szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblának az MSZP-s Hiszékeny Dezső ügyében: az elsőfokú felmentő hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését indítványozta – írja a Népszabadság. A szocialista politikust vesztegetés miatt állították korábban bíróság elé.

Hiszékeny Dezső 2014 óta MSZP-s országgyűlési képviselő, korábban Angyalföld alpolgármestere volt. A vád szerint 2013-ban ötmillió forint kenőpénzt kért egy vállalkozótól egy önkormányzati ingatlan bérleti jogának öt plusz öt évre szóló átadásáért. A politikus ezt a kezdetektől tagadta és a lejáratását célzó koncepciós eljárást emlegetett.

Ezzel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás alatt végrehajtott helyiség- és telefonhallgatások valamint az ügyben bevetetett fedett nyomozó vallomása alapján úgy ítélte meg: Hiszékeny igenis kért pénzt a bérleti jog átadásáért. Egyszer bólintott, amikor szóba került, hogy ötmillióért megoldható-e a bérleti jog átadása, egy másik alkalommal széttárt ujjaival jelezte, hogy öt milliót kért. Az ügyészség sok éves szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól az ügyben.

Hiszékeny Dezső azzal védekezett: egy réges-régi sportbalesete miatt bal keze kisujját képtelen kinyújtani, ő tehát legfeljebb négy és felet tudott volna mutatni, de azt is tagadta, hogy ilyet tett volna. A telefon- vagy helyiséglehallgatások során rögzített felvételeken a bíróság sem talált olyan mondatot, amely arra utalt volna, hogy a politikus pénzt kér az érintett ügylet támogatásáért – emlékeztetnek a cikkben.

Az ügyészség mégis úgy véli: az események egyes momentumai összességükben egyértelműen bizonyítják a képviselő bűnösségét, ami az első fokú bíróság számára csak a már említett hiányosságok miatt nem vált nyilvánvalóvá. A fellebbezést pénteken nyújtották be a Fővárosi Ítélőtáblának.

Csiha Gábor, a főügyészség szóvivője lapnak azt mondta: az ügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság alapos bizonyítást vett ugyan fel, lényeges kérdések mégis kimaradtak a tényállásból. Ezek a hiányosságok vezettek oda, hogy a bíró végül Hiszékeny Dezső bűnösségével kapcsolatban helytelen következtetésre jutott – tette hozzá.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot