szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Konkrét ajánlattal állt elő a közös listával kapcsolatban az MSZP.

Új együttműködési ajánlatot tesz az MSZP az ellenzéki pártoknak, azt javasolják, hogy mind egy közös listán induljanak – jelentette be Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn.

Botka azt mondta, a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak, az Együttnek, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is azt ajánlják, hogy alkossanak közös listát.

Elmondásuk szerint ez egy nagyvonalú ajánlat, ugyanis végignézték az elmúlt fél év közvéleménykutatásait, de ahhoz képest jobb ajánlatot tettek mindenkinek.

Az ajánlat szerint  szocialistáké lenne a listás helyek 51 százaléka, a maradék 49-en pedig a többi párt osztozna: 17 százalékot kapnak a DK, 13-at az LMP, 8-at a Momentum, 6-ot az Együtt, 3-at a Liberálisok és 2-őt a Párbeszéd.

Botka nem kommentálta azt a kérdést, hogy a Liberálisokat nem mérték-e túl a 3 százalékkal. Arról viszont, hogy Gyurcsány Ferenc szerepelhet-e a közös listán, Botka a székely nagyapját idézve azt mondta: ha megváltozik az álláspontja, majd szól, vagyis az MSZP továbbra sem szeretné Gyurcsányt a közös listán tudni.

Az egyéni választókörzeteknél az MSZP álláspontja szerint egy-egy közös jelölt kell, akinek a legalkalmasabbnak kell lennie.

Botka azt mondta, az MSZP mostani javaslata szerint ha jól szerepelnek a választáson, akkor minden ellenzéki demokratikus párt be tudna kerülni a parlamentbe, míg jelen állás szerint erre csak az MSZP-nek lenne esélye.

Az MSZP nevében Botka László, Hiller István és Molnár Gyula, a párt elnöke fog tárgyalni a többi párttal azt ajánlatról, amely mától él, és amelyre mihamarabb várják a testületi válaszokat. Hiller István azt mondta, szerinte programszinten nincs nagy különbség az ellenzéki pártok között, ezért meg lehetne egyezni.

Bár korábban az LMP esetében volt szó az úgynevezett koordinált indulásról is, vagyis a közös lista helyett az egyéni választókerületekben indulók koordinálásáról, Botka most azzal érvelt, hogy a jelenlegi választási rendszerben nem működne a koordinált indulás.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra nem válaszolt, hogy a XIII. kerületi polgármester Tóth József hogyan halad a budapesti összefogással, de úgy tudjuk, hogy a DK-nak 4, az Együttnek 2 egyéni helyet ajánlottak fel, amit azonban visszautasítottak.

Vasárnap egyébként az Együtt elnöke, Juhász Péter is bejelentette, hogy tárgyalásra hívja a szövetségesének gondolt ellenzéki pártokat, hogy azokkal alakítson ki választási szövetséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt