szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány gyakran állítja az európai viták során, hogy a külföldi kritikusok nem is tudják, miről beszélnek. Orbán Viktornak nehezebb lesz jövő héten ezzel érvelnie az Európai Parlament plenáris ülése előtt: információnk szerint egy nappal korábban Michael Ignatieff készíti fel az EP frakcióit a lex CEU-ból.

Hogy Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora jövő héten Brüsszelbe tart, megerősítette a magyar-amerikai egyetem is a hvg.hu kérdésére, ám többet egyelőre nem akartak nyilatkozni az ügyben. Úgy tudjuk, április 25-én, egy nappal Orbán Viktor vendégszereplése előtt nyilvános meghallgatáson beszél majd a rektor. A szervezést brüsszeli forrásunk szerint Guy Verhofstadt, volt belga kormányfő, az európai liberálisok vezetője vállalta magára. De az eseményen részt vesz a szociáldemokrata frakció olasz vezetője, Gianni Pittella is.

Orbán számára külön gondot okozhat, hogy a tervek szerint Ignatieff meghallgatásán jelen lesz Sabine Verheyen személyében a néppárt képviselője is. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. Az elmúlt hetekben a Fidesz néppárti tagsága került fókuszba. A CEU- és civilellenes törvényekkel, valamint az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampánnyal a magyar kormánypárt már az európai konzervatívok szemében is átlépett egy vörös vonalat.

A Fidesz ellen egyelőre a Benelux államok kereszténydemokratái szövetkeznek, és nagy kérdés, a német CDU/CSU csatlakozik-e hozzájuk. A szövetségi köztársaságban szeptemberben választásokat tartanak, amelyen Angela Merkel pártjának vissza kell vernie az euroszkeptikusok támadását. Az AfD épp a kormánypártból akar magának jelentősebb szavazói réteget kiszakítani, így a CDU számára a Fidesszel szembeni keményebb fellépés belpolitikai érdekké vált.

Verheyen jelenléte Ignatieff meghallgatásán tovább nehezítheti Orbán számára a védekezést. Kérdés, tud-e a kormányfő hazai hívei számára úgy beleállni egy brüsszeli harcba, hogy a nagy lendületben ne lökje ki önmagát az európai néppártból? Április 26-án választ kapunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!