szerző:
hvg.hu

Minden egy helyen: orvosi vizsgálat, a történteket feltérképező interjúk, bírósági vallomások, azonnali áldozat- és családterápia – ilyen speciális gyermekvédő ház a Barnahus, amelyből Szombathelyen is nyílt egy.

„Láttál már repülőn banánt evő krokodilt?” – amikor először kérdezték meg ezt egy kisgyerektől, még hangosan nevetett a fejét rázta, de amikor sokadjára kérdezték meg tőle ugyanezt, akkor már nem csak igennel felelt, hanem még arra is emlékezett, milyen volt a kapitány, és az utastársak reakciója a látottakra. Ezt a tanulságos történetet Bragi Gudbrandsson, az Izlandi Gyermekvédelmi Hivatal főigazgatója mesélte el az ombudsmani hivatalban tartott gyermekjogi konferencián, ahol amúgy az izlandi „gyermekvédő” házról”, a Barnahusról – magyarul gyerekház – mesélt.

A Barnahus olyan speciális gyermekvédelmi intézmény, amely barátságos környezetben fogadja be a szexuálisan bántalmazott gyerekeket. A házban zajlik a gyerekek meghallgatása egy képzett pszichológus segítségével, amit videóra vesznek, így később nem kell újra elmesélniük, s így átélniük a történteket. (Az izlandi főigazgató által mesélt történet is arról szól, miért fontos elkerülni, hogy a bántalmazott gyerekekkel sokadjára elmeséltessék ugyanazt a történetet.)

Szintén a Barnahus házban végzik el az orvosi vizsgálatokat, majd itt kerül sor a terápiás kezelésekre is. A Barnhusban egyrészt megóvják a gyerekeket attól, hogy a rendszer is abuzálja őket és további lelki sérüléseket szerezzenek, emellett a házban, modern eszközök segítségével rögzített bizonyítékok pedig segítenek az elkövetők felelősségre vonásában is. Ennek köszönhetően a korábbinál négyszer több vádelemelésre kerül sor kiskorúak szexuális zaklatása miatt – hangzott el. Az első Barnahus 1999-ben nyílt meg Izlandon, azóta néhány napja Szombathelyen nyílt meg az 51. európai gyerekház.

Az ombudsmani hivatalban szervezett konferencián Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a közelmúltbeli gyermekbántalmazási botrányok nyomán arról beszélt, hogy „nem lehet kizárólag arra alapozni, hogy a képzések során megtanulták a szakemberek, mi a teendő bántalmazásra utaló jelzés esetén, hanem pontosan le kell írni, milyen lépéseket kell megtenni ilyenkor". Czibere közölte, ha másként nem megy, „szájbarágósan le fogjuk írni, hogy mit jelent az együttműködés".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja