szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A városháza szakértői szerint a legjobb ajánlatok is óriási extraprofitot kaszáltak volna. Az ajánlattevők között ott vannak a keleti nyitás igazi nyertesei is.

Lefújta a budapesti városnéző buszok piacának monopolizálási tervét egy időre a főváros, értesült a Magyar Nemzet, a közgyűlés a múlt szerdán zárt ülésen érvénytelennek ítélte a kiírt tendert. Az elképzelés egyébként összecseng a kormány turisztikai koncentrációs terveivel. A BKK-nak most új koncessziós pályázatot kell kiírnia, az eddigi négy, piacon működő vállalkozás pedig további fél évig megkapta a működési engedélyt. A pályázat húsz évre egy cég kezébe adta volna a turisták fővárosi panorámabuszoztatását.

A lap értesülései szerint a legjobb ajánlatot tevő cég, a francia-brit hátterű The Big Bus Company Ltd. adta 130 milliárdos bevételi tervvel, a főváros koncessziós díjból 10 milliárdot kapott volna, és a minimális buszszámon (25 db) túli további buszok után darabonként évente félmilliárdot. Az ajánlatokat vizsgáló szakértők pedig azt állapították meg, hogy a cégek a megadott díjak alapján rendkívüli mértékű extraprofitot realizálnának.

Mivel a pályázaton csak azok a cégek indulhattak, amelyeknek az elmúlt három évben a turisztikai célú buszoztatásból származó árbevétele nem volt kisebb, mint 1,2 milliárd forint, csak három cég indulhatott a pályázaton. A második legjobb ajánlatot adó cég jordániai hátterű, és tulajdonosai között ott van Zakaria Hamdan, aki a budapesti Buddha Bár luxusszállodában érdekelt Szamir Hamdan testvére. Jordániával virágzóak a kormány gazdasági kapcsolatai, és a Pharaon-ügyben is van jordán szál: a szaúdi milliárdosnak Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa kért vízumot, ő mutatta be Orbán Viktornak Pharaon "professzort", és Lázár Jánossal is találkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon