szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Interpol és az amerikai hatóságok által körözött Pharaon hajója évek óta közelében sem járt az Adriai-tengernek.

A Magyar Narancs értesülései szerint Ghaith Pharaon híres luxusjachtja, az ellene kiadott Interpol-körözésben is szereplő Le Pharaon augusztus 4-én érkezett meg a spliti kikötőbe, pont azon a napon, amikor Mészáros Lőrinc Artemy nevű hajója is a horvát kikötőben tartózkodott.

A lap fotósa augusztus 2-án kapta lencse végre Mészárost és feleségét a hajó fedélzetén, augusztus 10-én pedig egy Hvar szigetén üzemelő kikötői kamera rögzítette, hogy Mészárosék a jachton tartózkodnak, vagyis a felcsúti polgármester szinte biztosan a hajón volt, amikor az Artemy lehorgonyzott a Le Pharaon közelében. Az éjszakát mindkét hajó utasai Splitben töltötték. A Magyar Narancs levélben kereste meg Mészárost, hogy találkozott-e személyesen Pharaon-nal, de nem kaptak választ.

A Magyar Narancs felvétele, ahogy Mészáros Lőrinc az Artmey fedélzetére lép:

Felső tízezer

A FleetMon nevű applikáció publikus adatbázisa szerint Pharaon hajója az elmúlt három évben az Adriai-tenger közelében sem járt. A szaúdi üzletember hajója az augusztus 4-ét követő napokban Velencében, Görögországban, majd állomáshelyén, Bejrútban tűnt fel.

A hvg.hu is megírta, hogy Pharaon jachtja éveken keresztül bukkan fel a nemzetközi felső tízezer hasonló járművei mellett: 2004-ben pedig a libanoni fővárosnál, Bejrútnál szaúdi királyi jachtok mellett parkolt, 2005-ben a görög partoknál a szaúdi Abdullah király egyik jachtja mellett. 2005 júniusa után a Le Pharaon a Khaleej Times kutatásai szerint a Seychelles-szigeteken volt látható, itt majdnem három hónapot töltött.

Nem találják

Pharaon ellen 1991 novemberében adtak ki elfogatóparancsot az amerikai hatóságok, a sikkasztással és csalással vádolt szaúdi bankárt az Interpol is körözi.

Ennek ellenére a magyar hatóságok mintha nem akarnának tudomást venni Pharaon magyarországi tartózkodásáról; Kontrát Károly belügyi államtitkár legújabb bejelentése szerint azonban azonnal elfogják, ha Magyarország területére lép, és kiderül, hogy azonos a körözött Pharaonnak.

Miközben Orbán Viktor nemrég a parlamentben arról beszélt, hogy személyesen is találkozott az üzletemberrel, és az is köztudott, hogy veje, Tiborcz István többször üzletelt Pharaonnal: egy alkalommal például ügyvédjével a Gresham-palota teraszán, erről fotó is született a Magyar Narancs hasábjain. Ugyanakkor Pharaon és partnerei több kastélyt is megszereztek Magyarországon, többek között a fővárosi, József nádor téri volt Postabank-székházat is.

Arról nem is beszélve, hogy Pharaon 2015-ben vásárolt egy budai villát a Czinege utcában, Orbán szomszédságában.

Magyar üzletei miatt bukhat a 25 éve keresett Pharaon?

Jachtjával háborítatlanul szeli a tengereket, bár elvileg a fél világ üldözi már 25 éve. Nálunk üzletel, de azt állítják, az nem ő. Ha mégis, akkor majd elfogják. Nem könnyű követni Ghaith Pharaon sztoriját, eddig mindig bottal ütötték a nyomát, de azt ígérjük, elkapjuk, ha felbukkan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak