szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üvöltözésbe fulladt, majd félbeszakították a fővárosi Lurdy Házban azt a tájékoztatót, amit a Quaestor-károsultaknak szerveztek pénteken. Annyit azért elmondtak nekik, hogy valószínűleg már egy fillérhez sem jutnak a felszámolásból – derül ki a Népszabadság beszámolójából.

A felszámoló Vectigalis Zrt. a Quasetor Financial Hrurira körülbelül négyezer károsultját értesítette korábban arról, hogy egyszerűsített felszámolási eljárás keretében befejezi az eljárást, és erről tartanak felszámolói közgyűlést pénteken 10 órától.

Reggel 9 órakor 60-80 Quaestor-károsult gyűlt össze a Lurdy Ház elé és tüntettek, később bő százra nőtt a számuk. Az egyik demonstráló elmondta: az egyszerűsített eljárás azt fogja jelenteni számukra, hogy az eddigi kártalanításon felül semmire sem számíthatnak, így azt nem fogadják el.

Bent a szervezők láthatóan készültek arra, hogy forró lesz a helyzet: három biztonsági őr és három mentős is volt a helyszínen. A hangulatot az is jól érzékeltette, hogy a Vectigalis képviselői testi épségüket féltve végül nem mertek névvel és arccal nyilatkozni a médiának. Kamerán kívül az egyik ügyvéd azt mondta: többüknek gyermekei vannak, nem akarják viszontlátni magukat valamelyik internetes honlapon.

Az indulatok azután szabadultak el, amikor a Vectigalis képviselője az egybegyűlteket arról tájékoztatta, hogy a felszámoló eddig az adós Quaestor Hrurira semmiféle iratanyagát nem kapta meg.

Az egyik felszámoló a lapnak elmondta: az anyacég Quaestor Financial megtagadta a tájékoztatást. Ezután a Vectigalis a Fővárosi Főügyészséghez fordult, de az ügyészség azt mondta a kijelölt felszámolónak, hogy már a bíróságon vannak a kért iratok. A Vectigalis ezután a bírósághoz fordult, ám eddig a bíróság nem válaszolt a megkeresésükre.

A felszámolásra kijelölt 180 nap szeptember közepén jár le. Ha addig nem kapnak semmiféle gazdasági iratot a Hruriráról, a felszámoló nem tehet mást, mint hogy elrendeli az egyszerűsített felszámolást. Ez annyit jelent, hogy a károsultak-hitelezők igényeit nem tudják a cég vagyonából rendezni, így a hitelezők legfeljebb polgári eljárással juthatnának hozzá a pénzükhöz. Már ha lenne a Hrurirának bármiféle vagyoneleme – jegyzik meg a cikkben.

"Nem akarom magukat áltatni" – mondta többször is a felszámoló, utalva arra, hogy valószínűleg a károsultak nem látnak pénzt az eljárás végén.

A tömeg közben azt skandálta, hogy "maffia!", és gyakran belefojtották a szót a felszámolóba, aki végül kollégáival együtt egy biztonsági ember kíséretében távozott a teremből.

Az atv.hu beszámolója a közgyűlésről itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!