szerző:
hvg.hu

Májusban derült ki, milyen rossz körülmények között él a több mint száz értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyerek a gödi otthonban, amelynek gyors bezárását ígérte a minisztérium. A csatazaj elcsitult, ezek után kérdés, mikor léphet a tárca.

A gödi Topházban uralkodó állapotok az MDAC nevű civil szervezet közreműködésével váltak nyilvánossá, a május eleji jelentésük szerint a gondozottak súlyosan elhanyagolt állapotban voltak, többen alultápláltak voltak, és kényszerzubbonyt is adtak néhányukra. Az intézmény feljelentette a szervezetet a képek jogosulatlan használata miatt, a nyomozás el is indult. Czibere Károly államtitkár is azzal érvelt májusban, a szervezetnek nem volt joga bemenni, majd hozzátette, eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

Az Emmi rendkívüli vizsgálatot rendelt el az otthon ügyében, amely ugyanarra jutott, mint amiről Czibere beszélt: éheztetés, kínzás, más egyéb súlyos bűncselekmény nem volt, de egyéb problémák igen. Készüt is egy intézkedési terv, amely az intézmény rendbetételéről szólt. Júliusban viszont az Emmi már azt közölte, hamarosan bezárják a gödi speciális otthont. A hvg.hu által megszerzett dokumentum szerint egyébként az Emmit nem érte váratlanul a gödi helyzet, egy fél évvel korábbi hatósági jelentés hasonló problémákat tárt fel az intézményben, ahol száznál több értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyereket gondoznak. A minisztérium cáfolta, hogy nem tett volna semmit, azt közölték, épp ezért váltották le az akkori igazgatót.

Bár júliusban még bezárást ígért a minisztérium, a közigállás.gov.hu-n találtunk egy álláshirdetést, amelyben orvost keresnek a gödi Topházba, a pályázat leadási határideje november 27.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!