szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Volt olyan fővárosi gimnázium, ahol alig néhányan tiltakoztak, és ők is az igazgatóiban kötöttek ki, máshol azonban körbeérte az épületeket a tanárok, szülők és diákok alkotta élőlánc. Több mint 250 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte, hogy részt vesz a Tanítanék Mozgalom szerda reggel 8-9 órára meghirdetett demonstrációján. Fotók és beszámolók a nagy polgári engedetlenségi akcióról.

Most érkezett

Tudósításunkat most lezárjuk

Köszönjük a figyelmet, a fotókat és a beszámolókat.
Tudósítson ön is a pedagógusok és diákok tiltakozásáról!
A hvg.hu szerdán folyamatosan tudósít az iskolai tiltakozó akciókról. Segítsen nekünk megmutatni, mennyire sikerült megszervezni a tanárokat, diákokat, szülőket, szimpatizánsokat. Ha részt vesz valamelyik akcióban, vagy csupán elmegy egy iskola előtt, ahol sokan vannak az utcán, küldjön fotót a helyszínről az [email protected] címre, de azt is leírhatja, hogy milyen demonstrációt látott.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6 7

Sólyom is megjelent egy iskolánál, kockás ingben

Az Index örökítette meg a volt köztársasági elnököt, aki egy XII. kerületi iskolánál csatlakozott a tanárok akciójához.

Kreatív polgári engedetlenség Szentendrén

Szentendrén is tiltakozta ma a tanárok és a szülők. Az egyik helyi civil szervezet a Facebookon számolt be a helyi iskolák megmozdulásairól. Volt ahol az iskola előtt gyülekeztek, és volt, ahol  társadalmi munkát végeztek ebben az egy órában. A II. Rákóczi Ferencről elnevezett iskolában azonban az igazgató állítólag megtiltotta a demonstráción való részvételt. Itt így fejezték ki tiltakozásukat a pedagógusok:

 

©

Nagyítás-fotógalériánk egy rendhagyó lyukas óráról

Kattintson galériánkért!
©

Törvényjavaslatot nyújtott be az MSZP a tanársztrájk miatt

Az MSZP bevezetné a polgári engedetlenséget támogató szolidaritási sztrájkot - közölte a párt szerdán. A párt közölte, hogy mivel a Fidesz elnyomó törvényei szinte lehetetlenné teszik a jogszerű sztrájkot Magyarországon, az MSZP a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyetértésben egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné, hogy a jövőben a szakszervezetek polgári engedetlenséggel is szolidárisak lehessenek, illetve azt szervezetten támogathassák.

Tanári tiltakozás a New York Timesban

Az AP tudósítása alapján a New York-i lap is beszámolt a polgári engedetlenségi akcióról, amelyhez több száz magyar iskola csatlakozott szerda reggel. Azt írták, igen korlátozott sztrájkjogokkal rendelkeznek a magyarországi tanárok és más közalkalmazottak.

Fidesz: ez politikai akció volt

A Fidesz szerint a Pukli István volt szocialista politikus és társai által szervezett akció és azt támogató ellenzéki nyilatkozatok politikai célúak, nem szolgálják sem a gyermekek, sem a pedagógusok érdekét. A párt közleménye szerint ugyanazok, akik ma a pedagógusokat tolják maguk előtt, kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be, utcára tettek több ezer pedagógust és elvettek tőlük egy havi bért.

" A baloldalt soha nem érdekelte a pedagógusok sorsa, az oktatásból is mindig csak kivonták a pénzt. A polgári kormány folyamatosan pótolja az oktatásra szánt pénzeket, a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus-béremelést hajtja végre, a köznevelési kerekasztalon pedig érdemi párbeszédet és eredményes munkát folytat a pedagógusokkal" - közölte a Fidesz reagálásában.

Megtapsolták Pukli Istvánt, és jótanácsot is kapott - videó

Három helyszínen néztük meg kamerával, hogyan zajlott a szerda reggeli tanársztrájk. A Radnóti, a Szent István, és a Teleki Blanka Gimnáziumnál jártunk.

Herman Ottó Gimnázium, Miskolc

©
1 2 3 4 5 6 7

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!