Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök gondosan kerüli, hogy a minisztere személyi felelősségét firtassák a PISA-felmérések ügyében.

Sem az emberi erőforrás miniszter felelősségét, sem a személyes véleményét firtató kérdésre nem válaszolt hétfőn Orbán Viktor újságíróknak, amikor a múlt héten napvilágra került, lesújtó PISA-felmérés eredményeiről kérdezték a parlamenti ülésre tartó miniszterelnököt. Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére is csak annyit mondott: vizsgálatot kért a kormány az emberi erőforrások miniszterétől a PISA-felmérés eredményeiről, és csak e jelentés elkészülte után, annak ismeretében kíván véleményt mondani.

A természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési kompetenciákat vizsgáló legutóbbi PISA-teszten – ahogy arról beszámoltunk – katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek: az előző felmérés óta nálunk romlott legtöbbet a gyerekek teljesítménye az EU-tagországok közül.

A tragikus eredmények napvilágra kerülése után az ellenzéki pártok Balog Zoltán oktatásért felelős emberi erőforrás miniszter lemondását követelték.

Az erre vonatkozó újságírói felvetésre a legutóbbi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert úgy reagált: nem érti, miért kellene lemondania a miniszternek, hiszen nem Balog tartotta a matekórákat. "A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak, és nem ők töltötték ki a tesztet" – tette hozzá Lázár.

Palkovics László oktatási államtitkár a jelentésről az MTI-nek azt mondta, a 2015-ös felmérésben még nem érvényesült a két évvel korábban bevezetett nemzeti alaptanterv hatása, a természettudományos mérésnél pedig olyan feladatot kellett megoldani, amit a magyar gyermekek nem tanulnak az iskolában, nincs benne a tananyagban.

A lesújtó PISA-eredményeket a hétfői napirend előtti felszólalások között az LMP-s Hadházy Ákos is felvetette a parlamentben. A képviselő sajnálattal állapította meg, hogy az oktatásért felelős Balog Zoltán felfelé fog bukni – a hírek szerint államfőnek jelöli a Fidesz – ahelyett, hogy belebukna az eredményekbe.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azzal vágott vissza az ellenzéki képviselőnek, hogy a felmért országok közül 28-29. helyen álltak a magyar diákok, de az egy főre eső GDP-ben csak a 31. helyen áll Magyarország, tehát jobban teljesítettünk, mint az gazdasági eredményeinkből következne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Informatikai hiba miatt nem tudják pontosan, mennyi volt napi fertőzöttek száma

Müller: Informatikai hiba miatt nem tudják pontosan, mennyi volt napi fertőzöttek száma

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem