szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarlós a metrófelújításra nem kapott pénzt a kormánytól, de Orbánék szívesen finanszíroznák a Rottenbiller utcai és a Nyugati téri felüljáró elbontását – holott ez dugókat okozna, és nem is feltétlenül indokolt.

Tarlós István a csütörtöki, a 3-as metró felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy meg akarja szüntetni a Nyugati téri és a Rottenbiller utcai felüljárót. Tarlós erről azt mondta, a Rottenbiller utcai helyett egy közúti aluljáró várható, a Nyugatinál viszont valószínűbb megoldás lenne egy "szintbeli keresztezés". A főpolgármester hozzátette, ezekre már megvannak a tervek, amelyek Orbán Viktornak is tetszettek.

Korábban már felmerült a Nyugati téri felüljáró elbontása, a BKK 2014-ben egy Bajcsy-Zsilinszky úti és Váci úti villamosvonal ötletével kapcsolatban fontolgatta a felüljáró elbontását. Akkor arról volt szó, hogy visszaállítanák a Bajcsyn a villamosközlekedést, amelyhez azonban nem feltétlenül kellene elbontani a felüljárót, ezért a döntést különböző forgalmi vizsgálatok utánra, 2015-re halasztották, ugyanis a felüljáró elbontása esetén a délutáni csúcsidőben a belvárosból kifelé jóval nagyobb torlódások lennének.

2015 őszén aztán a BKK végül úgy döntött, hogy mivel nincs olyan ok, amely miatt a felüljárót el kellene bontani a Nyugati téren, ezért azt meghagyják, és inkább felújítják. A felújítás megkezdését 2016 második felére ígérték, de azóta sem lett belőle semmi. A Bajcsy-Váci úti villamosvonalról ekkor már nem volt szó.

Az Index azt írja, a Nyugati téri felüljáró felújítására azóta még egy tendert sem írtak ki, a szerdai kormányülésen – ahol Tarlós hiába próbált a metrófelújításra több pénzt kérni a kormánytól – viszont felajánlották a főpolgármesternek, hogy a felüljárók elbontását finanszíroznák. A lap szerint Orbán Viktor régi rögeszméje a két felüljáró eltüntetése, mert a kommunizmus jelképének tartja azokat, és állítólag darabonként 3-4 milliárd forintból el is lehetne bontani mindkettőt.

A felüljárók elbontása viszont óriási dugókat okozna, mert pont az a felüljárók lényege, hogy a piros lámpákat kikerülve biztosítanak átjárást az autósoknak forgalmas tereken. A két szóban forgó felüljáró elbontására nincs is szükség, a Keleti pályaudvarnál a beígért közúti aluljáró pedig nagyon drága lenne, főleg úgy, hogy a 4-es metró miatt nemrég építették át az egész Baross teret – persze alagút nélkül.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum jelenlegi igazgatója a Facebook-oldalán mondott véleményt a Tarlós által kommunikált tervekről: mint írta, szerinte a Nyugati-felüljáró régóta napirenden van és indokolt is, de csak a 14-es villamos a Lehel tértől a Deák térig tervezett meghosszabbításával együtt lenne értelme.

"Jó lenne, ha most nem épp a villamos fejlesztése maradna el és csak a felüljáró tűnne el – a villamos terveit 2014-ben előkészítettük, ott vannak a fiókban. A felüljáró lebontása jelentős belvárosi forgalomcsillapítási intézkedés, az érem másik fele a tömegközlekedés fejlesztése kellene, hogy legyen" – írta Vitézy a Facebookon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy