szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Háromhétnyi szünet után, pénteken tart először ülést a kormány, de hogy miért tolódott az ülés szerdáról a hét utolsó munkanapjára, azt nem tudni. Orbán Viktor vagy visszatért már a szabadságról, vagy nem, csak annyi biztos, hogy készül a hétfői Putyin-látogatásra.

Visszatért a szabadságáról, csak nem vállal a héten nyilvános programot Orbán Viktor. Vagy nem tért még vissza, csak pénteken áll munkába – mindkettő kiolvasható abból a homályos válaszból, amit a hvg.hu megkeresésére írt a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalantól azt kérdeztük csütörtökön, hogy szabadságon van-e még a miniszterelnök, miután egyetlen megjelenéséről vagy diplomáciai programjáról sem adott hírt a héten a távirati iroda, sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ, informális csatornákon ráadásul azt is megtudtuk, hogy a szokásos szerdai kormányülés is elmaradt, pontosabban, átkerült péntekre.

A sajtófőnök azonban a szabadságot firtató kérdést kikerülte, és talányosan csak annyit írt:

”szervezzük a miniszterelnök hivatalos programjait; a hétfői rövid budapesti megbeszélést Putyin elnökkel, a szeptember 1-jei pécsi egyetemi tanévnyitót és a további őszi eseményeket.”

Ez úgy is értelmezhető, hogy a miniszterelnöki stáb szervezi ezeket, de maga Orbán Viktor még nem tért vissza, de úgy is, hogy már dolgozik, és éppen azért nem vállalt nyilvános programot a héten, hogy felkészüljön az említett találkozókra és eseményekre.  

Legutóbb májusban találkoztak Putyinnal, akkor Peking vendégei voltak mindketten
©

Kedd óta mindenesetre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is szabadságon van. Az alaptörvény szerint a miniszterelnök teendőit távollétében a miniszterelnök-helyettes látja el: ez így is volt augusztus 1-től 20-ig, igaz, sok esemény nem történt ebben az időszakban, de az ő nevével jelentek meg például a Magyar Közlöny máskor Orbán Viktor s.k. ellenjegyzést viselő kormányhatározatai is.

Arról viszont nem ír az alaptörvény, hogy mi a helyzet, illetve előfordulhat-e egyáltalán, hogy a miniszterelnök és a helyettese is egyszerre távol van. Tíz éve, a Gyurcsány-kormány idején volt ilyen időszak, akkor hetenkénti váltásban három általa kijelölt miniszter – egy hétig például a földművelésügyi miniszter – volt a kormány első embere.

Bár június közepén Orbán Viktor azzal küldte nyaralni a kormánypárti képviselőket, hogy pihenjék ki magukat (igaz, a plakáttörvény miatt egy hét múlva rögtön vissza is kellett térniük egy egynapos rendkívüli ülésre), de augusztus 20-ára térjenek vissza, mert „kezdődik a nagyüzem”, vagyis a kampány, a hvg.hu által megkeresett frakciótagok egységesen azt mondták: visszajöttek ugyan, augusztus 20-án ki-ki tartott is már a választókerületében ünnepi beszédet, de ezen túl a „a fű se nő” a szeptember 2-i kötcsei találkozóig, illetve a rá két hétre esedékes kihelyezett frakcióülésig.

Kötcsén ér véget a nyár a Fidesz számára
©

Kötcsén a várakozásaik szerint nemcsak hagyományos, a kormánypárti értelmiségi holdudvarnak szóló politikai helyzetértékelését tartja majd meg a miniszterelnök, hanem az ősszel beinduló kampány fő kommunikációs csapását is kijelöli. A 2014-es választásokat megelőző 2013-as pikniken például – sok újat addigra már nem mondva – a rezsiharcot emelte ki, a megkérdezettek pedig „nagyon meglepődnének”, ha most nem Soros György, Brüsszel és a migránsok lennének a célkeresztben.

 Orbán Viktor eltűnése – pontosan az, hogy szabadsága után nem került elő – a 444-nek is feltűnt, a  miniszterelnök szóvivője eddig nem válaszolt a kérdésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!