Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Lattmann Tamás bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek a civil oldalról. A hvg.hu-nak elmondta, hogy képzeli a pártok megegyezését a személyéről, hogy látja a baloldali ellentéteket, és beszélt a Momentum Mozgalomról is.

Megelégelte, hogy az ellenzéki oldalon nincs még kormányfőjelölt, ezért maga jelentkezett be a pozícióra Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete vezető kutatója, tavaly ősz óta az Alternatíva Kör képviselője. Felhívtuk a nemzetközi jogászt, hogy kifaggassuk, hogyan is kell ezt a színre lépést elképzelni.

Lattmann Tamás a 2015. március 15-én meghirdetett ellenzéki, rendszerbontónak nevezett népszavazás egyik kezdeményezője volt, 2015 márciusa, a népszavazási kezdeményezés óta beszélget ellenzéki pártok politikusaival, háttérembereivel az ellenzéki politikáról, és mindig feltűnt két visszatérő elem:

– meg kellene újítani az ellenzéki politizálást

– erősíteni kellene a civilek szerepvállalását az ellenzéki politizálásban

A hivatásos ellenzéki politika és a civilek Lattmann szerint két irányból tekintenek egymásra, mindkét oldalon van igény a nyitásra, a kormányzat felől viszont nincs. Erre a folyamatra és igényre lenne válasz egy kívülről érkező személy érkezése. Lattmann Tamás szerint a politikát a politikai szervezeteknek kell csinálni, nem osztja azokat a nézeteket, hogy majd kívülről, a civilek felől érkezik a politikai Megváltó Szervezet, és leváltja a kormányt. Ő, amikor civilként kilépett a nyilvánosság elé, másokkal ellentétben sosem jelentette ki, hogy "a politikusokkal soha". A pártpolitikának a Parlamentben van a helye, ez a színhely jól működik, ellátja célját. Viszont úgy gondolja, a napi politikai döntésekben, kormányzásban, végrehajtásban nem az ideológiának, hanem a szakpolitikának kéne dominánsnak lennie.

©

A pártok térfelén pattog a labda

Kérdésünkre, hogy az ideológia egy kampányban mégiscsak megkerülhetetlen, Lattmann azt mondja, ezeket most a baloldali pártoknak le kéne meccselniük egymással, nem pedig a kampányban kéne vitatkozniuk. Az elmúlt két hónapban komoly támogatást kapott, és szerinte 2018-ra olyan alternatívát hozhat, ami működőképes lehet. Hogy kitől kapott támogatást, Lattmann nem mondja meg, szerinte felesleges és káros lenne most neveket mondania, hiszen az ellenzék is a formálódás kellős közepén van, a pártok épp saját maguk meghatározásával vannak elfoglalva. Azt senki nem mondta ki neki, hogy Lattmann a jelöltje, de szerinte többen támogathatónak tartják.

Az ideológia tehát kell, hisz a választás politikai értékválasztás is, de a jelölt-jelölt szerint a kormány ezen a téren finoman szólva sem állított fel leküzdhetetlen akadályokat, hiszen Lattmann szerint nincs ideológiája, csak kb. annyi: "arccal a lopott pénz felé, arccal a mindenható állami irányítás felé". Ezzel szemben nem nehéz ideológiai választ találni, de ez önmagában nem is elég.

Az ellenzéki pártoknak közösen kell ezt az ideológiai keretet kidolgozni – ha igényt tartanak rá, Lattmann szívesen segít is ebben, mert vannak konkrét elképzelései, ha nem, nem. Az ő ideológiai elképzelései összeegyeztethetőek a pártokéival, még akkor is, ha a baloldali ellenzéken belül is széles a paletta. Lattmann arra is hajlandó, hogy egy kompromisszum érdekében feladjon saját ideológiai álláspontjaiból, mert most nem az ideális célok kergetése van soron. A cél a változás, a jelenlegi kormányzás leváltása, mert az ront az ország helyzetén, most nem az ideologizálás a legfontosabb. Ha pedig kialakul egy közös keret, az egységesen megjeleníthető lesz a kampányban.

Nem hasonlítana a 2014-es Összefogásra

A pártok megegyezésének reménye elég illuzórikusnak tűnik, mondjuk, az előválasztási súrlódásokat nézve, vetjük közbe. Igen, de ez nem ideológiai, hanem sokka inkább egyfajta pozícióféltési kérdésnek tűnik, mondja Lattmann, a nagyobb pártok félnek, hogy a dinamikusabb kisebbek megerősödnének egy előválasztási kampány alatt. És vannak politikusok közti személyes ellentétek is. "Lehet, hogy le lehet erről hozni a politikusokat", mondja Lattmann, ha kívülről jön egy integráló személy, így kihúzható lenne ez a méregfog. De ez még mind előttük van. Most azt kéne eldönteni, elfogadnak-e a pártok egyáltalán egy ilyen felállást, ha 2018-ban változást akarnak – és ez nem feltétlenül garantálja Orbán Viktor legyőzését, mert ennek esélyeivel azért Lattmann is tisztában van. Az viszont biztosnak tűnik, hogy ha minden így marad, ha minden párt külön-külön próbál szerencsét, akkor a meccs le van játszva. Ha a pártok az utóbbi mellett döntenek, azt Lattmann ugyanúgy elfogadja, ha elfogadják az ötletét a közös miniszterelnök-jelöltről, de nem őt választják. Ő nem megélhetési politikus, e nélkül is van bőven munkája.

Igen ám, de a pártok nagyon fáznak az összefogósditól, nem bíznak egymásban, vetjük közbe. Igen, Lattmann szerint ez a 2014-es Összefogás rossz emléke miatt van, ami minden pártnak szörnyű élmény volt. Az ő koncepciója azonban több ponton más. A legelső azonban az, hogy a pártok belemennek-e elvileg az ötletbe. Erről egyébként legkésőbb májusra dönteni kéne, bár Lattmann nem állít fel határidőket, "ki vagyok én". De a józan ész megfontolásai alapján őszre már stratégiával kéne rendelkezni a 2018-as választásról, ehhez pedig az kell, hogy 2017 tavaszára döntsenek erről a kérdésről. Ha elfogadják őt és a koncepciót, akkor Lattmann mellett mások is érkeznének a hivatalos politikán kívülről.

Szívesen megmutatja apja műhelyét a sajtónak

A civilek bevonásának baloldali igényéről eszünkbe jut a DK és az MSZP-s Szanyit Tibor kalandja a Momentum Mozgalommal – nem lehet, hogy ez a bevonási készség addig tart, amíg nem fenyegeti a baloldali pártok népszerűségét? Lattmann szerint a Momentum nem tekinthető a szó szoros értelmében vett civil kezdeményezésnek, hanem egy jó ütemérzékkel színre lépő, saját meghatározásuk szerint is politikai mozgalomról van szó, amely szeretne ellépni az eddigi párttörésvonalaktól. A különböző pártok támadása, olykor dühödt reakciója ezért érthető, bár nem elegáns lépés, és erre nyilván a Momentum is felkészült, mondja Lattmann. Más kérdés, hogy ezt a régebbi baloldali pártok vagy politikusok részéről ostobaságnak tartja, de senki sem mondta, hogy "csak okos politikusok vannak az ellenzéki oldalon".

Mire számíthatunk, ha beindul a kormányzati-állami médiagépezet, és megpróbálják lejáratni Lattmannt? Szerinte nem nagyon tudnak ellene mit felhozni, minden adata nyilvános, ismert, a családi háttere nyitott, apja esztergályos szakmunkás volt, szívesen megmutatja a műhelyét a sajtónak "legalább látni fognak egy ilyet a kormánypárti sajtó részéről is", 1994 óta megvannak a bankszámlakivonatai. Felkészülten várja a rohamot, "tudom, hogy működik a karaktergyilkos gépezet". És ha nem is örülne egy ilyen hadjáratnak, hasznos lenne, mert megmutatkozhatna, hogy mi a különbség közte és Orbán Viktor között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet