Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor háttérhatalmakat vizionált a pedagógusok elégedetlenkedése mögött, de ez nem kivételes eset, hanem az orbáni kommunikáció és hatalomgyakorlás visszatérő eleme. Megnéztük, mikor, kitől és miért félt a miniszterelnök az elmúlt években.

„Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni.” Orbán Viktor állítólag ezzel a – később letagadott – mondattal próbálta bagatellizálni a Fidesz-frakció előtt a pedagógusok alulról szerveződő akcióját, amely a hétvégén megtöltötte a Kossuth teret tüntetőkkel.

Ha nem is hangzott el így, a korábbi összeesküvés-elméletei miatt bőven hihető, hogy Magyarország miniszterelnöke inkább konteókat gyárt, mint hogy szembenézzen egy adott intézkedése teljes kudarcával. Órákkal a fenti eset előtt minősített például Orbán egy pár hónapja teljesen nyilvános uniós elképzelést (miszerint egyes EU-tagállamok önként átvennének 4-500 ezer menekültet abból a 2,7 millióból, akik jelenleg Törökországban tartózkodnak) titkos német–török paktumnak.

©

Orbán jó ideje küzd démonaival, mindig megtalálja az aktuális főgonoszt, ármánykodó erőt, aki az épp aktuális politikai problémahalmaznak a valódi okozója. Egy biztos, sohasem a kormány a hibás, a kritikák megalapozottságáról szó sem esik, mindig áll valaki a háttérben. Lássuk csak, az elmúlt tíz évben hol és milyen alakban bukkantak fel a békaemberek és Dániel Zoltán megtestesítői!

A baloldal a hibás!

2005: Orbán egy évvel a választások előtt bedobja az identitásbombát, és a Tusványosi Szabadegyetemen kijelenti, hogy a magyarországi baloldal, amikor csak tehette, rárontott nemzetére.

A titkosszolgálatok ármánykodnak

2006: a tévészékházi ostrom után is úgy nyilatkozik, "meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy mindaz, ami az elmúlt napokban történt, az egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak része-e". Az ellenzéki Fidesz felül az őszödi beszéd keltette méretes hullámokra.

©

Le az offshore lovagokkal!

2010: Orbán Viktor nem szeretné, hogy a jegybank homokszem legyen a kormány gazdaságpolitikájának gépezetében, ezért nyomást gyakorol Simor Andrásra, hogy lemondjon. Ennek része az offshore lovagozás: Orbán közvetlenül a választási győzelme után össztüzet zúdított Simorra, mondván: „a jegybank nem lehet offshore lovagok szálláshelye”. (A jegybankelnök külföldön szerzett jövedelmét nem hozta haza.) Később kiderül, a kormány letelepedési kötvényeit több offshore cég is árulja – ekkor már nincs velük baj.

Abcúg, IMF!

2012: A kormány épp túlélt egy devizaválságot, és az IMF-hitel megkötéséről kéne dönteni. Orbánék hezitálnak, mivel a hitelmegállapodás biztonsági okokból jól jönne, de tartanak attól, hogy az IMF diktálná a feltéteket. Folynak a tárgyalások és a sajtócsatározások, a szervezettel tárgyaló Varga Mihály október 23-hoz annyit fűz hozzá, hogy „ismét idegen erők szorításába kerültünk, ismét távoli érdek hozta fejünkre a bajt”. És persze ebben az évben születnek a „Mit várunk az IMF-től? – Tiszteletet, bizalmat. – Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét”-plakátok.

©

A liberalizmus maga a métely

2014: Tusványoson Orbán megint belehúz: híres "illiberális" beszédében ideológiai, politikai filozófiai szintre emelte a bűnbakkeresést. A liberális demokrácia által szervezett államok megbuknak, az illiberálisok gyorsan emelkednek felfelé, mondja. Hozzátéve:  "A társadalom liberális megértésével szakítanunk kell". Az illiberális demokrácia kifejezést budapesti látogatásán Angela Merkel is képtelen értelmezni.

Ebben a beszédben egyébként több ellenséget is felmutatott Orbán: az eurokratákat, akik Brüsszelből kapva a fizetésüket az átlagbürokraták pénzének a többszörösét viszik haza (érvelése meg is ágyazott a hazai uniós intézményrendszer bedózerolásának), valamint a civileket, akik szintén "külföldiek által fizetett politikai aktivisták" (neki is ment a kormány a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezeteknek).

Európai baloldal és radikális amerikai demokraták

2015: A menekültválság tetőpontján Orbán egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukció megvalósítóit vélte belelátni a háttérbe, még Lázár János is arról beszélt, hogy a menekültek egyenhátizsákot és egyenútmutatót kapnak, ami nem lehet véletlen (a menekültkérdésre ráépülő iparág üzemi sajátosságai nem szolgáltattak elégséges politikai magyarázatot). Ez a baloldali szellemi konkstrukció a nemzetállamokat akarja "zárójelbe tenni", mondta Orbán, ami ellen fel kell lépni. A Die Weltwochének adott 2015. november 12-i interjújában Orbán az európai baloldalt és a radikális amerikai demokratákat látta a háttérben áskálódni.

Az iszlám a legnagyobb veszély

2015: Bár „tiszteli az iszlámot”, Orbán szerint belátható jövőben többségben lesznek a muszlimok Európában, és ha Európa megengedi a kultúrák versengését, akkor a keresztények fognak veszíteni, nyilatkozta tavaly szeptemberben a Bildnek.

©

Egy hónapra rá nemhogy finomodott volna álláspontja, csak ráerősített a Focus magazinban az eddigiekre: "az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide", és szellemi értelemben nem tartozik Európához, egy másmilyen életformáról van szó. Erre a nyilatkozatra hivatkozva ítélte el a bosnyák főmufti Orbánt, akit meglepett a lépés.

A „migránsokat” segítők és Soros György

2015: A menekültválság idején Orbán az mondta a Parlamentben, hogy a kormány támogatja a menekültsegítő civileket. Azok (pl. Migration Aid) ezt tagadták, mire a Fidesz nyilvánvalóvá tette, hogy nem rájuk gondolt, hogy is gondolt volna, „a saját bevallása szerint is 2015 júniusában indult Migration Aid nevű Facebook-csoport nem tartozik, átláthatatlansága miatt nem is tartozhat a közpénzzel támogatottak közé. A politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi."

És mindez mi miatt?

Arra a kérdésre, hogy Orbán miért teremt bűnbakokat, egy tavalyi, Bibó-kollégiumban zajlott beszélgetésből megközelítőleg helyes választ kapunk. A diákok előtt többek között arról is beszélt, hogyan kell viselkednie egy jó vezetőnek. "Ha kint állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy azt a hármat le kell kaszabolni."

Ennek, mármint az ellenségképben gondolkodásnak vannak geopolitikai okai is, "a románok több mint kétszer annyian vannak, mint mi. A szlávok, ha összefognak ellenünk, jóval többen vannak. Ha megindulnak délről a félholdasok, akkor baj van, ha a németek indulnak meg, akkor is baj van, és ha az oroszok átjutnak a Kárpátokon, akkor abból is baj van." És vannak hatalomtechnikai okai is: "ha mindenki összeáll egy táborba, és nem tudod megszervezni a saját ellenerődet, akkor letaposnak. Ez harc, és pontosan tudod, hogy rálépnek a mellkasodra. És akkor neked valahogy hozni kell a nemzeti konzultációt, tömeggyűléseket, valamit be kell hoznod a nép oldaláról, amit fel tudsz mutatni a szövetkezés ellen."

Lehet, hogy oktatásügyben vagy a terrorrveszéllyel összekötött alkotmánymódosítás miatt OÖrbán megint behoz egy konzultációt. És úgy tűnik, amíg ő van, mindig lesz valaki a másik oldal mögött. És nem csak a tábla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot