szerző:
Tetszett a cikk?

A törvényalkotási bizottság három visszaküldött törvény közül kettőnél a köztársasági elnök véleményének figyelmen kívül hagyását javasolja az Országgyűlés hétfői szavazása előtt.

A szélerőműveket végképp ellehetetlenítő törvényt érdemi változtatás nélkül kívánják újra elfogadtatni, pedig Áder János októberben ezt írta: „A törvénnyel nem értek egyet, mert nem segíti a Párizsi Klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll az Országgyűlés által 2011-ben a Nemzeti Energiastratégia keretei között jóváhagyott Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010–2020 dokumentummal, indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.”

A bizottság egy szóval sem érinti az államfő kifogásait, csak megismétli a kormány álláspontját: „hazánk területének mindösszesen körülbelül a 7 százaléka alkalmas arra, hogy bevonják a szélenergia-termelésbe. A Magyarországon alkalmazott megújuló energiatermelő megoldások közül a szélerőművek fel- és leszabályozási költsége a legmagasabb, környezeti viszonyaink a nap- és a geotermikus energia használatát teszik indokolttá és gazdaságossá.”

A budapesti Erzsébet tér állami kézbe adásával kapcsolatban a törvényalkotási bizottság kifejezetten cáfolja Áder János visszaküldő levelének lényegét. Az arról szól ugyanis, hogy a főváros véleményének kikérése nélkül az átadás törvénytelen, míg a parlament főbizottsága szerint ez nem így van, az egyeztetés nem kötelező, ha az állam az átvett ingatlanhoz kapcsolódó feladatot is átveszi. A jogász államfő és apparátusa, valamint a méltatlankodó főpolgármesteri hivatal, illetve az országgyűlési testület és szakértőcsapata ugyanazt a törvényt értelmezi ellentétesen.

A köztársasági elnök egyedül a gyógyszertárak tulajdonviszonyait érintő hatósági vizsgálat ügyében járt eredménnyel. A törvényalkotási bizottság elfogadta, hogy helyszíni vizsgálatot, házkutatást csak előzetes ügyészi jóváhagyással lehessen végezni. Az ügyészség pedig ezt csak akkor adhatja meg, „ha az egészségügyi államigazgatási szerv valószínűsíti, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre”, sőt még az is „észszerű megalapozottsággal feltételezhető”, hogy az érintettek a helyszínen található bizonyítékokat „önként nem bocsátanák rendelkezésre vagy felhasználhatatlanná tennék”. A házkutatást „lehetőleg az érintettek jelenlétében kell elvégezni” a módosító indítvány szerint – eredetileg ez sem volt benne a szövegben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta - videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta - videó