szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A XIII. kerület volt alpolgármestere végig ragaszkodott hozzá, hogy koncepciós eljárás folyik ellene. Azzal vádolták, hogy ötmillió forint kenőpénzt fogadott el cserébe egy üzlethelyiség bérbeadásáért. Első fokon felmentette a Fővárosi Törvényszék.

Felmentette Hiszékeny Dezső szocialista politikust a vesztegetés vádja alól a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében. Sz. Sándor másodrendű vádlott befolyással üzérkedés miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vád szerint Hiszékeny Dezső – aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő – 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

Hiszékeny Dezső mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől 2014-ben, és az ellene folyó eljárást törvénytelennek, koncepciósnak nevezte.

Ügyvédje április 6-i védőbeszédében azt mondta, ügyfele nem kért és nem fogadott el jogtalan előnyt, ezért bűncselekmény hiányában kéri védence felmentését.

A vádbeszédben komoly nyomozati arzenálról számoltak be

Az ügyész két hete vádbeszédében arról beszélt, hogy a nyomozás során telefonokat és egyes helyiségeket hallgattak le, valamint fedett nyomozó útján beszerzett bizonyítékok támasztják alá a vádat. Az eljárás adatai szerint 2013 elején az angyalföldi alpolgármesteri irodát is hónapokon át lehallgatták.

Az ügyben befolyással üzérkedés miatt megvádolt, az ügyészség szerint közvetítői szerepet játszó másodrendű vádlott egy titokban rögzített beszélgetésen még azt is megjegyezte, hogy majd Hiszékeny Dezső dönti el, "zsebbe vagy pártkasszába" kerül-e a kenőpénz – idézte fel az ügyész.

A lehallgatások ellenére azonban a legfőbb bizonyíték Hiszékeny Dezső ellen, hogy a hatóságokkal együttműködő szemtanúk szerint két beszélgetésen is gesztusokkal jelezte, igényt tart a kenőpénzre. A hivatali helyiségben a fedett nyomozóval folytatott beszélgetés során bólogatott, egy másik beszélgetés közben pedig az ujjaival mutatta, hogy ötmilliót kér az ügyintézésért.

©

Az ügyész hangsúlyozta: nem hatósági provokáció, felbujtás történt, hanem egy már megindult cselekmény leleplezése érdekében alkalmazták a titkos nyomozás eszközeit. És a kiszabható büntetési tétel középmértékénél, 5 évnél hosszabb börtönbüntetést indítványozott Hiszékenynek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás