szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ellenzéki reakciók a tusványosi Orbán-beszédre.

Álszentséggel vádolja a miniszterelnököt szombati tusványosi beszéde nyomán az ellenzéki Együtt.

"A jogállamot és az európai értékeket eláruló Orbán Viktor álszenten Európáért aggódik, miközben Putyin trolljaként éppen ő próbálja gyengíteni az Európai Unió világpolitikában betöltött szerepét" - reagált Orbán Viktor beszédére közleményben az Együtt, amely szerint a kormányfő szombaton "végérvényesen a '80-as évekbeli állampárt gyáva, az idők szavát ostobán nem értő vezetőinek szerepébe süppedt".

*

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerepzavarban van: uniós vezetőként folyamatosan kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat nem mutatott be szombati tusványosi beszédében.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kormányfő előadására reagálva az MTI-nek azt mondta, Orbán Viktor tévesen állítja, hogy Magyarország biztos pont egy bizonytalan világban, mert több százezren külföldre kényszerülnek, az egészségügy összeomlott, az oktatás romokban van és alacsonyak a bérek.

Szerinte a miniszterelnök bár szavakban "keményen üzenget", de emellett azt teszi, amit az előző kormányok is: tökéletesen kiszolgálja a nagyvállalati érdekeket. Szél Bernadett úgy értékelte, Orbán Viktornak beszélnie kellett volna arról, hogyan akarja kivezetni az országot abból a kormánya által teremtett helyzetből, amelynek alapja, hogy alacsony bérekkel akarják a gazdaságot fejleszteni.

Orbán Viktor Tonald Trump republikánus elnökjelöltet érintő szavairól Szél Bernadett azt mondta, önsorsrontó politikus az, aki olyan mellett kampányol, aki szétverné a NATO-t.

Szél Bernadett egyébként részt vett a rendezvényen, és a Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetővel folytatott kerekasztal-beszélgetésén azt mondta, a kvótanépszavazáson nemet kell mondani - ez egybecseng a kormány véleményével -, a migráció és bevándorlás mindig is nemzeti hatáskörben volt az unióban és ott is kell maradnia, zsarolásnak egyetlen nemzet sem engedhet. Soros György migráció ügyében tett nyilatkozatairól pedig azt mondta: visszautasítják, amikor nagy befolyású emberek meg akarják mondani, hogy egy népcsoport, nemzet esetében mi a helyes magatartás. 

 

*

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi előadásával hadat üzent az európai közösségnek és szabadságra, demokráciára, jólétre váró magyaroknak.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a miniszterelnök "teljesen együgyű lett", semmi másról nem hajlandó beszélni, mint félelemről, menekültekről, az EU állítólagos válságáról, és nem vesz tudomást arról, hogy a magyar fiatalok "százezer szám menekülnek el diktatúrája elől", történetesen Nyugat-Európába, amely Orbán Viktor szerint elvesztette jelentőségét.

A szóvivő úgy értékeli, Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, egy mély politikai, gazdasági, szociális, kulturális válságba süllyedt ország miniszterelnöke még tovább sodortatta hazáját a szakadék felé.

*

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében leleplezte, hogy az októberi kvótareferendum valójában Magyarország Európai Unióból történő kivezetését készíti elő.

A szocialisták vezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, a miniszterelnök "túlzott nacionalizmusa" mellett világossá kell tenni, hogy nincs magyar jövő az Európai Unión kívül, még akkor sem, ha a közösség működésén van javítanivaló. Az MSZP ezért ismételten arra biztat mindenkit, hogy az október 2-i kvótareferendumon otthonmaradásával üzenje meg: Európában akar maradni - fejtette ki Molnár Gyula.

A szocialisták elnöke szerint Orbán Viktor teljes egészében elszakadt a valóságtól, amit jól mutat, hogy sem a magyar egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság helyzetére nem tért ki beszédében.

A kormányfő emellett nem veszi észre, hogy a magyar fiatalok kétharmada külföldön képzeli el boldogulását, azokban az országokban, amelynek vezetőit a magyar miniszterelnök leváltaná - folytatta Molnár Gyula, aki ezt a helyzetet érzékeltetve olyan fuldoklóként jellemezte a kormányfőt, aki egyik kezével a felé dobott mentőövbe kapaszkodik, míg a másikkal a segítségére siető hajót próbálja meglékelni.

Az MSZP elnöke Magyarország szempontjából helytelennek nevezte, hogy Orbán Viktor elköteleződött Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett. Ennek a külpolitikának a kárát az erdélyi magyarok is a bőrükön érezhetik, a román szociáldemokrata kabinetet elutasító magyar kormány fellépése ugyanis hűvösebbé tette a két ország kapcsolatát - értékelte Molnár Gyula.

*

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor mai tusnádfürdői beszéde nem volt több, mint egy kvótanépszavazás előtti ócska kampánybeszéd. Jobban örülnénk, ha végre az egyenlőtlenségek, a kilátástalanság, az oktatás és az egészségügy problémái kapcsán hallhatnánk végre a miniszterelnök vízióit.

 

Orbán Viktor Tusnádfürdőn hangoztatott álláspontja a kevesebb Európáról Magyarország számára nem hozna mást, csak még nagyobb gazdasági lemaradást, valamint a demokácia további fokozatos leépítését.

*

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak abba kell hagynia az Európai Uniót folyamatosan támadó hazug propagandát. Az EU intézményrendszere és demokratikus működése korántsem tökéletes, ugyanakkor Magyarország és az Európai Unió közös érdeke, hogy ne kevesebb, hanem több Európa legyen, hiszen közvetlenül megválasztott vezetőkkel, közös intézményekkel a problémák is könnyebben kezelhetők lennének.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a Tusnádfürdői Szabadegyetem már nem más, mint a fideszbűnözők közös nyaralása és a miniszterelnök szélsőségekbe hajló nézetei hirdetésének színtere – írja a párt elnökségi tagja Tordai Bence.

*

A Jobbik szerint Orbán Viktor is felelős Európa mostani állapotáért, mert a Fidesz és az MSZP is ugyanannak a politikai elitnek a részesei, amely a miniszterelnök szerint megbukott. Európa vezetői az elmúlt évtizedekben mindig ugyanazokból a körökből, ugyanazokból az iskolákból, ugyanabból az elitből jöttek, ez igaz a Fideszre és az MSZP-re is, ők is azon politikai elit részei, amely a miniszterelnök szerint megbukott – érvelt Vona Gábor pártelnök, aki szerint a bukás és annak bizonyítéka, az elitellenes politikai pártok erősödése Európában hamarosan Magyarországot is eléri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt