szerző:
hvg.hu

Ha valakinek feltűnt, hogy helyenként lassabban járnak a combinók, az nem véletlen. A kisebb karbantartási munkák után idén ősszel jöhet az Oktogon - József utca közötti szakasz nagy felújítása.

Egy olvasónknak feltűnt, hogy a Blaha Lujza tér és a Rákóczi tér között érezhetően lassabban járnak a 4-es 6-os villamosok, ezért rákérdezett a BKK-nál, hogy mi történt, miért lassultak be hirtelen az elmúlt hónapokban a villamosok.

A BKK a BKV Zrt-re hivatkozva azt válaszolta neki, hogy a körúti villamosvonalon "a pályaállapot miatt sebességkorlátozásokat rendeltek el", ezért mennek lassabban a villamosok. Sőt, azt is hozzátették, hogy a Rákóczi tér és a Blaha Lujza tér között

pályahiba miatt mennek lassabban a villamos járművek. A több mint 20 éves pályaszakasz a nagy igénybe vétel hatására elhasználódott, fekszint és irányhibák keletkeztek

- írták. 

A BKK hozzátette, az elhasználódott pályaszerkezet ideiglenes javítására az idei évben sor kerül, a "végleges felépítménycsere" pedig jelenleg tervezés alatt áll.

Mi is rákérdeztünk a BKV-nál, hogy milyen sebességkorlátozásokat vezettek be a 4-es 6-os vonalán, és hogy hol mennyivel lehet haladni a pályán, de a BKV nekünk csak általánosságban válaszolt, miszerint "vannak állandó és operatíven elrendelt lassújelek", a jármű sebességét pedig "az engedélyezett sebességhatárokon belül az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően, az energiatakarékosságra törekedve, a pálya vonalvezetéséhez és állapotához igazodva úgy kell megválasztani, hogy az utasok biztonságos és kényelmes közlekedése biztosítva legyen. A sebesség megválasztásakor figyelembe kell venni a menetrend által meghatározott menetidőt" - taglalták.

Azt azonban nekünk is megerősítették, hogy hamarosan újabb felújítások jönnek a 4-es 6-os vonalán:

  • A legsürgősebb beavatkozásokat a Dohány utca – József utca között április 8-24 között, a vonal részleges vágányzára mellett tervezik végrehajtani. "Ezek olyan beavatkozások, amelyeket ideiglenes megoldásként, a forgalombiztonság érdekében kell elvégeznünk. A vágányzár alatt az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat" - írták.
  • Április 21-23 között a 6-os villamos Budafoki úti útátjárójának pályafelépítmény cseréjét hajtják végre, ekkor a 6-os villamosok a 4-es Fehérvári úti végállomására közlekednek.
  • 2017 nyarán még további ideiglenes beavatkozások lesznek szükségesek, többek között a Goldmann György téri elosztóváltó környezetében, valamint az Oktogon – Dohány utca között.
  • Folyamatban van az Oktogon – József utca közötti szakasz teljes felújítása, ami legkorábban idén ősz végén kezdhető meg, de a közbeszerzési eljárás függvényében 2018 tavaszára is elhúzódhat. A most tervezett beavatkozásoknak az az indoka, hogy a felújításig biztosítható legyen a pálya megfelelő állapota.
  • Emellett a következő években is terveznek felújításokat.

A BKV hozzátette, a nagykörúti vonal Európa egyik legnagyobb terhelésű szakasza, a vágányhálózat az általánosan tapasztalható 20-25 éves élettartammal szemben sokkal gyorsabban kopik, ez teszi szükségessé a 10-15 évenkénti cserét, amelyet szakaszosan tudunk végrehajtani, tehát a Körút egyes szakaszainak felújítását évente-kétévente tervezni kell.
 
Emellett rákérdeztünk arra is, hogy a 2-es metró mikor járhat újra normális sebességgel az Örs vezér tere és a Pillangó utca között, erre azt a választ kaptuk, hogy a bekövetkezett baleset vizsgálata még folyamatban van, a történtek pontos megítéléséhez elengedhetetlen a különböző rendszerekben keletkezett adatok feldolgozása, aminek jelentős időigénye van, a vizsgálat lezárásáig pedig az M2 metróvonalon a szerelvények megnövekedett menettartammal, valamint az állomásokon hosszabb várakozási idővel közlekednek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!