szerző:
hvg.hu

Írásos jogi véleményt küldött a lex CEU miatt az Alkotmánybíróságnak a volt köztársasági elnök és három nagynevű jogtudós. Védhetetlennek tartják a jogszabályt.

Az Index szúrta ki, hogy Sólyom László volt államfő mellett Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán MTA-doktor amicus curiae-t írt a testületnek, amely – ahogy megírtuk – kiemelt ügyként kezeli a CEU magyarországi működését ellehetetlenítő törvénymódosítás vizsgálatát. (Az amicus curiae az ókori római jogban is ismert jogintézmény – szó szerint: a bíróság barátja –, ebben az esetben inkább külső tanácsadót jelent.)

A volt köztársasági elnök nem először jelzi, hogy alkotmányellenesnek tartja a lex CEU-t, április közepén az Eötvös Csoport fórumán azt mondta, ezt egy másodéves joghallgatónak sem kell túlzottan magyarázni.

A négy jogtudós közös, hivatalos beadványában most részletesen meg is magyarázta, miért tartják ellentétesnek az alaptörvénnyel a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosítását. Szerintük az Alkotmánybírságnak visszaható hatállyal meg kellene semmisítenie az érintett rendelkezéseket – tekintettel az alaptörvény-ellenesség súlyára, valamint arra, hogy azokat még nem hajtották végre.

A beadvány három szempontot sorol fel az Ab számára, amelyek miatt alkotmányellenesnek tekinthető a lex CEU:

  • sérti az egyetemi autonómiát,
  • korlátozza a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és tanuláshoz való jogot, valamint az egyetemi autonómiát és
  • sérti a jogállamiságot.

Az Index megjegyzi: a dokumentum megszületése rendkívül kellemetlen lehet Áder János jelenlegi köztársasági elnöknek, aki végül aláírta a jogszabályt, mondván, az abban foglaltakat nem találta alaptörvény-ellenesnek.

A lex CEU végül úgy jutott mégis el az Ab elé, hogy a Lehet Más a Politika a Jobbik és az MSZP segítségével összegyűjtötte a vizsgálat kezdeményezéséhez szükséges ötven parlamenti képviselői szignót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését