szerző:
Gergely Zsófia

Keményen visszaszólnak a lovastársadalom tagjai Lázár Jánosnak, amiért annyira meg akarta védeni botrányba keveredett államtitkárát, hogy megpróbálta a lovasokra tolni az ügyet. Ha már a Miniszterelnökség vezetője megszólította őket, elmondták: a kormány ezt az ágazatot is uralni akarja, a beruházások a mutyiról szólnak, és meg sem hallgatják a hozzáértőket.

Két hete nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt arról, hogyan támadta le Czerván György államtitkár a lovasszövetség egyik szakemberét, amiért egy tévéinterjúban rosszat mert mondani a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházásról. Az ügy egy nappal később, a csütörtöki Kormányinfón is felmerült, Lázár János pedig teljes mellszélességgel kiállt képviselőtársa mellett. Kapásból kijelentette, hogy ő Czervánnal elfogult, mert „a kormány egyik legjobb államtitkára és a Fidesz egyik legjobb politikusa”. Lázár szerint az államtitkár nem fenyegette a sportolót, miközben az általunk kivonatolt beszélgetésben olyan egyértelmű fordulatok hangzottak el a fideszes részéről, mint hogy ifj. Bozsik ilyet többé „ne csináljon, legalábbis, ha nem akar ebből problémát”.

©

A miniszter megpróbálta bagatellizálni az egész ügyet, és azzal magyarázta az államtitkár szavait, hogy ő csak nagyon aggódott a szilvásváradi, kiemelt kormányberuházásért. Főleg, hogy Lázár szerint a zárt közösséget alkotó lovastársadalmon belül ez a szokásos „hangnem és tónus”.

Így buktattuk le az "egyik legjobb államtitkárt"
Videóra vettük, ahogy az agrárállamtitkár, fideszes országgyűlési képviselő először letagadja, hogy közvetlenül ismerné ifj. Bozsik József fogathajtót, illetve azt is, hogy látta a Mészáros cégére nézve negatív riportot, majd szembesítettük saját telefonbeszélgetésének hangfelvételével.

A hvg.hu ezt követően keresett meg egy sor olyan forrást, akik valamilyen módon – a lovassport, a munkájuk vagy akár a hobbijuk révén – a lovasok közé tartoznak. Ugyanazt az egy kérdést tettünk fel mindannyiuknak, ha már a miniszter így rájuk próbálta tolni az államtitkár kínos ügyét: „mit gondolnak Lázár János állításáról, tényleg ez a köreikben a megszokott hangnem és tónus?”. Tartva a politika esetleges bosszújától, többségük névtelenséget kért, azonban megjelölték, miért hitelesek a lovaskérdésekben.

„Korábban az ilyen és ehhez hasonló stílus egyáltalán nem volt megengedett. Meghívtak bennünket, lovas szakembereket szakmai konzultációkra a lovasokat érintő szakmai döntések meghozatala érdekében többször is. Függetlenül attól, hogy lett-e szakmai foganatja, amikor kifejtettük véleményünket, soha nem követte azt fenyegetés” – válaszolta Nyírő László lovasedző, aki közel 60 éve „él és dolgozik lovakkal, ebbe született, nőtt fel, ebből a szakmából diplomázott”.

A pozíció nem jogosít fel ilyen hangnemre

Manapság szerinte más a helyzet, „a vezetőségek – mindegy, hogy szakmai vagy politikai – meg nem történtként kezelik és félresöprik a szakmai véleményeinket és kritikáinkat, néha megdöbbentő kijelentéseket tesznek akár nyilvánosan is”. „Attól még ez a stílus számunkra, lovas szakemberek számára nem elfogadható és nem megszokott. Sőt, felháborító, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy bizonyos pozíciók betöltése feljogosíthatja őket ilyen hangnemre és viselkedésre. Emiatt sokan, komoly szakemberek nem is működünk együtt a vezetőség irányelveivel” – írta Nyírő László, aki 1975 óta saját lovasközpontot vezet Százhalombattán.

"Tönkretették a tenyésztést és a sportot is"

Ugyanezt, a valóban hozzáértők negligálását hozta fel azonnal Panyi György is, aki 1985 óta hivatásos lovas. „Pillanatnyilag tényleg ez a megszokott hangnem, mert a kormány mindent uralni akar, holott semmi keresnivalója nem lenne a sportban” – kommentálta Lázár János állítását.

©

„Ötven év alatt tönkretették a tenyésztést, és a lovassportot is. És most visszajutottunk oda, ahonnan elindultunk: ugyanúgy nem kérdeznek meg senkit mint azelőtt, csak csinálják a grandiózus elképzeléseiket, és feltehetően nem a ló szeretete motiválja őket” – tette hozzá Panyi. A Czerván mellé álló miniszter lovasokra vonatkozó megjegyzésére még hozzáfűzte: ő azért érzi magát lovasnak, „mert ez tölti ki az életét, az évek során megjártam már ennek a hivatásnak a mennyországát és poklát egyaránt, azokkal ellentétben, akik csak a hasznát húzzák”.

 "Ez a leoltás hangneme"

„Ez nem a lovasok között szokásos hangnem. Ez a leoltás hangneme. Amikor valaki a pozíciójánál, hatalmánál fogva inti rendre azt, aki nálánál alacsonyabb pozícióban van. A lovasok is épp ugyanolyan emberek, mint a többiek, és épp ugyanolyan hangnemet használnak egymás között, mint mások” – válaszolta egy „lovas, lótartó, lovaskultúra-oktató”. Szerinte az is sokatmondó, hogy a Czerván-ügy lovas körökben ismert lett, a többség mégsem meri elmondani róla a véleményét. „Mert ez politika, mert ’én ebből inkább kimaradok’. És ez megdöbbentő” – tette hozzá.

Egy másik lovas sommás véleménye szerint „ami az országban, és most már a lovassportba begyűrűzve is zajlik, kétségbeejtő”. „Én nem tudok már innen ’szökni’, de lassan 50 évvel ezelőtti helyen érzem magam, aki jobb, ha befogja a száját, mert jön éjjel a fekete autó. Nem tudom, hogyan lehetne ezt megoldani, nem hiszem, hogy a lovasok tudnának forradalmat kirobbantani, túl sok a befolyás. Nem látok kiutat, amíg ez a kormány van” – írta a 30 éves lovas múlttal rendelkező forrásunk, aki több évtizede oktat, tanítványai több szakágban is sikeresek.

 "A szakma nem mer beleszólni"

Szintén évtizedek óta lovagol az a forrásunk, aki öndefiníciójában fontosnak tartotta kiemelni: „lovasiskolám van, tanítom-nevelem a jövő nemzedékét, és soha nem pályáztam, soha nem kértem hitelt vagy támogatást egyetlen szervezettől vagy banktól sem”. „Elöljáróban közlöm, hogy nem ismerem személyesen egyik érintett felet sem. A történet azonban nagyon is ismerős. Mi történik rendszeresen az állam által támogatott beruházásokkal? Egyes szakmai körök, jelen esetben lovas szakmai kör, sikeresen kilobbiz magának valamilyen mértékű állami támogatást egy olyan beruházásra, melynek összegét önerőből soha nem tudná kitermelni. A beruházás jó a szakmának, jó a településnek, jól mutat a kormány pedigréjén. Mivel kegyes adományról van szó, a szakma nem mer beleszólni sem a tervezésbe, sem az építkezésbe. Mivel a tulajdonviszonyok és kompetenciaviszonyok nem tiszták, a kivitelezés minőségére és a felelősségvállalásra nincs garancia. Elkészül a mű, a szakma hálás és nem veszi észre / nem akarja észrevenni a nyilvánvalót, mert a megelőző állapotnál azért mégiscsak jobb a helyzet” – rekonstruálta, mi zajlik Szilvásváradon (is).

"Miért ülnek fordítva a lovon?"

Szerinte a szakmának kell véleményt mondani a beruházások minőségéről, ahogy azt ifjabb Bozsik József tette. „Ha a lovas szakma egyik elismert képviselője az egyébként nyilvánvaló tényeket elmondja egy interjúban, az teljesen ok. Az viszont nem, hogy a kormány egyik képviselője ahelyett, hogy megköszönné az építő véleményt és felelős képviselőként a hibák kijavításáért küzdene, fenyegeti, zsarolja, megfélemlíti a Hírhozót! Az meg különösen nem ok, hogy a szakbizottság leváltja őt” – véli, hozzátéve, „még mindig ki van akadva azon, hogy egy beruházásért felelős államtitkár miért ül fordítva a lovon?”.

©

Lázár János kifejezetten hangsúlyozta, hogy mennyire tiszteli a szerinte csak aggódó Czerván ledorongolt beszélgetőtársát, ifjabb Bozsik Józsefet és családját, hiszen édesapjával együtt bajnok fogathajtók. Csak a miniszter szerint elég, ha „egy kávé mellett” elintézik az államtitkárral a történteket. Ehhez képest egy szintén megkérdezett versenyző úgy látta: vele együtt a lovas ágazatbelieknek „ki kell állnia az olyan emberek mellett, mint Bozsik, mert egyre kevesebb ilyen ember van”.

„Sok országban lovagoltam, és mindenhol fűtött fedett lovardák vannak. Ez a lovardafejlesztés itthon egy mutyi, és nem az a lényeg, hogy jól működjön” – vetette fel a több mint 20 éve versenyző sportoló. Szerinte félő, hogy a Nemzeti Lovarda is erre a sorsra jut, sokatmondónak tartja, hogy idén már nem is fogják átadni, a költségek is emelkedtek. „Kérdés, ott lesz-e minőség?” – vetette fel.

Egy szintén több évtizede lovagló/versenyző forrásunk tömören csak annyit írt: Lázár "terelése bizonyos szempontból ügyes", hiszen nyilván van példa arra, hogy "a lovasok egymás közt nyersen kommunikálnak". "Itt viszont a helyezt az, hogy a hatalmi helyzetben lévő fél visszaélésszerűen zsarolta ifj. Bozsik Józsefet, ami már korántsem a lovasokra, annál inkább a fideszes államtitkárokra jellemző" – jegyezte meg.

Rögtön Czerván György "hangnemének és tónusának" nyilvánosságra hozása után megkerestük Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, akit közvetlen feletteseként államtitkárának ügyéről kérdeztünk volna. A több mint két hete elküldött megkeresésünkre egyelőre nincs válasz, de kitartóan várjuk az interjú időpontját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

Tényleg drága most egy bankszámla Magyarországon?

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Megoszlik a résztvevők véleménye a berlini Líbia-konferenciáról

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk