Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A képviselők aggódnak, Orbán Viktor viszont elbagatellizálta a Fidesznek kínos ügyek jelentőségét a kormánypártok múlt heti, balatonfüredi frakcióülésén. Mengyi Roland példájával azt azért egyértelművé tette: mindenki magáért felelős, a párt senkit nem véd meg.

Óvatos szavakkal intette önmérsékletre a Fidesz képviselőit Orbán Viktor a kormánypártok múlt heti, évadnyitó frakcióülésén. A Balatonfüredre kihelyezett tanácskozáson a pártelnök-miniszterelnök információink szerint hosszan beszélt a hazai belpolitikai és gazdasági kilátásokról, azon belül is arról, hogy hogy állnak a kormánypártok ahhoz képest, ahogyan négy éve, 2012 őszén álltak, ugyancsak alig két évvel a parlamenti választások előtt.

A messzemenőkig pozitív helyzetértékelés után azonban, úgy tudjuk, több képviselő is felvetette Orbánnak, hogy a gazdasági-politikai sikerek mellett a Fidesznek arra vajon nem kellene-e ügyelnie, hogy szerethető is maradjon a törzsszavazói körében. A párt egyes, befolyásos politikusainak stílusát és életmódját, illetve a pártot körüllengő korrupciógyanús ügyeket ugyanis meglátásuk szerint egyre nehezebb megvédeni a párt mellett évek-évtizedek óta elkötelezett szimpatizánsok előtt.

Hat év után kopás van

A képviselők nem mondták ki sem a kirívó költekezéseivel a pártban általános ellenszenvnek örvendő Habony Árpád, sem a vagyonbevallásukból ezt-azt kifelejtő, értékes vagyonelemeiket családtagjaikra írató fideszes vezetők, sem a luxusjachton nyaraló Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, sem a felzárkóztatási pénzek százmillióival elszámolni képtelen Farkas Flórián, sem a vesztegetési botrányba keveredett borsodi Mengyi Roland nevét, de – ahogy egy résztvevő fogalmazott – „mindenki tudta, hogy róluk van szó”. (Az egy hónapja bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, vesztegetéssel és befolyással való üzérkedéssel meggyanúsított Mengyi mentelmi jogát kormánypárti képviselők szavazataival hétfőn egyhangúlag fel is függesztette a parlament.)

Farkas Flórián érkezik a balatonfüredi ülésre szeptember 7-én.
©

A miniszterelnök válaszában jogosnak nevezte a Fidesz szerethetőségével kapcsolatos felvetést, de nem tulajdonított nagy jelentőséget a botrányoknak, hat év kormányzás alatt szerinte ugyanis „bizonyos mértékig normális”, ha elkopik egy párt. Azt is hozzátette, lehet, hogy a Fidesz egyeseknél elveszti az erős érzelmi kötődést, de attól még a pártra fognak szavazni. A hazai ellenzékre utalva Orbán viccesen egy amerikai kampánymondást is idézett, miszerint ha egy dörzsöltnek tűnő fickó és egy szerencsétlen hülye közül kell választani, az emberek úgyis az előbbire szavaznak.

Úgy beszélt Mengyiről, hogy a többiek is értsék

A visszaélésgyanús ügyeket Orbán amúgy nem is korrupciós ügyként interpretálta, hanem úgy fogalmazott, hogy azok a politikai karaktergyilkosság részei, amire a választások felé közeledve minden politikusnak fel kell készülnie. Mengyi botrányára viszont egy félmondatban külön is kitért a miniszterelnök; azt mondta: „Roland példája is azt mutatja, hogy akármit is tesz, mindenki saját magáért felelős”.

„A lányomnak mondom, hogy a menyem is értse” – magyarázta az ismert közmondással egy fideszes, miért hozta fel Mengyi ügyét a többitől eltérően konkrétan is Orbán. A mondat szerinte egyértelműen figyelmeztetésként hatott, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet, illetve leckéül azoknak, akik Mengyihez hasonlóan ügyeskednek, hogy saját maguknak kell elvinniük a balhét, mert a párt senkit nem fog megvédeni.

Azt egyébként, hogy Mengyi kezét ennyire hamar elengedte a pártvezetés, a legtöbben azzal magyarázták, hogy az ügyészségen összegyűlt információk alapján „védhetetlen” lett volna a „fideszes Voldemort” ügye.. A politikus ártatlanságáért pedig nemcsak a megkérdezett képviselők, de egy a miniszterelnökhöz közel álló forrásunk szerint maga Orbán Viktor sem tenné tűzbe a kezét.

A frakcióban többen egyébként attól is tartanak, hogy a szűkebb pátriájában, Borsodban csak „Mennyi Rolandként” gúnyolt képviselő most kipattant ügye csak a jéghegy csúcsa, a pártbeli szóbeszédek szerint ugyanis nem kizárt, hogy a politikus 2010 és 2014 között a borsodi közgyűlés elnökeként is közel került a pályázati pénzekhez.

Kövér László érkezik
©

Frakciótársai kérdésünkre egyébként viszonylagos indulattal, „Leszakad a pofám!”,„Hányok az egésztől”, és hasonló kijelentésekkel kommentálták a Fideszben addig sem túl kedvelt politikus ügyét. „90 százalék?? Én meg még arra sem bírom rávenni magam, hogy a jobb ellátásért hálapénzt dugjak egy orvos zsebébe” – háborgott például egy képviselő, egy másik pedig azon, hogy hiába hoz számtalan pozitív intézkedést a kormány, a botrány miatt sokakban mégis az marad meg, hogy ez a korrupció kormánya, és hogy a Fidesz kormányzása idején szétlopták az uniós pénzeket.

A képviselőcsoport-beli aggályok szerint Mengyi esete ráadásul nem is az egyetlen, sőt nem is a legnagyobb lenyúlási ügy, ami napvilágra kerülhet, attól tartanak, hogy a dél-békési Simonka Györgyöt érintő, az LMP-s Hadházy Ákos által az elmúlt hetekben kiteregetett ügyben „sokkal durvább bili borulhat ki”. A Fideszből három éve éppen a párt korrupciós ügyei miatt távozó Hadházy állítása szerint Dél-Békésben ugyanaz a pályázatíró cég, a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint amelyik Mengyi pályázataival kapcsolatban. Az egyik, 1,8 milliárdos programot Hadházy ismertetése szerint az a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány nyerte el, amelyben Simonka rokonai, munkatársai bukkannak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban