szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlésén egy sor civil, többek között Vágó Gábor, Ács Sándorné, Majtényi László és Törley Katalin mellett politikusok, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Fodor Gábor is felszólalnak. Gulyás Márton bejelentette, ők találják meg a 106 egyéni jelöltet.

Gyurcsány Ferenc előadásában úgy fogalmazott, polgári világ gyűlt össze szombat délutánra, pozitívnak tartja, hogy itt egy esemény, ahol több párt megjelent és beszélgetnek. Nem haragszik azokra, akik nem az ő táborukban van, hiszen hisz a versenyben, gazdaságban is, pártpolitikában is. Feldolgozta régi sérelmeit, neki is hosszú listája van arról, mi volt a problémája az MSZP-vel, amikor kiléptek, de ezen túllépett, úgy gondolja, az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd meg fognak állapodni 2018-ra. Üzent a független jelölteknek is, Gyurcsány szerint a parlamentáris demokráciákban általában a politikát pártok csinálják, de tisztelik Mellár és Kész teljesítményét. Az összefogásról azt mondta, a programok és elképzelések alapján minden jel arra mutat, hogy együtt kell dolgozniuk. A választók úgy is tudják, hogy nem a pártokra adott szavazat a lényeg, hanem az, hogy “menjen a Fidesz.” Szerinte lehet győzni a választásokon.

A Liberális párt vezetője, Fodor Gábor azzal kezdte, a Kádár-rendszer leváltásához is együttműködés kellett, most is erre van szükség. “A 2018-as választás felér egy rendszerváltással.” Ehhez az kell, hogy nem csak szavakban, ténylegesen is félretegye mindenki a sérelmét, hiszen erőt ez az oldal csak úgy tud felmutatni, ha összefog.

Az MSZP-ből nem Molnár Gyula, hanem Gőgös Zoltán jött végül, a pártelnök az MSZP nőtagozatának huszonötödik születésnapját ünnepli. Igazat adott Gyurcsány Ferencnek is, tényleg nincs nagy különbség köztük. Szerinte nem céltalan egyeztetésekre van szükség, hanem arra, hogy az egó legyőzze az IQ-t. Meglátása, hogy megegyeznek majd abban, hogy egy körzetben csak egy ellenzéki jelölt lesz, de szükségük van egy vezetőre is, aki nem Orbán Viktor, de nekik nincs ötletük ki lehet ez, ebben kérik a civilek segítségét.

Bokros Lajos pártjából nem Bokros Lajos jött el, hanem Kajdi József, aki azt mondta, 2018-ban kell leváltani a Fideszt, mert nem biztos, hogy 2022-ben lesz erre lehetőség. Összefogást sürgetett minden demokratikus ellenzéki párt között, ezzel győzhetnek.

Az Együtt–Párbeszéd szövetséget Karácsony Gergely képviselte, de ünneprontóként azt mondta, hiába értenek szinte mindenben egyet, de az nem véletlen, hogy a pártok vezetői szakpolitikákról nem beszéltek. Az egy dolog, hogy túl sok párt van a baloldalon, de túl kevés szavazójuk is, így pedig nem lehet győzni. Szerinte a ma problémái nem 2010-ben keletkeztek, erről pedig senki nem beszél, 2010-ben azért győzött a Fidesz, mert az emberek mást akartak. Aki ma győzni akar, annak vissza kell adni a hitet az embereknek. Bejelentette, december 1-jétől Vágó Gábor lesz Zugló, a Karácsony Gergely vezette kerület átláthatósági biztosa. Bűnös és buta dolog, hogy vannak olyan pártok akik nem jöttek el és nem akarnak együttműködni. A Momentumot és az LMP-t fontos szereplőknek tartja, de ahhoz, hogy őket is meggyőzzék, mélyebbre kell ásni a problémák feltárásában. A kormányváltáshoz 106 igaz ember kell, ezeket kell megtalálni, listán pedig arra szavazzanak az emberek a sokszínű ellenzékből, akit a legjobbnak gondolnak.

©

Gulyás Márton azt mondta, már 2014-ben is többségben voltak, akik változást akartak, de az igazságtalan választási rendszer miatt kétharmadot szerzett a Fidesz. Úgy véli, ma nincs olyan párt az ellenzéken, aki egyedül győzni tudna, amiről beszélni kell, az a 106 egyéni körzet, meg kell találni a legesélyesebb kihívókat.

Ezért a három legjelentősebb piackutatóval együttműködve felmérik az országban, ki a legesélyesebb, ki győzheti le a Fideszt, várják a függetlenek és a pártok jelöltjeinek jelentkezését, ők a Momentumot és az LMP-t is bemérik majd, ha van helyi jelöltjük.. Szerinte nincs más esélyük. Ezt azonban csak akkor tudják megvalósítani, ha mindenki ezen kezd el dolgozni, várják az adományokat, önkénteseket. Januártól kezdve nincs más feladatuk, mint járni az országot és elmondani, legyőzhető a Fidesz. Együttműködést és közösen kiválasztott jelölteket akar. Gulyás teljes beszédét itt találja.

Nézői kérdésre elmondta, nem lesz erőszak, erőszakmentesen is tudnak győzni, elítélte az erőszak minden formáját.

Népszavazással a Fidesz ellen

Előtte civilek mondták el, mit gondolnk a világról. Vágó Gábor, az LMP volt képviselője azért fogadta el a meghívást, mert egy normális országban szeretne élni. Kapzsiság ül tort, 10 millió ember azért dolgozik, hogy pár tízezer Fidesz-közeli ember jól tudjon élni. Tisztességtelen országban élünk, de ő meg szeretné teremteni a tisztesség minimumát.

A népszavazások kezdeményezése lett az új hobbija, ez az egyetlen eszköz, amivel meghátrálásra lehet késztetni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Indul a vagyonnyilatkozattétel szigorítását induló népszavazási aláírásgyűjtés is, Vágó szerint ebben is egy tisztességesebb Magyarország megteremtése a cél. A korrupcióval kapcsolatban elmondta, szükség lenne egy független korrupcióellenes hivatalra, a törvényi korrupció megszüntetésére és átlátható intézményi rendszerre.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke azt mondta, Magyarországon nincs sajtószabadság, legfeljebb szerkesztőségi szabadság, ugyanis ha ma lenne valakinek egy kompromitáló felvétele Orbán Viktorról, azt biztos, hogy nem adná le a közmédia. Megoldásként azt mondta, a jelen médiahatóságra nincs szükség, fel kell számolni az információs monopóliumokat és új szabályozásra van szükség és nem párt-, hanem valódi közmédiára.

Ács Sándorné Kishantosról a földproblémáról beszélt, szerinte a lehető leghamarabb vissza kell venni az állam tulajdonába a 2015 óta eladott földeket. A visszavett földeket pedig tisztességes gazdáknak kell bérbe adni. A törvényeket úgy alaktíaná, hogy azt ne lehessen külföldieknek adni, azzal ne lehessen spekulálni.

Szalámizás

Törley Katalin (Tanítanék) a szexuális zaklatásról is beszélt, ami elfogadhatatlan, ugyanúgy, mint az áldozathibáztatás. Nem az áldozat teher róla, ahogy nem a menekült tehet róla, hogy menekülnie kell, nem a hajléktalan tehet róla, amiért nincs hol laknia és nem a diák tehet róla, ha lemarad az oktatási rendszerben. Mozgalmáról azt mondta, egyre nehezebb a dolga, felszalámizták a szervezetüket, a “diktatúra már csak ilyen.” Azonban ők megpróbálnak tovább küzdeni, és bár a tanárok lehetnek pályaelhagyók, a gyerekeknek csak egy gyerekkoruk van, akikről nem mondhatnak le.

Varga Andrea védőnő, szakszervezeti vezető úgy fogalmazott, korábban azt hitték, elég elmondani a hatalomnak, hogy nagy baj, összeomlik az egészségügy, de akik tehettek, nem csináltak semmit. Mert nem akartak. “Elfáradtunk, megtörtünk, reményt vesztettünk és szétforgácsolódtunk” – vallotta be. Közös fellépésre van szükség, mert a remény egyre távolódik. Kincses Gyula vezetésével tízpárti egészségügyi minimum jött létre, ő azt mondta, alapjaitól kezd újjáépíteni az egészségügyi rendszert.

A Város Mindenkié Csoport aktivistái a lakhatáshoz való jog fontosságáról beszéltek. Alkotmányba foglalnák, hogy ez alapvető emberi jog, szociális bérlakáshálózatot hoznának létre, a magánbérleti szektorban pedig megfizethető rendszert építenének ki.

Forradalom

Majtényi László utolsó civil felszólalóként úgy fogalmazott, itt az ideje, hogy erkölcsi forradalmat hirdessünk. De ez nem azt mondaná meg, hogy az állam mondaná meg az embereknek, mit gondoljon, épp ellenkezőleg, az állam néma maradna, a forradalom tárgya a közélet lenne. Ma az autoriter állam olyan, hogy megtanít az ördögök viselkedésére, de Majtényi szerint – Kantot idézve – az lenne a feladat, hogy angyaloknak angyali viselkedésre tanítsák az ördögöket. Azt véli, szükség van az alkotmányosság helyreállítására, de nem úgy, hogy a pártok a NER keretei között jutnak hatalomra, ezt a rendszert le kell bontani.

A független, de politikus Mellár Tamás, aki Baranyában indul majd 2018-ban, azt mondta, még négy évet nem adhatunk ennek a kormánynak, mert akkor olyan mély válságba kerül Magyarország, ahonnan nehéz lesz kijönni. Azért függetlenként indul, mert a 2018-as választás olyan fontos, hogy azt nem lehet csak a pártokra bízni. A színpadon azon elmélkedett, megfontolandó lenne a politikusok visszahívási jogának bevezetése is. Azt mondta, nem elég az, hogy mindenhol csak egy ellenzéki jelölt induljon, hanem mindenhol a legjobb. “Ne a pártok egyezzenek meg, hogy itt a ti hülyétek indul, ott meg a mi hülyénk.” Miniszterelnök-jelöltnek civilt képzel el, mellé pedig mutassanak fel 8-10 olyan szakértőt, aki a kormány tagjai lehetnének.

Ezt a kormányt mindenképpen le kell váltani.

A szintén független Kész Zoltán azt mondta, a 2018-as választást csak elveszíteni tudja az ellenzék, mert a Fidesz kétmillió fanatikusa kevés a győzelemhez, ha a kormányváltást akarók mind elmennek választani. Ellenfelük azonban nem a Fidesz, hanem a reménytelenség, ugyanis a kormánypártok Kész szerint egy porcelán bögre, amit csak ki kell ejteni a kézből és összetörik, a reménytelenséggel azonban nehezebb mit kezdeni, ellene az őszinteség a munka a legjobb fegyver. Úgy véli, helyi szinten a jobbikos szavazó simán átszavaz majd a szocialista jelöltre és viszont, ha őt látja esélyesnek, a két tábor között csak a pártirodákban látják a különbséget. Elfogadja, hogy sokan nevezik meg saját jelöltjüket országosan, de aki áprilisban nem lép vissza az esélyes javára, az elárulja a kormányváltást.

Elbontjuk az üresen kongó stadiont, amit Fidesznek hívnak. Aztán építünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!