szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák kutatók szerint a franciák vagy a németek nyernek, de nem mi vagyunk a legkevésbé esélyesek a végső győzelemre.

Achim Zeileis, az innsbrucki egyetem kutatója és két bécsi kollégája, Christoph Leitner, valamint Kurt Hornik 19 fogadóiroda oddsszait vette alapul, és kombinálta azt egy komplex, statisztikán alapuló számítással az előrejelzés elkészítéséhez. A kutatók saját adataik szerint ezzel a módszerrel a 2008-as Eb-döntőt, valamint a spanyolok 2010-es vb-, és 2012-es Eb-győzelmét is helyesen jósolták meg.

A most elkészített modell szerint Franciaországnak 21,5 százalék, míg a németeknek 20,1 százalék az esélye a kontinensviadal megnyerésére. A címvédő spanyolok 13,7 százalékkal harmadikak ebben az összevetésben, Anglia a negyedik 9,2, Belgium pedig az ötödik 7,7 százalékkal.

Hiába nekünk van a legkevésbé értékes válogatottunk, nem mi vagyunk a legesélytelenebbek a végső győzelemre: 0,3 százalékos esélyt adtak nekünk a sógorok, ennél kevesebbet csak az északírek és az albánok kaptak (0,2-0,2 százalék).

A 0,3 százalékos esélyre Storck is grimaszolna egyet
©

Franciaországot és Németországot a saját csoportjának megnyerésére predesztinálja a kutatás, így a két csapat már az elődöntőben találkozik majd egymással, s a győztes a modell szerint nagy valószínűséggel a spanyolokkal csap össze a döntőben.

Az osztrák kutatás alapján a magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból, a negyeddöntős szereplésükre ugyanakkor már csak 15,7 százalékot, az elődöntőbe jutásra 4,9, míg a fináléba kerülésre 1,5 százalék esélyt valószínűsít a modell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!