szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

"Már-már felelőtlenség lenne nem vitatni az OLAF-vizsgálat megállapításait" - mondta a főpolgármester, aki szerint kötelessége küzdeni akkor is, ha csak 1-2 milliárdot tud visszaszerezni. Még akkor is, ha a vizsgálat túlnyomórészt 2010 előtti ügyek miatt szabott ki bírságot.

Tarlós István szerint már-már felelőtlenség nem vitatni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által a budapesti 4-es metró beruházásáról tett megállapításokat, főpolgármesterként kötelessége is ezt megfelelő hangnemben megtenni. A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, az a véleménye, hogy "már-már felelőtlenség nem vitatni" a megállapításokat, függetlenül attól, hogy - egy kivételével - 2010 előtti esetekről van szó. A főváros és egyben az ország érdekét mindenkinek kötelessége védeni - hangsúlyozta.

Tarlós István úgy fogalmazott: "tehát nem is valamiféle elhatározás kérdése a dolog, hanem én úgy gondolom, hogy egy városvezetőnek, Budapest főpolgármesterének akkor is kötelessége megfelelő hangnemben vitatni az OLAF különböző megállapításait, ha csak 1-2 milliárdot tud visszaszerezni". Egyetlen egy lehetőséget sem szabad kihagyni hogy a város és az ország veszteségeit mérsékeljük - tette hozzá. 

Tarlós István felhívta a figyelmet arra is, egyelőre semmilyen határozat nincs arról, hogy bármit vissza kellene fizetni. A jelentésben van majdnem nyolcvan megállapítás, és az OLAF ezek alapján tett egy ajánlást az Európai Bizottságnak.
A főpolgármester azt is mondta, hogy a 4-es metró szerződései "nagyon rosszak", "sok kárt" okoztak vele, de hogy mennyi esetben állapítanak majd meg bűncselekményt, azzal meg kell várni az illetékesek döntéseit.

Demszky Gábor, korábbi főpolgármester jelezte, nem megy el a parlamenti bizottsági meghallgatásra, mert nem kíván "biodíszletként szerepelni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről