szerző:
hvg.hu

Megtelt a Szépművészeti Múzeum előtti terület taxisokkal kedd reggel, két hónapja szervezték a mai akciót. A menet kilenc óra után néhány perccel indult a Hősök teréről, fél 10-kor már egy sávot elfoglaltak a Lánchíból. A híd Budáról Pestre vezető oldalát a Fő utcával egyetemben lefoglalták a tüntetők, erre délután 1 óráig volt engedélyük. Több buszjárat útvonala módosult. A szervezők elégedettek a keddi demonstrációval, ami miatt elnézést kértek a budapestiektől.

A Szépművészeti  Múzeum előtt sorakoztak fel a taxisok, kb. 140-150 autó lehet, de folyamatosan érkeznek. Egy csoportnyi autó már csak a Műcsarnok elé fért oda. Főleg a Taxiplustól és a Taxi4-től vannak, de állítólag jönnek a főtaxisok is - üzente munkatársunk a helyszínről kedd reggel 8 óra körül.

A demonstrálók reggel 8 és 9 óra között a Hősök terén gyülekeztek, ahonnan a Hősök tere-Dózsa György út-Thököly út-Rákóczi út-Erzsébet körút-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-József Attila utca-Széchényi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Batthyány tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd útvonalon jutottak el a Széchényi István térig.

©

Fél 9-re megtelt a Műcsarnok előtti tér is, a taxisok szerint akkora jött össze a 200 résztvevő. További 300-400 fuvarozót várnak még a helyszínre - mondták tudósítónknak.

"Uber nincs, felejtsék el. Illegális taxizás van"

A főtaxisok jelzés nélkül érkeztek ma reggel. Cifery Csaba, az egyik szervező szerint a Taxi4 és a CityTaxi kifejezetten támogatta a mai demonstrációt.

Czifery azt is elmondta, hogy a keddi akció kéthónapos szervezés eredménye. Nem írtak petíciót, mert felesleges. Amikor odaérnek a Belügyminisztérium elé, megállnak, és 2 óráig élvezik a napfényt - mondta a szervező. A taxisok azt várják az államtól, hogy tartsa be azokat a törvényeket, amelyek mindenkire érvényesek. "Uber nincs, felejtsék el. Illegális taxizás van" - fogalmazott Czifery. Állítólag arról is mennek a tárgyalások, hogy a taxisok költségei csökkenjenek, és töröljék el a fix tarifát. "Az a hasfájásunk, hogy ne vigye el más a pénzt" - így foglalta össze egy másik taxis a problémájuk lényegét.

©

Gottlieb Géza szervező azt mondta, azért nem lesz petíció, mert nincs kinek átadni, ugyanis a hatóságok egymásra mutogatnak, de nem csinálnak semmit. Ennek ellenére a demonstrálók várják, hogy reagáljanak valamit az állami szervek. A taxisok szerint 548 autó vett részt a tüntetésen, a rendőrség szerint 350. Gottlieb a létszámról azt mondta: "ez csak a szakma 10 százaléka, még sokan félnek a retorzióktól".

Az egyik taxis kétségeinek adott hangot a tiltakozással kapcsolatban: úgy nincs értelme az egésznek, hogy az emberek nem éreznek az egészből semmit, mert ma ugyanúgy lesz taxi, mint mindig, legfeljebb kicsit nehezebben jutnak fuvarhoz - fejtette ki.

Sávfoglalás a Lánchídon és a Fő utcában

Nagy rendőri jelenlét mellett - 10-15 rendőrmotoros felvezetésével és két furgon kíséretében - 9 óra után néhány perccel indult meg a taxisok menete.

©

A menet eleje negyed 10 körül ért a Blaha Lujza térre, a rendőrök mindenhol lezárták a keresztirányú utcákat. A felvonulás eleinte nem okozott feltűnően nagy dugót.

©

Később azonban lettek fennakadások, amikor a Lánchídra, majd a Fő utcára kanyarodott a menet a járókelők lelkes fotózása és videózása közepette. 9 óra 40 perc körül a sor eleje már a Batthyány téren volt. A menet hosszát jellemzi, hogy amikor az eleje már az Alagútnál tartott, a vége még a Nagymező utcánál hajtott.

©

"Nem baj, lesz egy kis dugó, eddig nagyon flottul megy" - mondta az egyik taxis, miközben a szervezők azon agyaltak, hogyan áll a kocsisor. Munkatársunk. A Lánchíd egy ideig járhatatlan volt, mert a menet vége még Budára tartott, de közben már megkezdődött a hídfoglalás a Pestre vezető oldalon, amire engedélyt is kaptak a demonstrálók - ezt 10 óra előtt üzente munkatársunk a helyszínről.

A rendőrség a Fő utcai és a lánchídi sávfoglalásra adott engedélyt a taxisoknak, akik délután 1 óráig foglalhatják a területet.

Elnézést kértek a budapestiektől

Aránylag jól meg tudtuk mozgatni a szakmát - mondta Gottlieb Géza a taxisok sajtótájékoztatóján fél 12 körül. Azt még nem tudják viszont, hogy az akció elérte-e el a célját, a Belügyminisztériumtól semmilyen reakció nem érkezett. Ha kell, a jövő héten is kijönnek - mondta Gottlieb. Hozzátette, az Uber lassan a piac 50 százalékát uralja. Remélik, hogy felállítják azt a hivatalt, amely a taxizást felügyeli majd.

©

Czifery elnézést kért a budapestiektől a kellemetlenségért, de ez egy ágazat, ami veszélyben van. "Nem a kormánnyal van bajunk, Orbán Viktor és Lázár János úr kiadta a megfelelő utasítasokat, ezeket kéne betartatni" - fogalmazott.

Máshogy jártak a buszok

Több fővárosi busz módosított útvonalon járt a taxis demonstráció miatt kedd reggel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. Azt írták, hogy a 30-as, a 30A és a 230-as buszok terelve járnak, nem érintik a Damjanich utca / Dózsa György út megállót.

A 16-os és a 105-ös buszok szintén módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedtek. A 16-os járat a Deák Ferenc tértől a Károly körúton, a Széll Kálmán tér irányából pedig az Attila út-Krisztina körút-Március 15. tér-pesti alsó rakpart-Széchenyi István tér útvonalon haladt, nem állt meg a Hild téren, a Széchenyi István téren, a Clark Ádám téren és a Donáti utcánál. A 105-ös járat a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér megállót nem érintette.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Vörösiszapper: megkezdődött a másodfokú eljárás

Vörösiszapper: megkezdődött a másodfokú eljárás

Vidéken terem a magyar adópaprika

Vidéken terem a magyar adópaprika

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

Elkészült a kiemelés, ami alapján kisorsolják a Nemzetek Ligája csoportjait

Elkészült a kiemelés, ami alapján kisorsolják a Nemzetek Ligája csoportjait

A NER új helyet talált II. kerület volt alpolgármesterének, a Millenáris ügyvezetője lesz

A NER új helyet talált II. kerület volt alpolgármesterének, a Millenáris ügyvezetője lesz