel kétezren várakoznak a továbbjutásra. Röszkén összesen kb. 1600-an voltak dél körül, fél 1 körül érkezett egy nagyobb csoport, őket egyből Vámosszabadiba vitték - mondta.

A tegnapi 3321 határátlépő relatív csúcsot jelent - mondta. Az elmúlt napokban a "népvándorlási krízissel" kapcsolatban a nemzetközi sajtó élénken figyelt. Lázár szerint nem a kormány munkáját érheti kritika, hanem azt, hogy nem tudják elég tempósan cáfolni az álhíreket. A beengedés feltételeinek kialakításával vagyunk elfoglalva, és nem azzal, hogy megtévesztő tudósítások alapján alakítanak ki véleményeket rólunk - mondta.

©

Az emberséges bánásmóddal kapcsolatban Lázár azt mondta, nemcsak az EU-s egyezmények alapján kötelessége ez a kormánynak, hanem ez a magyarok erkölcsi kötelessége is. 2013-ban és 2014-ben például ezer közel-keleti keresztény családot fogadott be Magyarország. Magyarország mindenki számára segítséget nyújt állami keretek között, de az csak az együttműködő migránsoknak jár. Komoly ellátást biztosít a rendszer azoknak, akik ide érkeznek.

A magyar államnak az is a kötelessége, hogy a rendet fenntartsa az országban, és a káoszt megelőzze. Ezt csak úgy lehet, ha azokkal, akik ide jönnek, betartatják a törvényeket. Ebben nem foglaltatik benne, hogy az autópályán leülők feje fölé sátort borítanak, "tehát nem az emberekhez visszük a segítséget, hanem az embereket visszük a segítségnyújtó helyekre" - fogalmazott a miniszter. A táborokban viszont mindenkinek biztosítanak ellátást.

Minden ezzel kapcsolatos kritika szerinte félrevezető és hamis. "Szolidaritást kérnek számon rajtunk azok, akiktől semmi szolidaritást nem kapunk" - mondta.

Minden magyar polgártársnak megköszönte a segítséget, akik segítenek a hatóságoknak és a menekülteknek. Elmondta, hogy Orbán Viktornál járt két nagy segélyszervezet képviselője, és a kormány együttműködési lehetőséget kínált ezeknek, valamint a Magyar Vöröskeresztnek azért, hogy a határon várakozók is megfelelő ellátást kapjanak.

Szeptember 15-e után jöhet a válsághelyzet

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet fog kialakulni - mondta. Aki a hivatalos átlépési ponthoz érkezik, lehetőséget kap arra, hogy a helyszínen benyújtsa a menedékkérelmét, és a kérelem elbírálásáig jogi védelmet, ellátást biztosítanak neki. Ez az eljárás maximum 12 napot vehet igénybe, fellebbezésekkel együtt is legfeljebb 2 hétig tart. Németországban ez egyéves procedúra - mondta a miniszter. Magyarország biztonságos államnak tekinti Szerbiát és Görögországot is, így az ezeken áthaladó migránsok esetében ez lesz az irányadó.

A másik módosulás a határátlépést illeti: a műszaki határzár mellett a rendőrség, szükség esetén a hadsereg is védi majd a határt, akárcsak a büntetőjogi szabályok változásai. A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik, egy hónappal is lerövidíthetik a határidőt. Az elmúlt időszakban napi 10 kilométer épült. A három és fél, négy méteres kerítés alkalmas lehet az ország védelmére, főként, ha a túloldalon egyfolytában rendőrök járőröznek.

Addigra megépül a vasúti kapu Röszkén, ahogy arról korábban a Népszabadság is beszámolt.

Nem tudni egyébként - mondta Lázár, hogy szeptember 15-e után ugyanekkora tömeg fog-e Magyarországra érkezni, így a kormány - a miniszer szavaiból ez világlott ki - nem igazán van tisztában azzal, hogy mi fog következni az új helyzetben. Az is biztos, hogy idő kell hozzá, amíg a változások életbe lépnek.

©

Szeptember 15-én a kormány kihirdetheti a válsághelyzetet, ahogy az aznap hatályossá váló törvények lehetővé teszik. Előtte meghallgatják Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését az ügyben. Az biztos, hogy tűzparancsot nem kapnak sem a katonák, sem a rendőrök. Utóbbi kitételt Lázár akkor is megerősítette, amikor felvetődött, mi történik, ha a határ túloldalán túl nagy tömeg gyűlne össze, akik megpróbálnak erővel bejutni az országba. A miniszter azt mondta, a rendőrök és a katonák feladata lesz, "hogy megvédjék az országot, megvédjék a hazát", de a fegyvertelen tömeggel szemben nem alkalmazhatnak fegyvert.

Hétfő este Orbán Viktorral megnézték a kerítést - idézte fel Lázár. A büntetés-végrehajtás elegendő anyagot biztosít az építkezéshez - konstatálták. Azt remélik, hogy akik szeptember 15-től ide tartanak, megváltoztatják az útirányt, illetve ha nem, a hivatalos belépési pontoknál jelentkeznek. Így az ország legkülső határán fogják biztosítani a regisztrációt.

Pintér Sándor belügyminiszter ez ügyben találkozott ma a szerb belügyminiszterrel: lesznek olyanok, akik a szerb oldalon várakoznak majd az itteni regisztrációra, az ő ellátásukból Szerbiának is ki kell vennie a részét. Ez ügyben a kormány az ökumenikusok segítségét is kérte. Százak, ezrek is lehetnek Lázár szavai szerint, akik minden körülmény ellenére ott várnak majd a bejutásra. Az ő megsegítésükre csak civileket kérhetnek - mondta a miniszter. A BÁH-pontok a határsávban lesznek majd.

Az már csak logisztikai kérdés, hogy a menedékkérelmet benyújtók hol kapnak ellátást: a határhoz közel, vagy valamelyik meglévő menekülttáborban.

A befogadóállomások szeptember 15-e után bővülni fognak. Szerbia felé nyitott tranzitzóna nem lesz Magyarországon - mondta kérdésre válaszolva. A határszélen ügyintézési pontokat biztosítanak, az eddiginél jobb szolgáltatással. Nem tervezik, hogy zárttá teszik a debreceni és a bicskei menekülttábort - válaszolta egy kérdésre.

Kétfajta ember lesz a határon: azok, akik beadták a kérelmüket, illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el. Azt senki sem mondhatja meg előre Lázár szerint, hogy a bíróság kinek ítéli meg a menedékjogot.

"Csak Németország ügye"

Az Európai Unió területén csak az maradhat, akit valóban üldöznek a hazájában. Szerinte úgy tűnik, mintha a válság nem az EU, hanem csak Németország ügye lenne. Lázár azt mondta, a német nagyvállalatok gazdasági lehetőségnek tekintik a bevándorlókat, a magyar kormány az emberi szempontot hiányolja ebből a kommunikációból. Ha olvassa az ember ezeket a híreket, az az érzése, mintha ez nem szólna másról, mint a német gazdaság olcsó munkaerővel való ellátásáról. Reméli, hogy nem ez vezérli a német politikát - mondta Lázár.

Vérlázító, amit az osztrák kancellár a napokban megengedett magának - mondta őszintének tűnő felindulással Lázár János, miközben arról beszélt, milyen nemtelenül és igazságtalanul támadják az EU-ból a magyar kormányt. Orbán Viktor azonban nagyvonalúan elengedte ezt a füle mellett, és kész rá, hogy fogadja Budapesten az osztrák államfőt.

A kormány álláspontja szerint egyébként sem a kvótarendszer, sem a határra tervezett hotsportok nem jelentenek megoldást a krízisre. Hozzátette: nem érti azt az 54 ezres számot, amit az Európai Bizottság hirdetett ki - ennyi menekültet fogadnának be az európai országok Magyarországról. Lázár ugyanúgy nem érti, mi lesz azzal a 120 ezer migránssal, aki Magyarországon az idén az 54 ezren felül  megfordult.

Cselekvőképtelen az unió ebben az ügyben, nem a megoldást jelentik, hanem a problémát ebben a helyzetben. Segítséget nem, csak kritikát kapunk tőlük - mondta az Európai Unióról.

©

Amióta Németország hívni kezdte a migránsokat úgy, hogy pontatlanul fogalmazott, azóta borult fel a helyzet szerinte. (Erre többször is visszatért a sajtótájékoztatón.) Megjelent délelőtt a hír, és délután a Keletiben lévő menekültek megtagadták az együttműködést. Semmi mást nem akartak a rendőrök, csak a BÁH-hoz kísérni őket, de a menekültek leültek, és azt mondták, hogy nem - mondta el Lázár.

Lázárnak a kettős mércét juttatta eszébe, hogy Görögország semmit nem tart be a schengeni egyezményről, mégsem kritizálják, ahogy azokat az európai országokat sem, amelyek kerítéssel védik határaikat a bevándorlóktól - mondta. Ugyanígy a menekültekkel kapcsolatos plakátkampány sem magyar sajátosság.

A nemzetbiztonsági kabinet folyamatosan kap olyan jelzéseket, hogy a menekültválság idején erősödik a szervezett bűnözés és a terrorveszély Magyarországon - mondta Lázár János. Azok, akik az M1-esen gyalogoltak, majd buszokkal vitték őket a határhoz, nemzetbiztonsági szűrés nélkül haladtak át a határon - hangzott el.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervezik menekültügyi biztos kinevezését. Nem lehet egy embernek adni egy intézkedési monopóliumot, mert nagyon szerteágazó feladatokról van szó - mondta kérdésre válaszolva.

Paks 2-t jóváhagyták

A paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződést műszakilag jóváhagyja az Európai Bizottság a héten. Ennek az volt a feltétele, hogy teljesítsék az EU-s atomenergiai elvárásokat, valamint hogy versenyszempontból is rendben legyen a beruházás. A Paks 2.-beruházás szerződései Lázár szerint minden energetikai, klímával, környezetvédelemmel kapcsolatos elvárást kielégítenek, amelyek az Euroatom-szerződés célkitűzéseiben szerepelnek. Ez egy újabb lépés ahhoz, hogy a következő 60 évben az olcsó áram feltételeit megteremtsék - mondta a miniszter.

Az energetikai szektorban történt változások eredményeként újabb rezsicsökkentés következhet az elkövetkező 2 évben - mondta Lázár.

Lázár jelenlétében nem szidta meg Hendét Orbán

"Nem emlékszem olyan ülésre, ahol Hende Csabát megszidta volna a miniszterelnök" - mondta Lázár újságírói kérdésre, hozzátéve: kommentálni sem tudja a honvédelmi miniszter lemondását. Annyit elárult, hogy egyetlen ügy vezetett Hende távozásához. Amikor egy újságíró erre rákérdezettt, Lázár annyit mondott: a sajtótájékoztató témája.

Arra a kérdésre, hogy indul-e a Fidesz alelnöki posztjáért, nem válaszolt egyértelműen, de azt mondta, a Fideszben íratlan szabály, hogy aki kormányzati pozícióban van, miniszter, az nem vállal párttisztséget.

A végére egy hír a pécsieknek

Mi lesz a pécsi magasházzal? - tette fel a kérdést egy újságíró, azt firtatva, van-e a kormányban valamilyen megoldási ötlet? Van - derült ki. Lázár annyit mondott: a gyors bontás.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Másmilyen az Instagram a Samsung új telefonján

Másmilyen az Instagram a Samsung új telefonján

Így (ne) gyűlöld meg magad egy egész életre!

Így (ne) gyűlöld meg magad egy egész életre!

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

A mama kedvence az Oscar-partin

A mama kedvence az Oscar-partin

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett