szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországról egyre többen mennek tanulni is külföldre, néhány év alatt több mint a duplájára emelkedett a számuk – írta a Portfolio az elvándorlásról szóló cikksorozatának legújabb részében.

Többszörösére emelkedett az utóbbi években a külföldön tanuló magyar diákok száma, vagyis a kivándorlás ma már nem csak a magyar munkaerőt, hanem a jövő generációját is érinti – írta a Portfolio.

A külföldön tanulókról még kevésbé vannak átfogó statisztikák, a portál mégis megpróbálta beszerezni a legrészletesebb adatokat.

Az Oktatási Hivatal (OH) szerint a 16 évnél fiatalabb tanköteles magyar diákok közül a 2016/17-es tanévben 7578-an tanultak külföldön (azaz az itthoni jogviszonyukat ennyien szüneteltetik külföldi tanulmányok miatt), ez több mint duplája a 2012/13-ban regisztrált 3350-nek.

De ez a statisztika sem teljes körű, ezért a Portfolio megkérdezte az uniós tagállamokat is a náluk tanuló magyarok számáról.

A brit oktatási hivatal nem tudott statisztikával szolgálni, a német statisztikai hivatal adataiból viszont kiderült, hogy az országban összesen több mint 14 ezer magyar diákot tartanak nyilván.

Ausztriában pedig a 2015-ös adatok szerint 6166 magyar diák tanult az alap- és középfokú oktatásban, 2500 tanulót regisztráltak a felsőoktatásban, vagyis összesen több mint 8600 magyar tanul a nyugati szomszédunknál.

Érdekes adat, hogy a külföldön megszerzett diplomások közül hányan akarnak később itthon boldogulni. A Magyarországon honosított diplomák száma az OH szerint tavaly 670 volt, szemben a 2012-es 380-nal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre