Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Bár a katasztrofális PISA-eredmények miatt az ellenzék egy hete a távozását követeli, esze ágában sincs lemondani Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek. A politikus a hvg.hu-nak azt mondta: a teszt egy súlyos problémára világított rá, de éppen dolgoznak a javításán.

Dolgozunk egy öröklött probléma megoldásán, miért kellene lemondanom? – így reagált hétfőn a parlamentben Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a hvg.hu azon kérdésre, hogy a múlt héten napvilágra került lesújtó PISA-felmérés eredményei ismeretében nem gondolja-e, hogy le kellene mondania.

(A természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési kompetenciákat vizsgáló legutóbbi PISA-teszten - ahogy arról beszámoltunk - katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek: az előző felmérés óta nálunk romlott legtöbbet a gyerekek teljesítménye az EU tagországok közül. A tragikus eredmények miatt az ellenzéki pártok a Jobbiktól az MSZP-n át át az LMP-ig Balog Zoltán lemondását követelték.)

A miniszter azt is hozzátette: a mandátumát egyébként is a Fidesz elnökétől, Orbán Viktortól kapta (Balog 2014-ben a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot), majd ő szól, ha akad ezzel kapcsolatban tennivaló, de nem szólt.

Balog Zoltán védekezésképp azt is elmondta: a 2015-ös felmérés idején egy éve volt hatályban a 2013/2014-től érvényes Nemzeti Alaptanterv, vagyis tudásuk korábbi, a teszt szempontjából döntő részét a korábbi Magyar Bálint-féle alaptanterv alapján szerezték meg a vizsgálatban részt vevő fiatalok. Az ugyancsak 2015-ös, de a felhasználható helyett a tantárgyi tudást vizsgáló TIMSS felmérés eredményei Balog Zoltán szerint azt mutatják, nem olyan rossz a helyzet a magyar oktatásban. A miniszter azt elismerte, hogy jócskán van még tennivaló annak érdekében, hogy a magyar diákok az iskolákban felhasználható tudást szerezzenek, de a készülő – 2018 helyett csak 2019-től életbe lépő – új nemzeti alaptanterv megoldást nyújt majd szerinte a problémára. Az új, még formálódó NAT-nak szerinte mindenképp a komplex tudás megszerzését kell erősítenie, például a szakiskolákban már bevezetett komplex természettudományos tantárgy többi iskolatípusra történő kiterjesztésével.

Hétfőn a hvg.hu Orbán Viktor véleményét is megkérdezte a PISA eredményekről, a miniszterelnök azonban csak annyit mondott, jelentést kért az ügyben az erőforrás minisztertől és csak annak ismeretében formál véleményt a diákok, illetve a miniszter teljesítményéről.

Az Emmi-ben készülő, de várhatóan már csak jövő év elején kormány elé kerülő jelentés egyébként információink szerint részben felzárkóztatási kérdésnek tekinti a kudarcot. A 15 évesek képességeit vizsgáló felmérés részletes elemzése után a minisztérium ugyanis arra jutott, hogy a 6 és 8 osztályos gimnazisták eredményei alapján Magyarország az abszolút élbolyba, a 4 osztályos gimnazistákét és szakközépiskolásokét nézve pedig a középmezőnybe tartozik, egyedül a nagy arányban hátrányos családi hátterű szakiskolások, illetve 15 évesen még általános iskolás tanulók eredményei lettek katasztrofálisak és messze az OECD országok átlaga alattiak.

A PISA-felmérés összefoglaló jelentése egyébként maga is kiemelte, hogy a Magyarországon tapasztalható szociokulturális egyenlőtlenségek mellett az eredmények jelentős növekedésére aligha van esély, illetve, hogy a családi háttérhez kötődő esélykülönbségek tompítása egyértelműen az átlagos tanulói teljesítmények javulásához vezetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái