szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keresztények kérik ki maguknak, hogy Lázár János és az állam úgy lépjen szövetségre a keresztény egyházakkal, hogy közben hátat fordítanak azoknak, akik nem azok. "Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál." A keresztények fő szövetségese pedig nem az állam, hanem az Úristen.

"A magyar oktatás legfontosabb szereplői [...] az egyházi fönntartásban lévő oktatási intézmények. [...] A legtöbb, amit ma, a XXI. században egy diáknak adhatunk Magyarországon, Európában és a világban, hogy ha jó keresztény, keresztyén embert nevelünk belőle, és ha jó magyar embert nevelünk belőle. (...) Ez volt a fő kérdés a mögöttünk hagyott időben, és nekünk, akikre a választópolgárok ma ennek az országnak a vezetését bízták, az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban ez a két legfontosabb tartópillér. Ehhez várunk szövetségest az egyházakban, ehhez remélünk szövetségest a történelmi egyházakban, és ennek rendeljük alá az új Nemzeti Alaptantervet, és ennek rendeljük alá a magyar oktatáspolitika megszervezését."

Lázár János miniszter mezőtúri szavaiból hatalmas botrány lett, akkora, hogy később maga Lázár is sietve próbálta elkenni, elbagatellizálni szavait a Kormányinfón: "ha nem lettünk volna keresztények és magyarok, akkor most nem lennénk itt", és beszélt a zsidó-keresztény kultúrkör jelentőségéről is.

Szavait sokan vitatták: kereszténynek nem lehet nevelni valakit, a kormánynak nem feladata neveli valakit, és "jó keresztények" sincsenek. De most onnan kapott kritikát, ahonnan a legkevésbé sem várhatta: keresztényektől. A Szemlélek blog most arról ad hírt, hogy magyar keresztények elkezdtek köröztetni egy petíciót, amely Lázár szavaira reflektál. "'Az elmúlt ezer esztendő magyar sikereit' mi, keresztények mindig más vallású vagy nem vallásos honfitársainkkal együtt valósítottuk meg. Keresztényként valljuk, hogy Isten ugyanúgy a saját képmására teremtette, és szeretetében ugyanúgy részesíti őket, mint minket. Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál."

Örülnek az aláírók, hogy a kormány politikusai szövetségest látnak a keresztény egyházakban, de ha mindezt úgy teszik, "hogy közben hátat fordítanak mindazoknak, akik nem keresztények, meggyőződésünk, hogy vissza kell utasítanunk a felénk nyújtott kezet". Az egyházak jövője nem a kormányok támogatásától, hanem Isten kegyelmétől függ, "Fő 'szövetségesünk' nem az állam, hanem az Örökkévaló, aki szövetséget kötött az emberrel, amikor kinyilatkoztatta magát Mózesnek a Hóreb hegyén, és aki megújította ezt a szövetséget Jézus Krisztusban."

A beszéd által kiprovokált vitát pedig jó lehetőségnek látják az aláírók ahhoz, hogy átgondolja a társadalom, milyen szerepe kell-kéne legyen az egyházaknak a kultúra és oktatás területén.

A petíció itt írható alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány