szerző:
hvg.hu

A már kormányon lévő Orbán Viktor és Lázár János is találkozott Soros Györggyel 2010-ben. Igaz, az üzletember akkor pénzt hozott. De ez szinte mindegy Magyarországon, ahol az emberek 42 százaléka szerint háttérhatalom irányítja az országot.

Alig egy hete háttérhatalmazott utoljára a miniszterelnök, akkor a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésén beszélt arról, hogy ezek a hatalmak szívják el az agyakat. A szokásos péntek reggeli interjújában viszont már nevet is adott a háttérben tevékenykedő titkos szereplőknek. "Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros György nevéhez köthető, és ő az amerikai Demokrata Párt támogatója is, ezért bár a száj Clintoné, a gondolat Soros Györgyé" – mondta Orbán, aki a biztonság kedvéért később hozzátette, "én nem bonyolódnék összeesküvés-elméletekbe, én a tényeket mondom". Clintonék úgy jönnek be a képbe, hogy a volt amerikai elnök Bill Clinton felesége, a jelenlegi demokrata párti elnökaspiráns, Hillary Clinton egy kampányrendezvényén beszélt Magyarországról mint putyinizálódó államról, amely felhagy a demokráciával.

Soros György
©
Clinton-szál
Soros György valóban a Clinton-kampány legnagyobb pénzügyi támogatója, de ez csak Hillaryre vonatkozik, Billre nem. Az üzletember a kampány során a Politico információi szerint februárig közel 8 millió dollárral támogatta a demokrata politikus kampánycsoportjait.

This is the beginning of a beautiful friendship

A sorosozás visszatérő modul a kormányzati kommunikációban. Soros és Orbán kapcsolata a nyolcvanas évek végén indult, az üzletember már annak párttá alakulása előtt 4,7 millió forintot adott a Fidesznek – ahogyan az Origo korábbi cikke felidézi –, Orbán Viktor pedig 1989-ban kapott Soros-ösztöndíjasként oxfordi tanulmányutat, ott az angol liberális filozófia történetét hallgatta. Korábban pedig a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa is volt. A viszony már a kilencvenes évek elején megromlott, a Fidesz politikai átpozicionálásának kezdetén, ekkor nyomult be a párt a népszerűségét vesztő jobboldali MDF helyére.

Az 1998-as kormányváltás lehetőség lett volna a békülésre, főleg, hogy Stumpf István, 1994-től kancelláriaminiszteri kinevezéséig a Soros Alapítvány kuratóriumi tagja volt. Orbán megválasztása után nem sokkal New York-i látogatásán találkozott Sorossal egy vacsorán, ekkor még kedvező véleménye volt a frissen megválasztott miniszterelnökről. A kormányváltás után viszont másfél év alatt nagyon hűvössé vált a viszony, ezt követően Soros fokozatosan visszahelyezte az alapítvány tevékenységét Amerikába, ahol a Bush-kormány idején, sokszor azzal szemben végezték a "nyílt társadalom” modelljének támogatását.

Amikor pénzt hozott a kolontáriaknak, Orbán is fogadta

Soros György hosszú idő után 2010 októberében találkozott legközelebb Orbán Viktorral. Ekkor egészen a miniszterelnöki hivatalig jutott, ott látta őt vendégül a megint csak frissen megválasztott kormányfő. Az apropó akkor Magyarország 2011-es soros uniós elnöksége volt és az elnökséghez kapcsolódóan az európai romastratégia kidolgozása, de Soros hozott pénzt is, 1 millió dollárral támogatta a kolontári iszapkatasztrófa áldozatait. Ekkor több fénykép is készült Orbánról és Sorosról megbeszéléseik alatt. Sőt, a Sorost a csütörtöki Kormányinfón támadó Lázár János is találkozott ekkor az amerikai üzletemberrel is Budapesten hódmezővásárhelyi polgármesterként. Vele a roma és szegény gyerekek helyi integrációs programjáról beszélt.

Orbán Viktor Soros György fogadásán a Parlamentben 2010-ben.
©

A 2010-es találkozó ténye a közélet iránt érdeklődőket már meglephette, mert a 2000-es évek közepére elsősorban a Fidesz holdudvarában már mindennapos volt a sorosozás. Juhász Attila, a Political Capital vezetőelemzője szerint az, hogy most megint előkerült, a kvóta-népszavazási kampánynak köszönhető, hiszen felszínen kell tartani a témát. Másrészt a Soros György nevével egybefűzött összeesküvés-elméletek viszonylag nagy tömegekre hatnak a magyar társadalomban. A Political Capital korábbi kutatása szerint

a magyarok relatív többsége (42 százaléka) szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat

– mondta Juhász.

Tavaly szeptemberben még a Kormányinfón is szóba került, hogy Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet. Az alapítvány aztán hiába magyarázta, hogy nem biztatja a menekülteket hazájuk elhagyására, és a szóban forgó tájékoztató füzetek praktikus tanácsokat adtak a hónapok óta úton lévőknek, például arról, hogyan kell menedékjogi kérelmet beadni, milyen jogok illetik meg őket a nemzetközi jog és az érintett országok joga alapján.

Lázár és Orbán mostani nyilatkozatai után Török Gábor politikai elemző is megnyilvánult Soros-témában, de ő csak annyit fűzött hozzá, hogy


Megkérdeztük a Soros Alapítvány által működtetett Open Society Foundationt is, Soros György valóban ad-e politikai tanácsokat Bill vagy Hillary Clintonnak. Szintén megkérdeztük Bill Clinton alapítványát, a Clinton Foundationt is ugyanerről, valamint arról is, Bill Clinton megbánta-e, amit a magyar demokráciáról és a kormány politikájáról mondott. Amint választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe