szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendőrök foglalták le a 444.hu több százezer forintot érő drónját Felcsúton, miután befejezték a forgatást a községben. A kamerát és a memóriakártyát is elvették tőlük. Az egyenruhások azt mondták, hogy az újságírók megsértették a légügyi szabályokat. Szondát is fújattak velük, illetve azt kérdezték tőlük, hogy biztosították-e a munkaterületet.

A 444.hu videóriportot forgatott pénteken Felcsúton. Ehhez egy drónt, pontosabban egy kvadrokoptert is használtak, és légi felvételeket rögzítettek a Puskás Akadémia felett. Már végeztek a munkával, és elpakolták a drónt, amikor megjelentek a rendőrök. Közölték, hogy a légügyi szabályok megsértése miatt a szabálysértési eljárás keretében lefoglalják a drónt. Utóbbi egy DJI Phatom 3 típusú gép, és valamivel több mint egy kiló a súlya.

A felvételeket tartalmazó memóriakártyát is elvették tőlük, így összesen több százezer forintnyi értékét kellett átadniuk a hatóságiaknak.

Az újságírók felvételt készítettek a rendőri intézkedésről is. Szondát fújattak velük az egyenruhások, és megkérdezték, hogy biztosították-e a munkaterületet – az újságírói munkához.

„Valószínűleg szabályt sértettünk”

A cikkben az újságírók elismerik, hogy valószínűleg szabálysértést követtek el. Jelzik ugyanakkor, hogy a drónhasználat nincs itthon teljes körűen szabályozva, vagyis nem tudni, hogyan kell „jól” drónozni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál lehet engedélyt kérni egy-egy repüléshez, de nem életszerű bejelenteni minden egyes használatot. Vagyis átmeneti helyzetről van szó, amelyben a hatóságok szemet hunynak a drónhasználat felett, vagy pedig szabálysértési eljárást indítanak, úgy, mint Felcsúton.

A 444.hu munkatársai viszont felvetik, hogy miért volt szükség egy több százezer forintos eszköz, valamint a memóriakártya lefoglalására "tárgyi bizonyítékok begyűjtése" címen.

A lap megkeresett drónokkal foglalkozó szakemberet, és egyik sem tudott példát mondani Magyarországon arra, hogy elvették volna a drónt a szabálysértő pilótától.

Felcsúton balesetveszélyt sem okoztak, mert az üres utcáról engedték a magasba az eszközt, emellett közpénzből épült stadionról, illetve a település egészéről készültek felvételek, nem magánszemélyekről. A rendőrség nem is tudott semmilyen meggyőző érvet mondani arra, miért foglalják le az eszközt kamerástul, memóriakártyástul – tették hozzá.

Az ügyben megkérdezett jogászok szerint a felcsúti rendőrök lépése aránytalan volt.

A 444.hu emlékeztet, hogy nem ők az elsők, akik felvétel készítése miatt szembesültek problémákkal Felcsúton. A környék ügyeiről könyvet író Ferenczi Krisztina korábban azt írta a Narancsbőr című kötetben: „Kezdetben az őröknek, később a munkásoknak is utasításba adták, hogy zavarjanak el, ha a helyszínen meglátnak... Megtörtént, hogy az autómban ülve és az ablakon át próbálták kiverni a kezemből a telefont, amivel fényképeztem – mondván: azonnal hagyjam abba a fotózást”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk