szerző:
hvg.hu

A strasbourgi bíróság szerint a magyar hatóságok eltussoltak egy brutális kényszervallatást.

A magyar hatóságok megsértették egy roma származású férfi alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást – mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A férfit 2010-ben állították elő a gyöngyösi rendőrkapitányságra lopás gyanújával, ahol 12 órán át fogva tartották, a férfi állítása szerint pedig a kihallgatása alatt hat rendőr és két biztonsági őr brutálisan bántalmazta és megalázta azért, hogy elismerő vallomást kényszerítsenek ki tőle. A rendőrök azt mondták, hogy

nem érdekli őket az sem, ha megdöglik, legalább egy cigánnyal kevesebb lesz.

Az esemény lelkileg is megviselte a férfit, de a szabadulása után néhány órával kórházba ment, az ott kiállított lelet szerint pedig a koponyáján, az orrán, a lapockáján, a csípőjén, a karján, a kezén és a combján is voltak sérülések.

A férfi feljelentést tett, de az eljárást az ügyészség arra hivatkozva szüntette meg, hogy "nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy valóban a gyanúsítottak követték el a bántalmazást".

A sértett végül a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelme miatt. Az eljárásba beavatkozott az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) is, amely az intézményes rasszizmus létezésének figyelembe vételére kérte a Bíróságot.

“Az ítélet megállapította, hogy a kormány nem tudta cáfolni az eljárás során, hogy a rendőrségi fogdán keletkeztek a sértett sérülései. A strasbourgi bíróság szerint továbbá a magyar hatóságok nyomozása nem volt hatékony, és nem vizsgálták meg, hogy a bántalmazásnak volt-e rasszista indítéka” – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojekt vezetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Életfogytiglant kapott az egyik brutális izsáki rendőr

Az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendűt pedig 20 év fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék szerdán az Izsákon agyonvert férfi ügyében. A két rendőr 2013. április 8-án az izsáki rendőrőrsön vert halálra egy román állampolgárságú izsáki férfit, akit lopás gyanúja miatt állítottak elő. Szerdán elsőfokú ítéletet hirdettek az ügyben.

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung