szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezajlott a történelmi 2-0 óta az első Kormányinfó. Lázár elmondta: a háttérintézmények megszüntetése elbocsátásokal fog járni, és keményen fenyegeti a külföldi élelmiszeripari kiskereskedelmi szereplőket. Spédert a barátjának nevezi továbbra is. Tudta, hogy Orbán a stadionban ülve, a meccsnézés közben is hoz kormányzati döntéseket? Kiderült, hogy Orbánnak két magyar kormánya van. Söralátét helyett ládányi sör az adóbürokrácia. Lázár nem olvas indexet, ez már hivatalos. Cikkünk folyamatosan bővül.

Mit szól az immár házkutatáson is átesett Spéder ügyéhez jó barátja, Lázár János? Mit reagál a magyar Eb-szereplésre? Arra, hogy az Európai Bizottság perelte a magyar kormányt a földtörvény miatt? Mit jelent be? Miről döntött a kormány?

©

Kovács Zoltán rögtön megemlíti a 2-0-t, majd átadja a szót Lázár Jánosnak.

Lázár: "az ország futball-lázban ég, a siker nemzeti ügy", mégis megtartja a kormány a Kormányinfót. A héten nem volt kormányülés, de lesz a jövő héten, ahogy Európai Parlamenti ülés is lesz. Nincs szabadságon a kormány. Július 14-éig minden héten lesz Kormányinfó, aztán egy hónapig kénytelenek leszünk nélkülözni Lázár és aktuális partnere társaságát. Orbán nyáron is stratégiai döntéseket tervez hozni, hogy rendben dübörögjön a munka.

Elfogadta a Parlament a 2017-es költségvetést, amely meghatározza a mindennapok kereteit. Módosították a tavalyit is, átalakította a kormány a migránsügyi jogszabályokat, ahogy a közoktatásiakat is, megalakultak a kis-Klikek, és változott a településképi jogszabály is, a települések meghatározhatják a védendő településképet. A 2016-os költségvetés kiállta az idő próbáját, a 2017-es pedig "komoly lehetőség", az adó-, áfacsökkentés és családtámogatás terén. Adósságcsökkentés a fő cél, ez persze kérdés csökkenő GDP-növekedés mellett, ezt vizsgálja a kormány. Lehet, hogy az államadósság csökkentésére fordítják a földeladásokból befolyó összeget. Egyszeri nagy bevételeket lehet erre jól felhasználni, az országgyűlés fog erről dönteni, de több javaslat van a kormány asztalán. Jól jár a költségvetéssel az egészségügy és az oktatás, előbbi 270 milliárd forinttal kap többet, nőnek a bérek az ágazatban. Folytatódik a katonák, rendőrök, katasztrófavédelmi munkatársak bére, átlagosan 50%-kal nő az állami tisztségviselők bére, ez sokuknál bruttó 110-120 ezres fizetések növekedését jelenti.

©

Háziorvosok: a praxis állami támogatása emelkedett, minden évben 10 milliárd forinttal nő, ez praxisonként 130 ezer forint havonta - idén ennek kifizetése még nem történt meg. Vita van arról ugyanis, hogy az állami fogorvosok és védőnők mennyire részesülhetnek, az a kérdés.

A kórházi adósságok nőnek: és a kormány kifizeti az adósságokat. Kérdés, hogy mikor. Éves szinten 50-60 milliárdról van szó, ami csökkenő tendencia az éveket nézve, de mindig újratermelődik, ez baj. De a kormány a legjobb adós, mindig kifizeti az adósságokat, az jól jár, akinek a kormány tartozik. De mi miatt alakul ki az adósság a a kérdés. Kevés a forrás vagy rosszul gazdálkodnak? Kancellári rendszer jön a kórházaknál is, hogy tisztábban lehessen látni a folyamatokat - ettől 10 milliárd forint megtakarítást vár a kormány.

Középfokú végzettségű bölcsődei dolgozók: kapnak egyszeri szociális juttatást, hétmilliárdos értékben (mármint országos összesítésben).

A megélhetési rezsicsökkentést is előveszi Lázár, és 13 ezer építkezés megkezdését jelenttették be a megkönnyített építési engedélyeztetési eljárás bevezetése után. Az év második fele jobb lesz az építőiparban, kifutnak az EU-s források, de jönnek újabb programok, jön a CSOK, újra beindulhatnak a beruházások. 

A közoktatási reform folytatódik, a magyar buszgyártást is nagyon be akarja indítani a kormány "természetesen az európai versenyszabályok betartásával". Nem döntött a kormány még a budapesti fontos közlekedési kérdésekben, áttekintette az élelmiszer-kiskereskedelem ágazatát. A külföldi ágazati szereplőket fenyegeti Lázár, hagyják el az országot, az lesz nekik a legjobb. Hosszasan beszél a tejről Lázár, nem érti, hogy tartható egy tej frissen hat hónapig. Lesz Makovecz-Emlékközpont, áttekintik a Makovecz-épületek műemléki státuszának helyzetét.

©

Lázár persze a bevándorlásról is beszél, mint mindig, az elsők között. Ma Trócsányi László vezetésével létrejött egy kutatócsoport a schengeni határvédelemmel, a dublini rendszer vagy egyéb kérdésekben, hogy szülessen egy közös előterjesztés. A jövő pénteki kormányülésen ezekről is lesz szó.  "Nem fogadunk be senkit se, nincs szükség bevándorlásra, nem fogadunk be senkit" mondja ki sokadszorra Lázár. Most azt vizsgálja meg a kormány, milyen a pozíciónk az EU-ban, a V4-ek között, mi áll előttünk.

Demográfia: évente 130 ezer ember hal meg, ebből 10 ezer embert meg lehetne menteni jobb egészségügyi feltételek mellett, és erre olyan tényezők hatnak, mint a túl hosszú betegút vagy a rákszűrés. 90 ezren születnek, a halálozási rátát kéne leszorítani. Lázár szerint jó lenne járulékfizetési kedvezménnyel jutalmazni azt, aki eljár kötelező állami szűrővizsgálatokra.

Terrorfenyegetettség: a kormány rendszeresen kapja az információkat a foci-Eb-ről, jelenleg minden információ arra utal, hogy nincs kiemelt veszély, de a terrorcselekmény megtörténésének kockázata nagy.

Kormányzati háttérintézmények leépítése: megszületett a döntés. Emellett megszűnnek jogszabályok, olcsóbb lett az ügyintézés. A kormányablak gyorsítja az ügyintézést, az egyszerűbb és olcsóbb lett Lázár meggyőződése szerint - olyanok, mint a személyi dokumentumok intézése. 2017 januárjáig ez a megszűnési folyamat befejeződik. A minisztériumok beolvasztják az intézményeket, és ezt minimum 20 százalékos költségvetéscsökkenéssel kell megtenniük. "Lesznek elbocsátások", mondja Lázár, de a mostani gazdasági helyzetben ez nem szabad, hogy nagy problémát jelentsen, a közszolgák munkát fognak találni, Budapesten munkaerőhiány van.

Szabad kezet kapnak a miniszterek az átalakítások, beolvasztások terén, de Lázár 3000 emberrel számol, ennyien dolgoznak többen a minisztériumokban a kelleténél. Túl sokan vannak az állami szférában, 20 százalék az állami szférában dolgozók aránya az összfoglalkoztatottakhoz képest, ez magas, az európai átlag 10-15. Mi lesz a közszférák végkielégítésével? Felmentés esetén hat hónapi bért kapnak maximum, és aki volt közszolgát foglalkoztat, az adókedvezményben részesül. Sok háttérintézményi vezető államtitkári vagy -helyettesi rangban van, és most öt szinttel alacsonyabbra kerülnének a minisztériumokban - kérdéses, elvállalják-e. A kormány már korábban is megszüntetett vezetői álláshelyeket, "biztosan sokkal kevesebb vezető lesz", mondja Lázár. Volt olyan miniszter, aki nem tudta, milyen háttérintézménye van. Folytatódik a bürokráciacsökkentés más területeken és eszközökkel is - "a söralátéttől még messze vagyunk, jelenleg egy láda sörnél tartunk" utal Lázár a közkeletű bürokráciacsökkentő ígéretre. Az ügy rámutat a kormány döntésmechanizmusairól, lesznek állami cégeknél történő átalakítások is, a Volán, MÁV esetében is lesznek strukturális átalakítás, alapos, nem gyors döntés várható az év vége felé.  

A háromszintű, kormányhivatali-járási hivatali struktúra jó, rájuk, és az Államkincstárra kell bíznia  végrehajtást. Lázár menedzseri, cégvezetői szempontokat próbál érvényesíteni az országszervezésben, mindent lehet hatékonyabbá tenni. Ma a miniszterelnöknek két kormánya van, a központi és a kormányhivatali, Orbán nevezi őket ki, Lázár irányítja őket, ők a végrehajtó hatalom Orbán alá direkt bekötött pontjai. OEP-ügy: ne legyen állam az államban az OEP, legyen alárendelve a szakpolitikának, az egészségügyi államtitkárnak.

©

Brexit: meg kell várni, hogy mi lesz a szavazás végkimenetele, "mi nem kívánunk beleszólni a britek döntésébe". Az esetleges kilépés költségei be vannak építve a költségvetés tartalékában.   

Az adóeljárások radikális reformja is várható, a cél: gyorsítani az EU-s források lehívásának menetét. "Legyen egyszerűbb az adófizetés", mondja Lázár.

Az autópályákat el akarja vinni a kormány az államhatárokig, a megyei jogú városokat pedig be kell kötni az autópálya-hálózatba.

Dönteni fog a kormány az OSZK, a Liget, a VIII. kerületi Palotanegyed és több rekonstrukció és átalakítás ügyében is. Az operaházi felújítás költségeit is megnézik, és a pályaudvarokról is döntenek majd a jövő hét pénteki kormányülésen. A kormány sikeres Budapest-politikában érdekelt, egy sikeres Tarlós-polgármesterség a kormány érdeke. "20 éves kudarcsorozat után nyertük el a választópolgárok bizalmát."

Spéder-ügy: "Abszolút a jó barátom", mondja Lázár kérdésre válaszolva. Akkor is barát, ha "nem megy a szekér" vele. Egyszer beszélt vele mostanában, Spéder "nagy harcos, meglátjuk mire megy vele." A történtek hátteréről is kérdezik Lázárt: "Folyamatban lévő és személyes ügyeket nem kommentálok." Nem az index-cikk volt az oka szerinte. Lázár kerülné a Spéderhez fűződő nyilatkozatokat, nem az ő dolga a pénzintézetek ügyeibe beleszólni, tisztáznia kell Spédernek magát. Nem tudja megmondani, mi az oka az ellene kialakult hadjáratnak.

Lázár nem fog kimenni az Eb-meccsekre a kormány más tagjaival ellentétben, naponta háromszor is referál Orbánnak, aki meccs közben is hoz kormányzati döntéseket. "Ez nem bűn", védi meg kormánytagtársait Lázár, amiért azok az Eb-n vannak. Amúgy sem ért a focihoz. De szégyennek tartja a válogatott elleni felhívásokat, és döbbenten olvassa az átpolitizált, kormánykritikus, Eb-vel kapcsolatos írásokat.

©

Népszabadság-ügy: Lázár nem tudja, tárgyal-e Orbán Viktor a Népszabadság jövőjéről, kormányügyek között ez nem szerepel. Lázár bevallja, nem olvas indexet. A kormány nem foglalkozik a magyar médiapiaccal. Az ügy háttere:

Orbán Viktor köre venné meg a Népszabadságot?

Habony-közeli céghez kerülhet a baloldali napilap - írta a Népszava.

Paks II: bedőlőben van a hitelt folyósító orosz bank, van-e teendő? Lázár: nem a bankkal, hanem Oroszországgal kötöttünk szerződést, a résztvevő bankok gondjai nem számítanak. Kovács: nincs is bedőlőben az orosz bank.

Kastélyprogram: 33 milliárd forintos pályázatot írt ki a kormány az állami tulajodonú kastélyok felújítására. Vannak kiemelt kastélyok, összesen 25-30. Lengyelországgal közös pályázatokat akar a kormány kidolgozni. Keszthely és Fertőd kiemelt lehet.

MNB-s műkincsvásárlások: az MNB független, a kormány nem számoltathatja el, mondja el Lázár sokadszor a mantrát. Az MNB jól teszi, ha vissza akarja szerezni a régi magyar műkincseket. A kormánynak erre nincsenek forrásai.

Földtörvényi EB-per: Lázár úgy látja, az átnyúló osztrák földek kapcsán lesz per, beleállunk. Hóman-ügy: nem olvasta Lázár még az MTA-döntését teljes valójában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját