szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jog uralmának nélkülözhetetlenségéről beszélt az amerikai nagykövet a CEU-n. Colleen Bell szerint Magyarországon komoly problémát jelent a korrupció, a menekültek befogadása erősíti a befogadó országokat, Európa pedig nem lesz egységes, amíg Ukrajna nem egységes. A magyar kormány intézkedéseinek minősítését a nagykövet kerülte.

Bill Clinton magánemberként mondta, hogy a magyaroknak elegük lett a demokráciából és Putyin-féle tekintélyelvű diktatúrát akarnak – így kommentálta az exelnök szavait Colleen Bell az Egyesült Államok budapesti nagykövete újságírói kérdésre válaszolva. (Szijjártó Péter Küküm-miniszter reakcióját itt olvashatja.)

A nagykövet Amerika migrációs és biztonságpolitikai irányvonaláról tartott előadást és csak nagyon finoman érintett Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket. Közvetlenül egyáltalán nem kritizálta a kormányzati politikát, sőt úgy fogalmazott, a szabad sajtó és a civil társadalom megerősítése terén kifejezetten hasznos párbeszédet folytatott kormányzati szereplőkkel. (Ehhez képest tavaly októberben a Corvinuson erősen bírálta a kormányt.)

Colleen Bell
©

Egyetlen egyszer tett kivételt, amikor a korrupciót létező problémának nevezte Magyarországon. A magyar sajtó állapotával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy óriási szükség van a szabad médiára és az Egyesült Államok kiáll emellett, de bővebben nem kívánta kommentálni a kérdést.

A nagykövet feltűnően kerülte, hogy minősítse a magyar kormány bármilyen döntését, vagy politikai irányvonalát. Helyette többször kiemelte, hogy Magyarország az Egyesült Államok szövetségese és mint ilyen kiváló partner több kiemelt területen, mint a biztonságpolitika, vagy a NATO-együttműködés. A migrációs politikával kapcsolatban csak annyit említett, hogy a menekülő emberek befogadása és integrálása csak erősíti a befogadó országot. Ukrajna helyzetével kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy Oroszország agresszív politikája miatt szükség van a szankciók fenntartására, a Krím-félsziget megszállását pedig teljesen illegálisnak nevezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben