szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kötelező romológia képzést vezet be a Debreceni Református Hittudományi Egyetem összes szakján, hogy minden hallgató kellő ismeretet szerezzen a cigányság kultúrájáról és történelméről.

Az debreceni egyetem rektora az intézményben szervezett cigány szakmai napon jelentette be december 1-jén az új képzést, miszerint egy hat-, illetve négykredites tantárgy a cigányság történetével, kultúrájával, hazai társadalmi helyzetével foglalkozik majd, valamint a romológia szakhoz kapcsolódó szakmaspecifikus ismereteket is oktatnak a romák között végzett munka jellegzetességeiről.

A képzést felmenő rendszerben, 2016 szeptemberétől vezetik be, szervezéséhez romológia tanszéket állítanak fel - írta a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense. A közlemény hozzáteszi, hogy a tervek között szerepel a bevezetése egy tanító szaknak nemzetiségi tanító szakképzettséggel, cigány-roma képzési irányultsággal. A képzés bevezetését a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület is támogatja, fontosnak tartva a tanítói és egyházi munkához szükséges további kompetenciák elsajátítása mellett a hallgatók érzékenyebé tételét is - emelték ki.

Korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelentette be, hogy kötelező tárgyá teszik a holokauszt történetét minden hallgató számára, ami nagy lépést jelent az antiszemitizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!