szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

Ifjabb Lomnici Zoltán hosszú gondolatmenetben küzd a gyülekezési szabadság elvi joga és a benne duzzadó végtelen kormányhűség közötti konfliktussal. Kifütyülhessék-e "juhászpéterek" Orbán Viktort, vagy nem? Fontos kérdés egy olyan civil szervezet jogászától, amely rendszeresen tömegfelvonulásokkal igyekszik kifejezni politikai szimpátiáját, még ha a közelmúltban nem is nagyon volt bátorsága kipróbálni, mennyien gyűlnének össze a hívó szóra.

Lomnici arra jut, hogy "a nemzeti ünnepek méltósága és az őseink iránti tisztelet indokolhatja, hogy egy esztendőből 3 napon (március 15., augusztus 20., október 23.) ne lehessen tüntetést tartani". Szerinte tekintettel arra, hogy az év 362 napja így is rendelkezésre áll, ez nem törvényszerűen jelentené a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának, illetve a gyülekezési jognak aránytalan korlátozását.

És akkor ifjabb Lomnici – miután visszadta jogi diplomáját – gyorsan visszaolvashatná, milyen történelmi eseményeket is ünneplünk március 15-én és október 23-án. Augusztus 20-án ugyanis nem azért nem tüntet senki, mert a Balatonon tesped a fél ország, hanem mert annak a szünnapnak nincsen politikai töltete. A másik kettőnek van. A magyar történelem legbátrabb generációi vállalták akkor, hogy politikai célokért tüntetnek a hatalommal szemben, a szabadságukban korlátozottakért. Ha van két nap, amely indokolja a közös politikai véleményformálást, akkor épp ez a két ünnep az.

Nem véletlenül vonult a Békemenet is korábban egy március 15-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!