Farkas Zoltán
Farkas Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Most, miután a Magyar Posta kézbesítette a nemzeti konzultáció hőn áhított kérdőíveit, az esélyegyenlőség lovagias szabályai szerint meg kell adni az esélyt a másik félnek is. Ennek jegyében tesszük fel a következő kérdést:

Soros György 25 évvel ezelőtt azt fejtegette a rövid életű kulturális folyóirat, a Lettre Internationale hasábjain, hogy amennyiben a rendszerváltó országokban nem lesz gazdasági javulás, és a demokratikus pártok szétmorzsolódnak, akkor „antidemokratikus, demagóg, primitív diktatúrák” alakulhatnak ki.

Ön szerint ma Magyarországon antidemokratikus, demagóg, primitív diktatúra van kialakulóban? Igen vagy nem?

Gyanítható, hogy kormányzati körökben a maguk módján már rég megválaszolták a kérdést, ezért akarják a Közép-európai Egyetemet is kiebrudalni az országból. Ezt még annak rektorhelyettese, Portré rovatunk alanya, az Egyesült Államokból hazatelepült Fodor Éva sem sejtette meg: „Nagyon naiv voltam: elhittem, hogy még ha Soros Györgyöt kikiáltották is közellenségnek, az egyetemnek nem lesz bántódása.”

Soros lemészárlása már túlmegy a szokásos politikai karaktergyilkosság keretein, pedig azok sem túl szívderítőek. Ennek a kampánymódszernek a mechanizmusát Fókuszban rovatunk tárja fel. A 2000. példányának megjelenését ünneplő HVG pedig azokból a címlapokból kínál válogatást, némi múltidéző magyarázattal, amelyeken az éppen regnáló miniszterelnökök tűntek fel, soros teendőikbe bonyolódva. A csúcstartó Orbán Viktor – ki más? –, aki 38-szor volt címlapszereplőnk. Ebbe az is belejátszik, hogy legtöbb minisztertársa semmiféle emléket nem hagyott a széles nyilvánosságban. Orbán érdekházassága emelte Torgyán Józsefet miniszteri bársonyszékbe, majd az elhidegülés után kipenderítette onnan.

Egy olyan országban, amelyben elterjedt a churchilli mondás, amely szerint csak annak a statisztikának higgyünk, amelyet magunk hamisítunk, nem árt tisztázni, mi a magyarázata, ha a hivatalosnál nagyobb inflációt érzékelünk. Ezt vizsgálja Gazdaság rovatunk.

De vissza a politika világához, annak is az első vonalához. Nem kecsegtet demokratikus kibontakozással sem Kína, sem Oroszország. Az előbbiben Hszi Csin-ping, a generációváltás szabályait megszegve, egyszemélyi uralma megszilárdítására tör, és ennek jegyében bekerült a pártalkotmányba, ahol eddig csak Mao Ce-tungot és Teng Hsziao-pinget nevesítették. A diktátort és a reformert. Azt, hogy Hszi mivel érdemelte ki a megtiszteltetést, a Világ rovat villantja fel. Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök is egyre több hatalmat összpontosít, és az orosz nemzet új „cárjaként” inkább vonzódik Sztálinhoz, mint Leninhez. Az egykori hivatalos nevén Nagy Októberi Szocialista Forradalom körüli aktuális dilemmákat a Szellem rovat ismerteti. Mi pedig, továbbra is az esélyegyenlőség jegyében, maradjunk Soros látnoki szavainál:

„A kommunizmus összeroppanása nem a szabad társadalom diadala, hanem annak nagy megpróbáltatása.

Meg kell tanulnunk, hogy a szabad társadalom nemcsak az önérdekre épül, hanem a szabad társadalomba vetett hitre is.

Ha ezt elfogadjuk, a szabad társadalom túléli ezt a krízist. Ha nem, akkor bele fog bukni.”

A szerző a HVG szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Egy makói „hegymászótanoncnő” eljutott a világ 8. legmagasabb csúcsára

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben