szerző:
hvg.hu

Lattmann Tamás azt állítja, ő lett volna a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, csak aztán jött Botka, Molnár Gyula MSZP-elnök szerint ez súlyos félreértés. A friss HVG-ben alaposan utánajártunk a háttérnek.

Az MSZP elnöke, Molnár Gyula szerint soha nem hangzott el olyan felkérés, hogy Lattmann Tamás legyen a miniszterelnök-jelölt. "Súlyos félreértésben van", a magyar nyelvet nem érti megfelelően – tette hozzá. Csak szakpolitikai együttműködésről volt szó.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász január végén maga jelentkezett be baloldali miniszterelnök-jelöltnek – pár héttel azután, hogy Botka László maga is közölte ilyen irányú ambícióját. Lattmann Tamás kedden az ATV-ben beszélt arról, ő volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, a szocialista pártból Molnár Gyula, Hiller István, Tóth Bertalan és Molnár Zsolt keresték meg, november környékére született meg egy paktum, hogy ő lesz az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, de "2016 decemberében megjelent Botka és aktivizálódott".

Lattmann szerint Botka politikája rosszat tett az összefogásnak – Botka pont hétfőn jelentett be a közvéleménykutatási adatokhoz képest nagyvonalú ajánlatot, amelyet 6 baloldali pártnak tett, ellenben ő tudott volna szavazókat hozni. Ebben azért egy szocialista forrásunk nem olyan biztos. A HVG friss számában, Szuterénbaloldal címmel olvasható cikkünk szerint Lattmann-nal és Lattmann személyéről az MSZP tavaly megválasztott vezetői többször is egyeztettek, míg a Demokratikus Koalíció irányítói sűrűn célozgatnak arra, hogy decemberre már körvonalazódott egy megállapodás az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd és a Bokros vezette MoMa között, ám Botka László föllépése mindezt keresztülhúzta.

Lattmann egyébként a csütörtökön bemutatkozó, Tarjányi Péter által létrehozott Magyar Progresszív Mozgalomban is részt vesz. Cikkünk Tarjányi Péter szerepét elemzi, aki mozgalmával az ellenzéki összefogás katalizátora akar lenni, és afféle királycsinálóként határozott elképzelése van az egyéni körzetekben induló közös jelöltekről, valamint a közös miniszterelnök-jelöltről.

A szimpla nagyotmondásnak ható bejelentés nem alap nélküli. Az utóbbi egy évben valóban sor került tárgyalásokra ellenzéki prominensek és Tarjányi, illetve a vele szoros kapcsolatban lévő emberek között. Itt két további – az alábbi történet szempontjából lényeges – nevet kell megemlíteni: a szocialisták korábbi erős emberéét, a parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő Molnár Zsoltét és a különféle tüntetéseken és akciókban 2015-ben föltűnt Lattmann Tamásét, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Az előbbihez Tarjányit hivatalos kapcsolat is fűzi: nyilvánosan vállalt tanácsadói posztot tölt be mellette; míg az utóbbi a legkülönfélébb tisztségek – így akár a miniszterelnök-jelöltség – titkos favoritja. Ennek fényében érdekes Tarjányi mostani mozgása.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!