szerző:
MTI

Magam is bizonytalanságban vagyok, milyen sötét játszmák zajlanak a háttérben - mondta a Fidesz elnöke a tv2-nek adott interjúban, az MTV székháza elleni támadás kapcsán. Hozzátette: szerinte a dolgok nem a szakmailag indokolt rendben haladta.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy mindaz, ami az elmúlt napokban történt, az egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak része-e. "Amit Magyarországon az elmúlt másfél napban látunk, az mind arról szól, hogy az állam totális csődöt vallott az ügyben, miként kell egy ilyen helyzetet kezelnie, elhárítania, és megvédeni az emberek biztonságát" - szögezte le.

Szerinte a Magyar Televízió elnöke miatt törtek ki a zavargások, amikor elutasította a tüntetők petíciójának beolvasását.

A Fidesz elnöke szerint a rendőrség viselkedése a televízió épülete előtt - "maguk sem tudták pontosan, mit tegyenek" - felveti a gyanút, miért is küldték őket oda, és mi volt az utasítás: az, hogy megvédjék a televíziót, vagy hogy magára hagyják. Hozzátette: "rendes országokban", ahol felkészülnek a titkosszolgálatok, a rendvédelmi szervek, világos rend van, ki miről dönt, és azt végrehajtják.

Úgy vélte, egyszer kellene már beszélgetni a szakértőknek arról, milyen összefüggés van egyes kommunikációsan megtervezett politikai akciók és a hazai, illetve külföldi titkosszolgálati tevékenységek között.

"Miért van az, hogy az emberek Magyarországon lassan abban a helyzetben érzik magukat, hogy egyetlen választáskor sem képesek provokációktól mentesen, higgadt, nyugodt fejjel kifejezni véleményüket?" - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor azt mondta, azért nem mentek el a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozóra, mert a kormányfőt a történelemhez és a múlthoz tartozó személynek gondolják, "a Fidesz számára csak jogi értelemben Magyarország miniszterelnöke, erkölcsi és politikai értelemben bukottnak tekintjük, nincs vele miről tárgyalnunk". "Magyarország nem válhat egyetlen ember túszává, és a mi higgadt, nyugodt álláspontunk az, hogy egy beteges hazudozóval van dolgunk" - közölte Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a Fidesz készen áll arra, hogy ha nem a kormány, hanem a házelnök, vagy a köztársasági elnök kezdeményez egy ilyen ötpárti megbeszélést, azon részt vegyenek.

Úgy vélte, az október 1-jei önkormányzati választáson nyilvánvaló lesz, hogy az emberek megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől. "Az önkormányzati választás a helyi vezetőink megválasztásán túl szólni fog az ország általános helyzetéről" - emelte ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a választók akaratát a Fidesz tudomásul fogja venni.

Kifejtette: a kormány által kidolgozott, "dilettáns" megszorító csomagot visszautasító Magyarország áll szemben a csomagot antidemokratikus módon, felhatalmazás nélkül, ha kell, az embereken erővel is áterőszakolni akaró kormánnyal. Orbán Viktor azt mondta, nem megszorító csomagra, hanem megoldásra van szükség.

Szerinte ez három elemből áll. Az első pillér, hogy a felelősség kérdését nem lehet megkerülni, ezért büntetőjogi felelősséget kell viselni. Hangsúlyozta: nem várhatják el a magyar emberektől, hogy bármilyen megszorító csomagot elfogadjanak, mikor ők nem tehetnek a kialakult helyzetről, akik viszont tehetnek, azok nem vállalják a felelősséget. Második elemnek nevezte, hogy az emberek azt várják, garanciát kapjanak arra, ez még egyszer nem fordulhat elő. A harmadik rész pedig szerinte a kormány és a magyar társadalom közötti politikai patthelyzet feloldása, amit Orbán Viktor szerint egy korlátozott felhatalmazással rendelkező szakértői kormány létrehozásával lehet megtenni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

„Orbán új lovat kapott”

A Trianont ellenző szélsőjobb áll a magyarországi tüntetések mögött Kende Péter, Párizsban élő magyar származású politológus szerint, aki a Libération liberális francia napilapnak nyilatkozott.

hvg.hu Itthon

Orbán előrehozott választásokat akar

Megtartja nagygyűlését a Fidesz szombaton. Orbán Viktor a Hír TV stúdiójában azt mondta: a rendőrségnek az a dolga, hogy békét és rendet teremtsen.

MTI Itthon

Cseh lapok: Gyurcsány megtartja hatalmát, Orbán is felelős

A kormányfő hazugságának mértékét a választók határozzák meg. Gyurcsány csak azt mondta, amit a választók hallani akartak és amiben hinni szerettek volna - írta szerdai vezércikkében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

MTI Itthon

SZDSZ: Orbán kijelentései tragikomikusak

Orbán Viktor megállapításai fokozták az egyébként indokolhatatlan és elfogadhatatlan harci kedvet - kommentálta az SZDSZ kampányfőnöke a Fidesz-elnök kedd délutáni nyilatkozatát. A Fidesz szakértői kormányra vonatkozó felvetését pedig értelmezhetetlennek tartja Horn Gábor.

MTI Itthon

Orbán a nagygyűlésről: a kényszer győzött nem a józan ész

Kényszerből mondta le a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlését, miután miniszterek közölték, hogy az államhatalom nem képes a gyűlésen tervezett robbantásos merényleteket megakadályozni - közölte Orbán Viktor a közszolgálati rádió Háttér című műsorában.

MTI Itthon

Lendvai: Orbán bábkormány élén akar bevonulni

Orbán Viktor továbbra is a kormányváltás programját, a kormány intézkedései elleni harcot hirdette meg - fogalmazott Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök a délután folyamán sajtótájékoztatón értékelte az utóbbi napok történéseit.

MTI Itthon

Kuncze: Orbán Viktor hazudik

Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás az népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz.

MTI Itthon

Orbán Viktor nem érez felelősséget

A Fidesz elnöke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lelépett a demokrácia útjáról; Orbán Viktor erről a Magyar Televízió Az Este című műsorában beszélt kedden.

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Gyurcsány: "Aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnöző"

Gyurcsány: "Aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnöző"

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló