szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: Schiffer András visszavonul a politikától; a kormányszóvivő továbbra sem beszél Soros-pénzeiről; Paks II.-vel kapcsolatban szaporodnak a kétségek; Norbi cége kivonul a tőzsdéről; kiderült, melyik 23 magyar focista utazik az Eb-re; és előkerült egy videó a tegnapi autópályás kényszerleszállásról.

- Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője bejelentette, hogy rövidesen lemond ezekről a posztjairól, sőt kiszáll a politikából is, egyedül a párttagságát tartja meg. És még csak nem is azért, hogy EP- vagy önkormányzati képviselő legyen, mert ilyen tervei sincsenek, inkább az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén dolgozna a jövőben, közéleti szerepvállalását egy alapítványon keresztül képzeli el. Azt mondta, nem tartja magát pótolhatatlannak. A párt elnöksége és frakciója együttes ülésen értékeli Schiffer döntését. A hvg.hu-ra írt cikkében Tamás Gáspár Miklós megemeli a kalapját a távozó pártvezető előtt, akiről mint a rendszerváltás óta eltelt időszak egyetlen jelentős populista magyar politikusáról beszél, de hogy megértsék, hogyan érti ezt, jobb, ha elolvassák a cikket.

- Elég világos, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő miért nem akart arról beszélni, hogy mennyi pénzt kapott Soros-ösztöndíjasként a kilencvenes években. A hvg.hu számításai szerint az összeg nem éri el ugyan a sajtóban megtippelt 23 millió forintot, de mai árfolyamon így is 5,7-7,1 millióval számolhatunk, ami ahhoz legalábbis jelentős összegnek tűnik, hogy egy Soros elleni támadást indító kormánytag neve mellett szerepeljen. Kovács mindenesetre bízhat abban, hogy Sorosnak tényleg eszébe nincs visszakérni a pénzt.

- Paks II. semmilyen forgatókönyv szerint nem lesz gazdaságosan működtethető - szerepel egy most bemutatott tanulmányban. A Candole-jelentés szerint az erőmű csak az úgynevezett Rothschild-tanulmányban használt, irreálisan magas világpiaci áramárakkal számolva válhatna költséghatékonnyá, egyébként csak állami támogatással üzemeltethető, így az új erőmű sem pénzügyi, sem energetikai szempontból nem jó beruházás.

- Schobert Norbi hátat fordított a tőzsdének. A Norbi Update Lowcarb közgyűlése feszült légkörben zajlott, a tőzsdei kivonulásról döntöttek a cég rossz teljesítménye miatt. Ezt Schobert Norbert a rossz gazdasági környezettel és az elhibázott kommunikációs stratégiával indokolta. A kisrészvényesek azonban hiába firtatták, hogy mennyibe került leszerződni André Agassival, aki azóta kiszállt a bizniszből, mert nem kaptak választ. A részvényeket visszavásárolják a kisbefektetőktől, a céget pedig zrt.-vé alakítják.

- Kihirdette a franciaországi foci-Eb-n szereplő válogatott játékosok névsorát a szövetségi kapitány Bernd Storck. Gera Zoltán sérülése ellenére is utazik, újoncként pedig az MTK-s Bese Barnabás lesz kerettag, kimaradt viszont a 23-as keretből Megyeri Balázs, Gyurcsó Ádám, Korcsmár Zsolt és Lencse László is. A magyar csapatot - amelynek játékosállománya pénzben a legkevesebbet éri a résztvevő csapatok közül - egyébként az Eb-győzelemre harmadik legesélytelenebb csapatnak tartják, Dzsudzsákéinál csak az albán és az északír csapat sanszai gyengébbek. 

A nap képén pedig ismét az M1-M7-esen történt tegnapi kényszerleszállás, de úgy, ahogy korábban nem láthattuk, merthogy ez a felvétel csak ma került elő:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak