Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Ma ő a Fidesz, és éles helyzetekben mindenki Németh Szilárddá válik, Gulyás Gergelytől Lázár Jánosig.

Nemrég még a teljes Egyesült Államok jól szórakozott az abszurd és agresszív hazudozó Donald Trump nevű milliárdoson, aki hasznos bohócként tette izgalmassá a republikánus előválasztást. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a végső jelölt a pártvezetés favoritja, Rubio lesz, akit csak a legszerencsétlenebb Bush, illetve a vonalas Ted Cruz szoríthat meg. Nem szaporítva a szót, tudjuk, Trump nemcsak jelölt, de elnök is lett.

És folytatta a hazudozást – amit ne tudjunk be a szokásos (és fals) „minden politikus hazudik” közhelynek. Ez ma a politika egyik legfontosabb kérdése. Ezek a hazugságok ugyanis már nem korrekciós céllal és nagyságrenddel megfogalmazott hamis állítások. Az aktor itt nem egyszerűen elferdít tényeket vagy letagadja azokat. Nem a valóság ismeretéből, és a módosításon kívül fennálló világ rögzítéséből indul ki. A politikai hazugságok új valóságot kreáló formában jelennek meg. Messze nem pusztán a Trump-kampányban, majd a kormányzását fémjelző „alternatív tények” formájában. Az EU-ból kilépő britek jelentős része is hazugságokból épített rendszerben mozogva adta le a szavazatát – vezérük, Nigel Farage a népszavazás másnapján, mellékesen közölte, hogy „hiba volt” az állításuk a kampányban, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot küld az EU-ba, és ez a kilépés után majd a brit büdzsét gazdagítja. Nem egyszer, véletlenül rosszul előadott adatról beszélek: ez szerepelt méteres betűkkel a kampánybuszán! Nem valós, hanem csak kampányelemként hasznosuló, a politikai hátország által bevédett és szajkózott, majd a hazugság életciklusának végére érve különösebb veszteség nélkül eldobható hamis állításokról beszélünk. Trump is ettől teflon: nem a valóságba erőltet hamis elemeket, hanem teljes világot kreál, ahol saját szabályai szerint mindig neki van igaza, és soha nincs felelőssége, csak a pillanat uralása a cél.

Orbán Viktor pedig pontosan ismeri ezt a mechanizmust. Erre gondolt, amikor a Fidesz-kongresszuson kijelentette, hogy „a korszellem” az ő oldalukon áll. Hatalomgyakorlásuk naprakészen másolja a politikai hazugságokra épülő külföldi példákat, sőt néha itt kísérletezik ki a nemzetközi mintákat. Itt már rég bejáratott gyakorlata volt a nem kormánypárti újságírók parlamenti kitiltásának, a kormánypropagandisták „felkérdeztetésének”, amikor Trump szóvivője először tartott sajtótájékoztatót a hozzájuk lojális sajtómunkásoknak. Handó Tünde már rég a bugyiügyi tanácsadóknál tartott, amikor elindult a lengyel igazságszolgáltatási reform csatája.

Az álhírek dömpingje az Egyesült Államoktól Európa nyugati felén át egészen Magyarországig mindenhol ezt a politikai kultúrát szolgálja ki – nagyrészt ugyanazon orosz szerverekről, hogy újabb azonosságot említsünk. Nálunk a Soros-ellenes kampány jelen stádiuma jutott el oda, hogy már teljesen hamis, kreált hazugság a teljes üzenet. Relatív sikerük oka az ellenfeleik gyengeségében és rossz stratégiájában is keresendő. Az Őszöd felemás feldolgozásával („igazságbeszéd”) az igazmondási elvárás lerontása tartotta a 2010 előtti ciklus feléig a koalíciót, majd a kisebbségi kormányt hatalmon – és vette ki az élét a 2010 utáni kormányt érő kritikáknak. A hazugságokkal szembeállított alternatíva is ugyanolyan mintán bukott el: Amerikában nem sikerült Hillary Clintont annál pozitívabb jelzővel felruházni, mint hogy ő nem Trump, a Brexit pozitív és egységes pro-EU-kampány hiányában tudott nyerni, a mi Hillarynk pedig a 2014-es összefogósdi volt. Nem elég azt mondani, hogy mi nem a Fidesz vagyunk.

Ebben a világban pedig Németh Szilárd nem a kivétel, nem az abszurd bohóc, hanem az egyik leghatékonyabb és legfegyelmezettebb kommunikátor. Amikor arról beszél, hogy nem hiszi, hogy „Őcsényben gumikat szurkáltak”, és nem tud arról, hogy a Fidesz korábban Sorostól kapott pénzt, akkor pontosan követi az előírt mintát. A politikai hazugságokat az álhírekkel operáló, orosz hátterű médiagépezet nagy zajjal körbedobálja, a politikai ellenfelek megkérdőjelezhető hitelessége gyenge, és nincs másik történetük. A hazugoknak pedig nem okos, nem szerethető, hanem a hazugságot határozottan és egyszerű eszközökkel előadó, gátlások nélküli kommunikátorokra van szükségük. Trump, Farage, Wilders – ők ugyanúgy a politika mulatós zenészei, ahogy Németh Szilárd. Ezért is érdemes befejezni a nevetgélést rajta. Ma ő a Fidesz, és éles helyzetekben mindenki Németh Szilárddá válik, Gulyás Gergelytől Lázár Jánosig. Azt mondja és úgy szavaz. Maga Orbán Viktor se tudna már elemelkedni e figurától. Németh Szilárd nem több és nem is kevesebb, mint esszenciája a ma mutatott Orbán-képnek.

A jövő politikai küzdelmeiben az egyik oldalon teljesen hazug világ áll majd. Most dől el, hogy Magyarországon kit és mit állítanak vele szembe. Azt javaslom, hogy ne a saját Németh Szilárdjukat, hanem annak tökéletes ellentétét próbálják.

CEGLÉDI ZOLTÁN

politikai elemző

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra