szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: nagyon úgy néz ki, nem lehetnek ott a riói olimpián az orosz sportolók; Törökországban olyan feszült a helyzet, mintha a puccskísérlet nem bukott volna meg; mindenki nyugodjon meg, az új KRESZ nem jelent új vizsgát; korán kelt, mégsem adhatott interjút a közmédiában az LMP új társelnöke; a technikai (szerver)gondok ellenére is tovább tart a pokémon-boom.

- Holnap eldőlhet, eltiltja-e a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az orosz sportolókat a riói olimpiai részvételtől. Atlétáikat már korábban eltiltották minden nemzetközi versenytől, a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) új jelentése viszont most sok sportágra kiterjedő, tömeges és állami segédlettel végzett visszaélésekről rántotta le a leplet. A WADA-jelentés nyomán a NOB holnap, azaz kedden közli, mit lép. Az orosz lapok máris a sporttörténet legsötétebb napját harangozzák be, vagyis arra számítanak, hogy általános eltiltás lesz a verdikt.

- A törökországi puccskísérlet nyomán olyan állami válaszlépések követik egymást, ami komolyan felveti a gyanúját annak, hogy az Erdogan vezette hatalom már készült valamire, amit megtorolhat, és minden eszközzel igyekszik a hadiállapot érzetét fenntartani. Több ezer katona és bíró bebörtönözése és nyolcezer rendőr elbocsátása után is feszült a helyzet, agyonlőttek egy ellenzéki alpolgármestert, fenyegetésre hivatkozva ürítették ki a parlament épületét, rendőrök lepték el az amerikaiak által is használt Incirlik légibázist, hárommillió török közalkalmazottal pedig közölték, hogy nyári szabadságukról haza kell jönniük. Törökország lakói tehát sötét korszak elé néznek, a nyugati hatalmak már figyelmeztették is Erdogan elnököt, hogy ha túlzásba viszi a tisztogatást, elbúcsúzhat az uniós csatlakozási tárgyalásoktól és a NATO-tagságtól is. A törökök problémáihoz képest piszlicsáré gondnak tűnik, de aki az események nyomán lemondaná befizetett törökországi üdülését, az lemondhat pénzéről, ebből a cikkünkből kiderül, hogy miért.

- Csak néhány órára ugyan, de az egész autós társadalmat felizgatta a Magyar Nemzet híre, hogy ha jön az új KRESZ, abból azoknak is (újra) vizsgázniuk kellene, akiknek van jogosítványuk. A rendőrségi cáfolat után joggal gondolhatjuk, hogy felesleges aggódni emiatt. Ám más kérdés, hogy mi is kerüljön be az új KRESZ-be. Mi egy mini nemzeti konzultáció keretében megkérdeztük olvasóinkat, akik sok megfontolandót is javasoltak.

- Az LMP szombaton megválasztott társelnöke, a trafikbotrányt leleplező Hadházy Ákos első közmédiás interjúja balul sikerült, amin ő eléggé felhúzta magát. A Schiffer András távozása nyomán megválasztott szekszárdi állatorvos a Kossuth Rádió reggeli műsorába volt hivatalos, csakhogy a szerkesztők úgy szerkesztették ki a műsortervből, hogy ő nem szerzett róla tudomást. A rádiósok szerint hívták a sajtósát, de az ki volt kapcsolva, Hadházy szerint viszont secperc alatt megszerezhető lett volna a mobilszáma. A politikusnak azt a panaszát, hogy hajnali 4-kor kellett felkelnie potyára, a szerkesztők azzal oltották le válaszközleményükben, hogy Hadházy amúgy is -korán kelt volna, hiszen a Hír TV-ben kezdte a reggelt.

- Az új Pokémon-láz feltartóztathatatlanul terjed, a virtuális és a valóságos világot vegyítő - Magyarországon szombat óta letölthető - mobiltelefonos játék kirobbanó sikerét csak a technikai nehézségek fékezik, meg esetenként – egyelőre nem bizonyíthatóan – a hackerek. De már leleplezték azokat, akik az alkalmazások vírusos verzióit terjesztik, és létezik több oldal az interneten, amely előre tájékoztat, hol nem működik az alkalmazás. Ez azért fontos, mert a játék lényege, hogy sokat kell gyalogolni közben, tehát jó tudni, érdemes-e elindulni az adott környéken pokémonokat vadászni. Az amerikai T-Mobile szolgáltatón nem múlik a játék sikere, az ahhoz használt adatforgalmat ingyen adja. Oroszországban más a hozzáállás, ott több politikus is az ördög, vagy ami még rosszabb, a CIA művének tartja a játékot, amelynek betiltásáról komolyan egyelőre nincs szó, használatának megregulázásáról azonban annál inkább.

A nap képe a vonyarcvashegyi vasútállomáson készült, és a legendás budai vári óriásplakátok elírásaival - "Same in English" - vetekedő idegen nyelvű tájékoztatás látható rajta:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak