szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Időkben megjelent kormányhirdetésekben nem volt elég jól látható, hogy a kormány fizetett értük, ezért sérültek a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvek – mondta ki a Kúria.

Jogsértőnek mondott ki két népszavazással kapcsolatos kormányhirdetést a Kúria. A legfelsőbb bíróság honlapján megtalálható határozatban azt írják, szeptember 6-án a kormánypárti Magyar Időkben jelent meg két hirdetés a kormány megbízásából, ezekkel kapcsolatban adtak be kifogást.

A hirdetésben az állt, hogy "Szavazzunk nemmel!", de azt kifogásolták velük kapcsolatban, hogy bár ezek egyértelműen politikai hirdetések voltak, szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem lehetett látni rajtuk, hogy mindezek a kormány megbízásából jelentek meg, pedig ezt a politikai hirdetéseknél oda kell írni.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint viszont ezzel semmi gond nem volt, mert azt feltüntették, hogy fizetett politikai hirdetésekről van szó és az is ott volt, hogy a kormány megbízásából kerültek közlésre.

A Kúria viszont a kérelmezővel értett egyet, és kimondta, hogy fizetett politikai hirdetésekről lévén szó "azonnal" felismerhetőnek kell lennie a hirdetés megrendelőjének, márpedig ez ebben az esetben nem történt meg. Mint írták:

a hirdetések jobb alsó sarkában lévő szövegek, amelyek a megrendelő személyére vonatkoznának nem, illetve csak kis részükben olvashatók. Ezek kapcsán kizárólag arra utaló adat észlelhető, hogy a fizetett politikai hirdetéseknek lehet megrendelője, mivel az egyiken az a szó, hogy „Készült (…)” ha halványan, alig olvashatóan is, de látható, a másikon pedig a zöld színben lévő elmosódott fehérnek tűnő szín azt sejteti, hogy ott feltehetően megrendelőre utaló szöveg szerepelhet.

A Kúria szerint így az sem derült ki a hirdetésből, hogy annak ki volt a megrendelője, és az sem, hogy a népszavazáson kinek a támogatására ösztönöz.

Ezzel pedig sérültek a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvek.

A Kúria végül is kimondta, hogy ezek a politikai hirdetések sértik a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját