szerző:
hvg.hu

Brit lapokban kampányol a kormány a brit EU-tagság mellett, de nem akar beleszólni a népszavazásba. Ezt bárki ellentmondásnak vélheti, kivéve a miniszterelnök sajtóirodájának vezetőjét, Havasi Bertalant.

A legutóbbi Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Brexitről is, és elmondta,

"a magyar kormány semmilyen formában nem akar beleszólni a britek döntésébe".

Erre a mai Daily Mailben mit látunk? A magyar kormány Orbán Viktor aláírásával a brit EU-tagság melletti egész oldalas hirdetést adott közre.

"A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke, hogy az Európai Unió tagjaként állhat Önök mellett."

Első ránézésre a két közlés ellentmondásnak tűnik. Nem akarunk beleszólni a britek döntésébe, de egész oldalas hirdetést adunk ki országos brit lapokban? Mi állhat a dolog hátterében? Lázár nem tud a kormány támogatásával született PR-döntésről? A Rogán Antal vezette, a kormányzat kommunikációját felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda nem vonta be a Miniszterelnökség mindentudó urát? Avagy Orbán Viktor személyes döntése volt az akció? Rákérdeztünk erre mind Lázár Jánosnál, mind Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóiroda-főnöknél. Utóbbi válaszolt is.

Havasi szerint semmiféle ellentmondás nincs a két dologban. Orbán maga is arról beszélt a legutóbbi pénteki rádióinterjújában "nem vindikáljuk a jogot magunknak, hogy megmondjuk a briteknek, hogy mit tegyenek, mert a britek a saját életüket élik, majd a saját szempontjuk alapján dönteni fognak, és akárhogy döntenek is, el fogjuk fogadni". De van álláspontunk, "mégpedig az, hogy mi magyarok örülünk annak, hogy a britekkel egy szövetségben lehetünk. Ez részben megtiszteltetés, egy nagy nemzetről beszélünk, másrészt mi is erősebbek vagyunk, ha a britek bent vannak az Európai Unióban. Az Orbán Viktor által jegyzett hirdetés ugyanezt hangsúlyozza: a döntés a briteké, de tudatjuk, hogy Magyarország büszke arra, hogy velük együtt az EU tagja lehet."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bezár és átalakul a Castro Bistro

Bezár és átalakul a Castro Bistro

Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt